Site icon Szallas.hu Blog

5 ok, amiért Szilvásváradot látni kell

Fátyol-vízesés (f. szilvasvarad.hu)


A Szallas.hu idén is keresi az Év Szállását és az Év Turisztikai Települését. Szilvásvárad minden évben benne van a TOP 10-ben. A Bükk ezen része és a Szalajka-völgy annyi természeti és történelmi csodát rejt, hogy legalább évente egyszer érdemes felkeresni. Ősszel különösen szép arcát mutatja, ezért most elárulunk 5 okot (látnivalót), amit kötelező megnézni, ha Szilvásváradon járunk.

Lipicai ménes

A lipicai lófajtát a Habsburgok részére tenyésztették és az 1700-as évekre a birodalom központi ménesévé fejlődött. A szlovéniai Lipicából származó lovak az 1950-es években kerültek Szilvásváradra, mivel a Bükki-hegység volt Magyarországon az a terület, amely természeti adottságaiban leginkább hasonlított a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. A ménes létszáma évtizedek óta 250 körül mozog, a lovasbemutatók alkalmával bárki meggyőződhet a fajtára jellemző barokkos külsőről és a makulátlan „fehér” megjelenésről. A Szilvásváradi Állami Gazdaságban lehetőség van továbbá Hajtókocsi kiállítás megtekintésére, méneslátogatásra és oktatásra is.

Erdei vasút

f: szilvasvarad.hu

A kisvasút nem csak a gyerekeknek jelent nagy élményt, hanem a felnőttek számára is tartogat meglepetéseket: az 5 km hosszú vonalon ugyanis festői táj látványa tárul elénk. A vonat a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul és összesen 2 megállóhelye van. Az első a Tótfalusi-völgy bejáratánál, a második a Szalajka-Halastó, ahol az Erdészeti múzeum is található, a végállomás pedig a Gloriett-tisztás, ahonnan könnyen megközelíthető az Istállóskői Ősember barlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum.

Pisztrángos tavak

Szilvásvárad nem lenne az igazi pisztrángok nélkül! A Szalajka-völgyben található pisztrángtelepeken több mint 100 éve folyik a sebes és szivárványos pisztráng tenyésztése. Megkóstolni kötelező!

Fátyol-vízesés

f: orszagalbum.hu

A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye, lépcsőszerű gátjain, a  fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt, akár télen is!

Istállós-kői ősember-barlang

Az Istállós-kői barlangban találták meg a Bükk-hegység leggazdagabb őskori leletanyagát és bár a barlang ma már üres, kitűnő túra lehet megmászni és közben elképzelni, hogy itt már 300.000 évvel ezelőtt is éltek emberek.

Szilvásváradi szállások >>


Exit mobile version