Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Egy kevéssé ismert szomszédunk, az elbűvölő Kijev

2 perces olvasási idő
Szent Mihály székesegyház,Kijev

Kijev egy kevéssé ismert szomszédunk Ukrajna fővárosa és kulturális központja, számos látványossággal és kulturális élménnyel kecsegtet a kíváncsi látogatók számára, mindezt az átlagos magyar pénztárcához mérten is alacsony áron.

Mire is számíthatunk egy kijevi kiránduláson? 

Szent Szófia katedrális és kolostor

Egy kellemes délutánt könnyen el lehet tölteni ebben a kis komplexumban. Többfajta épületben számos kisebb kiállítás tekinthető meg, de a fő látványosság a kert közepén elhelyezkedő, tipikus ortodox jegyeket magán hordozó katedrális, aranyszínű hagymakupolákkal. A XI. században épült és jól viselte az évszázadok viharait, a ma látható barokkos külsejét a XVII. században kapta. Többféle belépőjegy közül választhatunk, attól függően, hogy mely kiállításokat szeretnénk megtekinteni, mely épületekbe szeretnénk bemenni, de a teljes ár is 1000 forint alatti áron elérhető. Kijevben nem csak a látnivalók, de a szállások is elérhető áron vannak.

Szent Szófia katedrális és kolostor, Kijev

Majdan tér

Kijev főtere, másik nevén Függetlenség tere, amely manapság a közelmúltban történt polgárháborús eseményekről híres, azonban harcokra ma már csak pár emlékhely emlékeztet. Legfőbb építménye a 2001-ben épült, 61 m magas Függetlenség emlékmű, egy fehér oszlopon álló mitológiai lány szobra. Található még errefelé jó néhány szökőkút, egy virágóra, éttermek, itt lehet I ❤ Kyiv felirattal is fényképezkedni, valamint a tér alatt egy bevásárlóközpont található, ahol szintén elüthetünk egy kis szabadidőt.

Kijev Főtere, a Majdan tér

Szent Mihály székesegyház és kolostor

Megközelítéséhez egy gyönyörűen díszített harangtorony kapun haladunk át, ezután láthatjuk teljes pompájában a kék-fehér színű székesegyházat az itt megszokott arany színű kupolákkal. A freskókkal gazdagon díszített épület ingyenesen látogatható, a mögötte lévő tágas park pedig kellemes pihenési lehetőséget nyújt a fáradt lábaknak.

Szent Mihály székesegyház és kolostor, Kijev

Máris indulnál? Válassz több, mint 100 szállásajánlatunk közül>>

Anyaföld szobor és a II. világháborús kiállítás

Az Anyaföld szobrot a világ legmagasabbjai között tartják számon, az 1981-ben épült szobor, 62 méteres magasságával igazán monumentális látványt nyújt. A szobor a II. világháborús kiállítás része, amely Kijev egyik legnagyobb múzeuma a maga 10 hektárnyi területével. Egyik legérdekesebb része a téren kiállított három szovjet tank, amelyekkel a turisták előszeretettel pózolnak, a vállalkozó kedvűek pedig fel is mászhatnak rájuk.

A monumentális szobor a távolból is jól látható

Szigetek és strandok

Kijev a Dnyeper folyó két partján helyezkedik el, azonban a folyó közepén kellemes kis szigeteket is találunk, amit a budapesti hármas metróhoz hasonló metrókocsikkal is meg tudunk közelíteni. Mindenki megtalálhatja a megfelelő kikapcsolódási lehetőséget – kellemes sétákat lehet tenni itt, kisebb vidámparkban is szórakoztathatjuk magunkat, vagy akár drótkötélpályán is átcsúszhatunk az egyik szigetről a másikra, a folyó felett. Nyáron azonban a legtöbben a strandolás mellett döntenek, ami csábító is a szépen kialakított, homokos part miatt.

Fedezd fel te is Kievet! Válassz szállásajánlataink közül itt>>

Két kirándulási lehetőség

Két, egészen eltérő hangulatú, egynapos programlehetőséget ajánlunk Kijevből indulva. A választást rátok bízzuk.

A Szerelem Algútja

Kijevben megszállva érdemes ellátogatnunk Kleven városába és megcsodálnunk a legendás Szerelem Alagútját. A nagyjából három kilométer hosszú vasúti pályaszakaszon a vonat vágott utat magának a fák lombjában – habár már rendszeresen metszik is –, így nyerte el alagútszerű alakját. A mesébe illő alagúthoz több legenda is kapcsolódik. Az egyik história szerint valóra válik a kívánsága azoknak a szerelmeseknek, akik átsétálnak rajta. Ezt sokan meg is teszik, számos turista érkezik ide egész évben, hogy megcsodálja ezt a különlegességet, minden évszakban más élményt nyújt egy látogatás.

A Szerelem Alagútja, ahol a legenda szerint teljesül a párok kívánsága

Csernobil

Csernobil egy teljesen másfajta lehetőséget nyújt. Megosztó helyszínről van szó, hiszen vannak, akiket sehogy sem lehetne rávenni, hogy ide látogassanak, mások érdeklődve, vagy akár kalandnak felfogva tekintenek rá.
A terület megtisztított része 2011 óta látogatható 18 éven felettiek számára, manapság már számos utazásszervező cégnél beiratkozhatunk egynapos vagy akár több napos kirándulásra is, Kijev központjából indulva és oda érkezve vissza. Természetesen be kell tartani néhány szabályt a túra során, például nem szabad nyílt levegőn inni, enni, nem ülhetünk le a földre, de a szabályok betartása mellett nem veszélyes egy ilyen túra az emberi szervezetre, alig magasabb a sugárzás mértéke a látogatható területeken, mint Budapest utcáin.

Kihalt sportpálya

Az út során bejárható a Pripjaty nevű szellemváros, amelynek 1986 előtt nagyjából 50.000 fős lakossága volt. Ma már lakatlanul áll, és a számos épületét be lehet járni, többek között óvodában, boltokban, uszodában és lakóházakban is lehet barangolni. Ezen kívül a katasztrófa előtt nem sokkal épült egy óriáskerék és egy dodzsem pálya is, amelyek szintén lenyűgöző és egyben egészen posztapokaliptikus látványt nyújtanak a kis központi téren, ahol a betonból bokrok és fák nőnek ki. A kis városkán kívül többek között életnagyságban láthatjuk a megsérült reaktort fedő új acélszarkofágot, valamint a 30 km-es zónán belül szintén megcsodálhatjuk a szovjet Duga 3 rakéta elhárítási radarrendszert is, ami 150 méteres magasságával igazán monumentális látványt nyújt.

Elhagyott óriáskerék a szellemvárosban

[poll id=”6″]

Varga Csilla – Vendég blogíró


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%