Családi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Állatkertek és állati helyek kicsiknek és nagyoknak

2 perces olvasási idő

Szeretitek az állatokat? Ha igen, akkor ez a lista nektek szól, hiszen szebbnél szebb interaktív és kalandos helyekre kalauzolunk el most minden természet- és állatszerető utazót. Összegyűjtöttünk 7 izgalmas állatkertet és állati helyet, nem csak tavaszra!

Nyíregyházi Állatpark

Hazánk első vadasparkja 1974-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Nyíregyházán, a várostól 5 km-re található sóstói üdülőövezetben. Az egykori vadaspark hazánk legnagyobb állatgyűjteményévé nőtte ki magát, ahol földrészenkénti csoportosításban ismerkedhetünk meg a különféle állatokkal.

A vidéki állatkertek közül először itt láthattunk fókabemutatót, valamint a nyíregyházi állatkertben adták át az ország első vidéki tengeri akváriumát. Az állatpark főbb látványosságai többek között a Magyar Őspark, a Trópusi Ház, a Sarkvidéki Panoráma, az Afrikai Panoráma, a Dél-Amerika Ház és a Zsiráfház. És nem mellékes, hogy itt, Nyíregyházán épült fel az ország egyetlen állatkerti szállodája, a Hotel Dzsungel, amely közvetlen átjárást biztosít a vendégek számára a vadaspark területére.

Cím: 4431 Sóstófürdő, Sóstói út.

Információ: www.sostozoo.hu/informacio

Kattints a legjobb nyíregyházi szálláshelyekért>>

 

Xantus János Állatkert, Győr

A Győrhöz tartozó egykori egyházi birtokok területén 1959-ben Vadaspark nyitotta meg kapuit, azonban egy árvíz következtében az állatok nagy része sajnálatos módon elpusztult.
Ezt követően Kiskúton, 1967. május 1-jén nyitott meg úhra a nagyközönség előtt a vadaspark, mely 1985-ben állatkertté alakult. Nagy áttörés volt, amikor 1988-ban egy akváriummal és terráriumházzal bővült a létesítmény, amely ezzel az akcióval a legnagyobb hazai állatkertek közé sorolta magát.

 

Az állatkertben a hazai, őshonos állatfajok és az egzotikus állatok egyaránt helyet kapnak, közel 100 állatfaj várja a látogatókat. Az állatkert különössége, hogy területileg és fajszámot tekintve is az afrikai állatok teszik ki a legnagyobb részt, ezt követi a dél-amerikai, illetve ázsiai gyűjtemény és a sokak által kedvelt Jaguár ház a Gibbon sziget mellett. Ezen felül természetesen a kicsik és nagyok kedvence a látványetetések időszaka, hisz ilyenkor újfajta benyomást szerezhetünk az adott állat viselkedési normáiról.

Cím: 9027 Győr, Kiskútliget.

Információ: www.zoogyor.com/index.php/hu/informaciok

Kattints a legjobb győri szálláshelyekért>>

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Miskolci Állatkert talán kicsit kilóg a többi állatkert sorából, természetesen a szó legnemesebb értelmében. Ugyanis a hely sajátossága, hogy főként a Bükk hegység élővilágának bemutatását tűzte ki célul, s 1983 óta sikeresen is viszi ezt a projektet. Az idők során azonban a Kárpát-medencében élő állatok is megjelentek, de más földrész állatvilága is képviselteti magát a csodálatos környezetben.

Az állatkert különlegessége egy vadon már kipusztult, eredetileg Kínában honos szarvasféle, a Dávid-szarvas. Ez azért jelentős, mert az állatkert részt vesz egy fajmegőrző programban, amely ezáltal még nemesebbé teszi küldetését és a látogatók számára is igazi kuriózumot rejt így az állatkert. Kirándulásunk során érdemes megtekinteni az Afrika házat, a tigriskifutót, a strucc- és ormányos medvekifutót, a Trópusi házat, a párduckifutót, de kellemes sétára invitál a Víziszárnyas-tó és a Szoborpark is.

Cím: Miskolc, Csanyik-völgy

Információ: miskolczoo.hu/nyitvatartas

Kattints a legjobb miskolci szálláshelyekért>>

 

Medveotthon, Veresegyház

Hihetetlen, hogy hazánk nem tud olyat mondani, amiben ne járnánk az élen hazai és világviszonylatban is. Ilyen például az öt és fél hektár területen kialakított Veresegyházi Medveotthon, amely Közép-Európa egyetlen Medveotthona és amely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre 2009 őszén. Természetesen nem kell aggódni a biztonságért, mert egy védőrendszerrel körbekerített területen élnek a medvék.

