Site icon Szallas.hu Blog

A mesebeli Neuschwanstein-kastély télen


Létezik egy kastély Németország déli részén, amelyet II. Lajos bajor király építtetett gyerekkori álmainak megvalósítására. A mesebeli kastély olyan jól sikerült, hogy ma ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak.

A Pöllat-szurdok magányos szikláján épült kastély 1869-1886 között készült el. A berendezés és dekoráció román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordoz magán, de a király hatása is sok helyen érezhető, hiszen maga is lelkesen részt vett a tervezésben.

A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták (a király gyerekkori rezidenciája után), egészen a király haláláig; ezután az új neve: Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett, Wagner azonos című operája nyomán. A kastély Schwanstein, a schwangaui lovagok székhelyének romjaira épült, akik a hattyút választották jelképüknek.

A kastély része többek között egy kapuház, egy lakórész az előkelő hölgyek részére, a király lakhelye, egy négyzet alapú torony, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palas, a fellegvár.

Az épület jelenleg Bajorország tulajdona, turisták számára csoportosan látogatható.

Érdekesség

Neuschwanstein ihlette a Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt, valamint Walt Disney ez alapján tervezte meg a Hamupipőke c. rajzfilmben látható épületet.

(képek: hu.123rf.com)


Exit mobile version