BalcsiCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

A balatoni látnivalók tavasszal is várnak

2 perces olvasási idő

Kinek mit jelent a Balaton? Nekem, ha Balaton, akkor barátok, nevetés, család, aktív kikapcsolódás, nyugalom, harmónia jutnak eszembe. Távol a hétköznapok zajától, testet-lelket megmozgató, remek programokat, látnivalókat hoztam nektek, tavasszal is.

Kneipp élménysétány – Balatongyörök

Kneipp sétány (f: turizmusonline.hu)

A strandbejárattól induló, hihetetlenül gyönyörű élménysétány, minden évszakban, felnőtt és gyermek számára felejthetetlen élményt fog nyújtani. Fitnesz park, gyógynövényszigetek és egy Kneipp taposó a park legjelentősebb attrakciója. A tavasz derekán mi is lenne tehát jobb egy szabad levegőn lévő váltakozó felületű taposó, amely stimulálja a talp reflexzónáit és jótékony hatást gyakorol a vérkeringésre, a szív-és érrendszerre, valamint felfrissülést okoz. Ráadásul ez a kialakított relax út környezetbarát, mert a Balaton partján fekszik és a Balaton vizét használja, majd megtisztítva visszaforgatja a tóba. Akik azonban nem szeretik a vizes élményt, azok számára is adott ugyan ez a felfrissülési lehetőség, a vizes mellett található száraz „pályán”.

Vaszary Galéria – Balatonfüred

Vaszary Galéria (f: vaszaryvilla.hu)

Alkotni vágyók figyelem! Remek lehetőséget találtam olyan baráti társaságoknak és csoportoknak, akik nemcsak érdeklődnek a képzőművészetek iránt, hanem szívesen alkotnak is. A balatonfüredi Vaszary Galéria termeit különleges atmoszféra jellemzi, és itt igazán ihletet lehet kapni, hogy kifejezzük akár önmagunkat egy – egy rajzban. A tárlatvezetés után skicceket, rajzos vázlatokat készíthettek. Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés minden esetben szükséges. Időtartam: 120 perc Létszám: 5–10 fő Ára: 1.500 Ft/fő

 

Malom-völgy – Felsőörs

Malom-völgy (f: felsoors.hu)

A felsőörsi Malom-völgy egyedülálló értékeket, ritka látnivalókat rejteget. A szomszédságában található Magyarország első geológiai alapszelvényét tartalmazó, Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely és tanösvény is. A nemrégiben védetté nyilvánított új terület, a Malom-völgy, akár innen is elérhető, a zöld turistajelzésen. A völgy talán egyik legjelentősebb értékei a bő vizű Malom-patak medrében található mésztufa-gátak. Az egy méter magas természetes gátak a vízbe lógó, úszó szerves anyagokból (gyökerek, faágak, levelek) és az ezek felületén lerakódó ásványi anyagokból épülnek fel. A terület gyalogosan, kerékpárral és lóval is jól bejárható, és nem mellékes, hogy az útvonalakat egyértelmű turistajelzések mutatják.

Felsőörsi prépostsági templom

Felsőörs (f: turautak.com)

A felsőörsi prépostsági templom a környék legjelentősebb római kori épülete. Régészeti leletek igazolják, hogy már az őskor embere is letelepedett ezen a területen. Eredetileg egy Örs nevű falu volt itt, melyet kőfejtő telepei miatt Vágó-Örs, Kővágó-Örs-nek is neveztek. Az Őrsi nemzetség kezdte el építtetni a templomot, melyet családi temetkező helynek szántak. A templom védőszentjének Mária Magdolnát választották.

Elérhetőség: Felsőörs, Dózsa tér, +36-87/446-812 Nyitva tartás: Máj 1. – aug. 31.: hétfőtől vasárnapig 10.00 – 17.00

Királykút

Királykút (f: geocaching.hu)

A romantikus kirándulóhely, ahol még Mátyás király is megfordult, és igen szerette a kút tiszta vizét. Ma a kúttól 100 méterre találjuk a forrást, ahol tiszta, iható víz fogadja a látogatókat. A Király kút kedvelt úti cél minden túrázó és a természetet kedvelő számára. Gyalog és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Esőbeálló, tűzrakóhely és egy kis tisztás garantálja, hogy a piknikezés és a pihenés felemelő élmény lehessen.

 

Festékbánya – Lovas

Lovas közelében található az emberiség történelmének eddig ismert legrégebbi bányája. Ugyanilyen egyedülálló bánya, csak egyetlen egy van a világon, Afrikában. A lovasi bányára 1951-ben bukkantak rá, miközben útépítéshez dolomit murvát bányásztak. A munkások a vöröses por mellett hatalmas csontokat is találtak. Megközelítőleg 140 pattintással és csiszolással megmunkált állati – jávorszarvas, kőszáli kecske, vaddisznó – csontot találtak a régészek. Az elvégzett szénizotópos vizsgálat szerint a leletek 11 470 évesek. A vörös agyag mindezek mellett a cserekereskedelem jelentős eszköze is volt az itt élők számára.

Villa Romana Baláca

Villa Romana (f: balatonriviera.hu)

Romantika és időutazás a Balaton partján, Balácán. Nemesvámos mellett Balácapusztán található a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága, ami tulajdonképpen egy majorság volt, egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak. Antik hatású kerti napóra, megmunkált díszkert, két fürdő várja az érdeklődőket. Villa Romana Baláca elérhetőségei: Cím: 8248 Nemesvámos-Baláca

Élmények lóháton

F: lovas.hu

Szikrázó napsütés, finom tavaszi levegő, Balaton part, lovaglás, felejthetetlen élmény a lovaglás szerelmeseinek. Akár a kezdő, akár a gyakorlott lovasokat várja a Sándor Huszárok Lovas Klubja, ahol egy vérbeli huszártól sajátíthatjátok el a lovaglás fortélyait, technikáját. Igény esetén huszárbemutató keretében kaphattok betekintést a lovas életbe. Cím: Sándor Huszárok Lovas Klubja: 8228. Lovas, Huszárok útja 1.

Sümegi Afrikárium

F: afrikarium.hu

„Ahol Magyarország és Afrika összeér” Sümegen az Afrikáriumban, több mint 220 trófea, több életnagyságú és élethű preparátum, igazi afrikai hangulat vár titeket. A fekete kontinens élővilágát bemutató kiállítás anyaga, ez az egyedülálló afrikai trófeagyűjtemény egy vadász magánkollekciója volt, amely egy 15 éves letéti szerződés keretében került a sümegi önkormányzat birtokába. Helyszín: Ramassetter utca 5. (Régi Mozi épülete)

Túra a pálosok útján – Zarándoklat a Salföldi Pálos kolostorromhoz

Pálos kolostorrom (f: welovebalaton.hu)

A hazánkban élő szerzetesrendek méltán választottak mindig harmóniát mutató helyeket házaik, kolostoraik számára. Így volt ez a pálos rendi szerzeteseknél is, akik a Sal család által 1263 előtt épített kolostort az 1570-s évekig használták. A Balaton vidék egyik legszebb természeti helye ez, az Örsi-hegy keleti oldalában, az erdős hegygerinc mögött. Az Ábrahámhegyről induló és a salföldi kolostorromig tartó túrák érintik a Folly-arborétumot, amely a tavaszi időszakban, mondanom se kell, hogy egyedülállóan gyönyörű. A 8-10 km-s, rendszeresen induló túrákon a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges: Tourinform iroda, Badacsony (Tel.: 06 87 531 013, e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu)

Élménydús? Nektek melyik lesz a kedvencetek?

Balatoni szállást itt tudtok foglalni >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%