Téli tájolóCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Grazi városnézés egy kis adventtel megfűszerezve

2 perces olvasási idő
Carousel az Opera előtt

Egy város a Mura partján, amely gótikus, reneszánsz és barokk virtusával világszínvonalú terek, belső udvarok, épületek és múzeumok hazája. Egy hely, amely az advent időszakában megtelik csillogással, fénnyel, csokoládé- és puncsillattal. Grazot látni kell! 

A grazi Dóm

Adventi grazi túránk megkezdése előtt érdemes ellátogatni és megcsodálni a grazi Dómot, amelyet III. Frigyes császár építtetett 1438 és 1464 között, késő gótikus stílusban, udvari templomként. A katedrális belső tere barokk kori átalakítás képét őrzi. Megjelenése beemel Graz történelmébe, segít ráhangolódni a város különös, pezsgő, történelmi hangulatára.

Ünnepi fények Graz belvárosában

Burg

A katedrális után egy rövid sétát ajánlunk az egykori stájer hercegi székhelyhez, amelyet a XV. században építettek. Az épület kívülről meglehetősen jellegtelen, egyetlen igazi, látogatható nevezetessége miatt azonban érdemes felkeresni. A híres kettős csigalépcső valódi kuriózum, az 1499-ben épült, kőből faragott, késő gótikus lépcsősor két ága külön csavarodik fel, minden szinten pár lépcsőfok erejéig egyesül, aztán megint különválik. A lépcsőház szabadon látogatható, és higgyétek el, ezt látva még nagyobb kedvetek lesz felfedezni a város minden apró titkát.

Tartományi Székház

Történelmi sétánk után Graz főutcáján folytassuk utunkat, s talán szokatlan, de egyedül a villamos közlekedik a gyalogosok között itt természetes mohósággal, és nagyokat pislogva. A grazi advent legnagyobb különlegessége a Tartományi Székház udvara. Csodás jégbetlehemet építenek itt. Összesen 45 tonna kristálytiszta jeget használnak fel a betlehemhez, és a remekmű általában november utolsó szombatjától január 6-ig nézhető meg. Minden évben különleges: egyszer díszesebb, máskor egyszerűbb. Ide érdemes sötétedés után visszanézni, mert este gyönyörűen kivilágítják az egész udvart, az árkádokat és a jég is csodás színekben pompázik.

Városháza tér

A Tartományi Székház mellett találjuk a Városházát, és előtte a fantasztikusan díszített teret.

A város karácsonyfája a Városháza épülete előtt

Itt állítják fel a város hatalmas karácsonyfáját, amit 25 ezer kis égővel világítanak ki. A városháza ablakaiban december elsejétől adventi kalendárium látható, sötétedés után pedig csodás fényekkel festik tele az épület homlokzatát. A városháza előtti tér természetesen tele van adventi árussal, tradicionális kézműves termékekkel és finom enni-innivalókkal.

Belvárosi szállást keresel? Itt tudsz nézelődni ⇒

Ferences rendház

A városháza tértől a Mura felé indulva a régi grazi adventi vásár színhelyére jutunk. A Franziskanerviertelnél ez a kis vásár régi tradíciókra épül, gyönyörű, kézzel készített karácsonyfa-díszeket és más kézműves termékeket árulnak. A templom oldalában egy remek csokoládébolt is működik, és az itt kínált forralt bort és puncsokat is egyedi, grazi adventi bögrében kínálják.

Várhegy

A sikló, a Schlossbergbahn segít feljutni Graz „tetejére”, ahol fedett helyen élvezhetjük a hegyen lévő adventi vásár hangulatát, és természetesen a város látképe innen is lenyűgöző.

A várhegyről csodás panoráma nyílik a városra

Igazi stájer karácsony vásárral várnak itt mindenkit, finom italokkal, finom ételekkel és kézzel készült ajándékokkal. Autentikus stájer zenéket játszanak élőben különböző együttesek a színpadon, továbbá a stájer Christkindl és a fáklyás felvonulás is emlékezetes pillanatokkal várja az érdeklődőket.

Kézművespiac a Glockenspielplatzon és Mehlplatzon

Egy igazán modern, mégis hagyományokat hűen őrző vásárba csöppenünk a Mehlplatzon. Designer adventi bódékba várják a látogatókat, melyek este kivilágított kristályoknak tűnnek. Válogatott kézműves termékeket, minden szombaton élő zenét, vasárnaponként pedig gyermekprogramokat találunk ebben a forgatagban. A Harangjáték téren csak hazai, stájer kiállítók és kézművesek standjaival találkozunk.

Jégpálya, Karmeliterplatz

Korcsolyapálya Grazban

Ha tél és hó és adventi vásár, akkor természetesen nem hiányozhat a jégkorcsolya hangulata. Itt november 18-tól január 29-ig 700 négyzetméteres jégpálya várja a korcsolyázni szeretőket, és az sem baj, ha nem viszünk magunkkal korcsolyát, mert kölcsönözni is lehet.

Tummelplatz

Graz legszínesebb vására a Tummelplatzon található. Az egész világ színessége, tarkasága, sokszínűsége bemutatkozik itt, hisz 20 éve ezen a téren találkoznak egymással a legkülönfélébb nemzetek életművészei, a világutazók. Az iparművészek itt kínálják sokszínű áruikat, a saját készítésű üvegműveket, festményeket és karácsonyfa-díszeket. De vannak még színes ruhák, textilek, távoli országokból származó ezüst és más fémekből készült ékszerek, fából, fémből készült dísztárgyak, gyertyák és füstölők. Ez talán a legkülönlegesebb adventi vásár: színes, illatos és változatos.

Carousel az Opera előtt

Adventparadies

A Kastner & Öhler áruház belső udvarán az „Adventparadies” várja a fiatalokat. Graz legmenőbb vásárhelyszíne, ahol igazából minden hétfőn, pénteken és szombaton 18 órától híres DJ-k mutatkoznak be és élő koncerteket is tartanak. Ez a napközben legtovább nyitva tartó adventi vásár a városban.

A grazi Bermuda-háromszög

Graz legfontosabb szórakozó negyedét a Herrengassétől keletre futó kis utcák és terek halmazában találjuk meg. A főutcából a Stempfergassén át jutunk a negyed szívét adó három egymásba fonódó térre, az első, a Glockenspielplatz. A város itt lüktet, rengeteg étterem, bár, söröző, klub éri egymást a Mehl- és a Färberplatz környékén.

A város szinte minden utcáján és terén adventi fényekkel találkozunk, mindenhol vár minket valami csoda, így ha szeretnénk felfedezni a Mariahilferplatz, a Vaskapu tér, a Färberplatz egyedi kínálatát, akkor csak bátran induljunk útnak, itt is tartalmas programokkal fogunk találkozni az adventi időszakban.

Hotelek, panziók és apartmanok Grazban ⇒


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%