Külföldi kalandokToplisták

10 kihagyhatatlan látnivaló Párizsban

1 perces olvasási idő
A Diadalív és a Champs-Élysées (f: Pixabay)

Évente több mint 30 millió turista keresi fel Párizst, ezzel a francia főváros a világ egyik legnépszerűbb úti célja a turisták körében. Számos múzeum, történelmi épület, kitűnő éttermek és kávézók csábítják a látogatókat, szinte lehetetlenség mindent felsorolni, amit Párizs kínál.

És hogy mire kíváncsiak a legtöbben? A Notre Dame-ra? Vagy az Eiffel-toronyra? A tripadvisor listájából kiderül.

A Diadalív és a Champs-Élysées (f: Pixabay)

A Diadalív és a Champs-Élysées (f: Pixabay)

10-től visszafelé haladva találjátok a legnépszerűbb nevezetességeket, tehát a sor végén „kullog” Párizs legkedveltebb látnivalója. Ha egy őszi hétvégére külföldi városlátogatást terveztek, irány a francia főváros!

10. Saint-Germain-des-Prés negyed

https://www.instagram.com/p/BMTY0wKgMzL/

Az igazi Párizsnak is nevezik ezt a városrészt, ami az 1950-es években vonzotta az írókat és a művészeket. Manapság rengeteg turista keresi fel az itt található régi utcácskákat, művészeti galériákat, antik üzleteket és könyvesboltokat.

9. Montmartre

https://www.instagram.com/p/BMT-bVoAhIy/

A híres művésznegyed, a Montmartre egy 130 méter magas domb Párizs egyik külsőbb (18.) kerületében, a belvárostól kb. 4 km-re északra. A Szajna bal partján található városrész a 19. század végétől írók, művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt, a környéken élt például Dalí, Monet, Picasso és Van Gogh is.

8. Marais-negyed

https://www.instagram.com/p/BMQojV9gpxA/

Marais-ban, Párizs egyik elegáns negyedében számos palota, múzeum, butik és kávézó található.

7. Arc de Triomphe (Diadalív)

https://www.instagram.com/p/BMN_wzZj_Ev/

A híres párizsi emlékmű  I. Napóleon császár és a francia hadsereg dicsőségét hirdeti a Champs-Élysées végén, a Charles de Gaulle (korábban Étoile) téren.

6. Sacre-Coeur

https://www.instagram.com/p/BMOGS7EDzGg/

A Szent Szív-bazilika a város legmagasabb pontján (129 méter), a Montmartre-on áll. A fehér kőből készült templom építését annak az 58 ezer francia katona emlékének szentelték, aki a poroszok elleni háborúban esett el.

5. Pont Alexandre III (III. Sándor-híd)

https://www.instagram.com/p/BMGJmRgBiwK/

A III. Sándorról elnevezett híd a Szajnán át ível, felszínét lámpaoszlopok és nimfák szobrai díszítik, mindegyik végén bearanyozott szobrok láthatók.

4. Palais Garnier – Opera

https://www.instagram.com/p/BMTsgqqDhuJ/

A párizsi opera 1862-1875 között Charles Garnier építész tervei alapján készült. A hatalmas épület 11000 m²-en fekszik, 2200 néző befogadására alkalmas. A mennyezetet egy több, mint 6 tonnás csillár, valamint Chagall festménye díszíti.

3. Sainte-Chapelle

https://www.instagram.com/p/BMPgdXdg7OJ/

A középkorban épült Szent Kápolna különlegessége a hatalmas rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája, amelyek ószövetségi jeleneteket, Krisztus életének eseményeit, Szent Helénát, Szent Lajost és az Apokalipszist ábrázolják.

2. Notre Dame

https://www.instagram.com/p/BMRi4e6B8lB/

Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma a Notre-Dame, nevének jelentése: Mi Asszonyunk. A katedrális több mint 150 évig épült, monumentális mérete mellett eltörpülnek az emberek.

1. Eiffel-torony

https://www.instagram.com/p/BMT1lzFlwWy/

Párizs jelképe, az Eiffel-torony az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A tornyot már messziről észrevenni, hiszen összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m (rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna). A francia fővárosból nem lehet úgy hazatérni, hogy nem láttuk az Eiffel-tornyot, a jegypénztár előtt kígyózó sorok senkit ne riasszanak vissza, Párizst a magasból is látni kell!

***

Még mielőtt valaki megijedne, hova tűntek a listáról a múzeumok (pl. a Louvre) és a csodás parkok (pl. Luxembourg Gardens), elárulom, hogy a Tripadvisor egy külön listát állított össze ezekről, hiszen rengeteg a látnivaló Párizsban. Folyt. köv.

üdv:

pkl

(forrás: tripadvisor.co.hu, fotók: Instagram)

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%