Teljes mértékben autentikus környezetükben nézhetjük meg a macikat, hiszen tizenkét, szűk bejáratú, de öblös barlang, valamint két, egyenként 160 négyzetméteres tó biztosítja jó kedvüket, ivóvizüket és a játék lehetőségét. A macik kifutójához tartozó erdős terület pedig a fára mászás, a rejtőzködés és a hűsölés örömét nyújtja. A Medveotthon területe azonban folyamatosan változik, ma már a medvék mellett szintén saját, de elkerített életterükben farkasokkal is találkozunk. Ez a testközelbe hozott nyers természet, a gondozók szakértelme és az interaktív predátor programok lehetővé teszik, hogy ember és vadállat kapcsolata finomodjon, gondolkodásunk hangolódjon.  Mint kihagyhatatlan idegenforgalmi látványosság, ezért a gyermekek a park területén találnak játszóteret, kötélpályát, kismozdonyt, látványliftet, tudnak macis érmét sajtolni, és talán a legfontosabb, hogy saját kezükkel, fakanálból etethetik meg mézzel a mindig éhes macikat. Hétvégenként 13.00 órakor ingyenes farkasbemutatóban és látványetetésben lehet részünk.

Cím: 2112 Veresegyház, Patak u. 50/a.

Információ: www.medveotthon.hu

Kattints a legjobb veresegyházi szálláshelyekért>>

 

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

Pécs mediterrán klímája, rusztikus hangulata, épített örökségei minden évszakban csodás élményt biztosítanak. Azonban jó ha tudjuk, hogy az országban egyedülálló módon itt találhatunk két darab 2000 literes akváriumot és egy szárazföldi teknős gyűjteményt. A Pécsi Állatkert, amely 1960-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt egy mindössze 3,5 hektáros területen terül el. Kezdetben hazai állatfajokat mutattak be, mára már egzotikus állatokkal is bővült a gyűjtemény.

Érdekes módon az egyetlen olyan állatkert az országban, amelyik kezdetben két különböző helyen nyújtott élményt a látogatóknak. Ugyanis 1985-ben Pécs belvárosában nyílt meg az Akvárium-Terrárium, ahol a gyűjtemény vizes részlege volt megtekinthető. A 2014-2016-os felújítás után az Akvárium-Terrárium az állatkert főépületébe költözött, s azóta itt tekinthető meg a kétéltűekkel, óriáskígyókkal, halakkal ellátott akvárium és terrárium.

Cím: Pécs, Ángyán János utca 1.

Információ és kedvezmény ide kattintva

Kattints a legjobb pécsi szálláshelyekért>>

 

Ipolytarnóci ősmaradványok

Miért pont az Ipolytarnóci Ősmaradványok? A Természetvédelmi Terület hazánkban és világviszonylatban is egyedülálló természeti kincseket őriz. S bár nem tipikus állatkert, hanem kőállatkert, de itt a helyünk, ha tudni akarjuk, hogy milyen lehetett az élet több millió évvel ezelőtt a Kárpát-medencében. Az interaktív bemutatóhelyen és a tanösvényeken végig sétálva ugyanis egészen a miocén kortól napjainkig megismerhetjük az ősi világ növény és állatvilágát.

 

Az egykori Pannon tenger partján lévő terület egy vulkánkitörésnek köszönhetően kitűnően konzerválódott. Betemetett miocén kori, ősi növény és állatvilág megkövesedett lenyomatai alapján saját magunk is rekonstruálhatjuk az egykori ősvilág nyüzsgő életét. A geológiai tanösvények a területre érkező látogatóknak a földtani múlt történéseit szemléletesen mutatják be. Kedvencem az ősállatok láblenyomatait bemutató tanösvény. Fantasztikus, olyan mintha együtt lépdelnénk ma is velük.

Cím: Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület 3138 Ipolytarnóc.

Információ és kedvezmény ide kattintva

Kattints a legjobb szálláshelyekért az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont közelében>>

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

Időutazásunkat folytatva utunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe vezet, ami már 1866 óta a Városliget és hazánk büszkesége. Magyarország legrégebbi állatkertje 1986 óta természetvédelmi terület is és az 1950-es évekig az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen állatkertje volt. Az állatkertben valamennyi kontinens állatvilágának képviselőivel találkozhatunk, amelyek élőhelyük szerint elkülönítve látogathatóak.

Ami talán a legfontosabb egy állatkert életében, hogy itt lehetőségünk van állatok örökbefogadásra is, ezzel aktívan bekapcsolódva az állat- és természetvédelembe. A kert azonban nemcsak állat, hanem növénykertként is működik. Ezért a séta egyik fő állomása lehet a Japánkert, ahol megtekinthető a növénykert nemzetközi bonsai gyűjteménye. Ezen felül a kert érdekessége a Varázshegy, Pálmaház és a tengeri Akvárium mellett a Lepkekert, melynek egy hatalmas sátor ad otthont.

Cím: 1146 Budapest, XIV. ker. Állatkerti krt. 6-12.

Információ: www.zoobudapest.com/

Kattints a legjobb budapesti szálláshelyekért>>


Családbarát szálláshelyet keresel? Mi ezeket ajánljuk⇒

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%