Site icon Szallas.hu Blog

5 hátborzongató és kísérteties hely Európában


Halloween környékén megszaporodnak a kísértethistóriák és szellemtörténetek, ám vannak helyek, ahol egész évben történnek ijesztően félelmetes és megmagyarázhatatlan események.

A következőkben összegyűjtöttünk 5 hátborzongató és szellemjárta helyet a nagyvilágban, ahol nem szívesen töltenénk el egyetlen éjszakát sem egyedül.

Ballygally-kastély, Írország

Észak-Írországban, az antrimi partvidéken fekszik a Ballygally-kastély, amely 1625-ben épült és azóta is folyamatosan lakott.

Ballygally-kastély (fotó: hastingshotels.com)

A legendák szerint a kastélynak saját szelleme van, egy bizonyos Lady Shaw, akit férje féltékenységből bezárt egy toronyszobába, mire a nő kiugrott az ablakon és szörnyet halt. Az asszony szelleme évszázadok óta kísért a folyosókon és gyakran kopogtat a szobák ajtaján. Utóbbi azért is félelmetes, mert az épületben jelenleg hotel működik, így a vendégek jobb, ha felkészülnek a hívatlan látogatókra az éjszaka folyamán. A szálloda másik híresen ismert kísértete Madame Nixon, akit többen is láttak már selyemruhában sétálgatni a kertben.

Fyvie vára, Skócia

Skócia is bővelkedik kísértetjárta helyekben, az egyik leghíresebb szellemhistória Fyvie várához kötődik.

Fyvie vára Skóciában

„Zöld asszonyként” emlegetik azt a nőt, akit miután megcsalt a férje, bezárta a szobába és ott éhen halt. Az asszony szelleme azóta bolyongásával borzolja a kastély lakóinak idegeit és ha valaki túl kíváncsi lenne és a nő szobáját kezdené keresni, arra halálos átokkal sújt le. A Zöld asszony mellett egy másik rontás is kötődik a várhoz. Egy bosszús vendég, aki előtt bezárult a vár kapuja, elrejtett a környéken három követ, és elátkozta az ott élőket. Ha valaki mindhárom követ megtalálja, az átok elmúlik. Eddig csak az egyik került elő, ám a kíváncsiskodók mindegyikét valamilyen szerencsétlenség érte.

Vasszécsenyi Ó-Ebergényi-kastély

Szombathelytől 13 km-re található Vasszécseny, amelynek Ó-Ebergényi kastélya egy 14. századi, a 16. században átépített erődítmény alapjaira épült.

Ó-Ebergényi kastély, Vasszécheny

A barokk kastélyhoz két romantikus hídon át vezet az út és egy 3 hektáros gondozott őspark közepén fekszik. A korábban hotelként működő kastély azonban nem emiatt került az érdeklődések középpontjába. Néhány évvel ezelőtt, amikor egy kiállítást szerveztek az épületben, a rendezvényen készült fotón egy ismeretlen arcot lehetett kivenni. Már korábban is akadtak megmagyarázhatatlan jelenségek, például éjszaki léptek, suttogások az üres szobákban, suhanó árnyak vagy hátborzongató sikolyok, de igazán csak ezt követően, 2009-től kezdtek kutatni a kastély paranormális jelenségei után.

A középkori építmény alatt állítólag titkos folyosó húzódik, ám erre a mai napig nem sikerült rábukkanni, pedig elképzelhető, hogy választ adna a rejtélyes alakok megjelenésére.

A törcsvári (Drakula) kastély

Romániában, Brassótól 30 km-re, Törcsvár falu mellett található a törcsvári kastély (románul Castelul din Bran), amely egykori lakója, Vlad Ţepeş havasalföli vajdáról lett híres.

A törcsvári Drakula-kastély

Tepes  -akit a horrorfilmekből ismert Drakula gróffal azonosítanak- különösen hírhedt volt változatos kínzási módszereiről. Repertoárjába tartozott a karóbahúzás, a végtagok felaprítása, a megvakítás, vízbefojtás, és az elevenen elégetés vagy megfőzés. A korabeli kínzóeszközök megtekinthetők a kastély múzeumában és ha hinni lehet a szóbeszédnek,  az egykori áldozatok szellemei ma is az épületben bolyonganak, úgyhogy csak óvatosan!

Emmaus – Ify-kápolna

Nem kell külföldre utazni hátborzongató helyszínekért!

Emmaus (fotó: ilovebalaton.hu)

A Szent György-hegyen található Emmaus, az egykori remete kifosztott, lepusztult kápolnája, amelyet a helyi babonák szerint jobb elkerülni. Ify Lajos egykori fonyódi plébános önként választotta a remeteéletet, megalázó félreállítása helyett vonult vissza a családja Szent György-hegyi birtokára, amelyet Emmausnak nevezett el. Miután a pap 1967-ben meghalt, Emmaus elhagyatott, kísérteties hellyé változott és a legenda szerint az omladozó falakban máig ott él a szelleme.

***

Ti is ismertek kísérteties várakat vagy hoteleket? Ha igen, osszátok meg velünk kommentben!


Exit mobile version