VárosnézésekCsaládi kiruccanásÍzkalandKastélyok és várakNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Várfürdő, százéves cukrászda, kastély és kolbász múzeum is vár Gyulán

2 perces olvasási idő
Almásy-kastély, Gyula

Adott egy város várral, remek gyógyfürdővel és még számtalan érdekes látnivalóval, mint például a bambusz kert, a Mókus csárda, a tűs gát, a százéves cukrászda, és az angol beteg családi birtoka. Békés megye kedvenc fürdővárosa, Gyula számtalan programmal és látnivalóval várja a vendégeket, de vigyázat: egyetlen nap garantáltan nem lesz elég a város felfedezésére!

Pósteleki Szabadidőpark

„Sétakocsikázás” a Wenckheim család birtokán. Hamisítatlan történelmi hangulat, gyönyörű zöld környezet, romantikus hangulat fogadja a látogatókat. Itt található például a megye legnagyobb vasfája, de vörös levelű bükköt vagy mocsári tölgyeket és hatalmas kocsányos tölgy egyedeket is láthatunk ebben a tengerzöld környezetben. A kastély bár romos, de a régi sétány, a kastélytó, a kastély környékén lévő tűzrakó helyek, továbbá az erdő bejáratánál lévő hangulatos, erdei büfé kirándulók, túrázók eszményi helyévé teszi ez a helyet. S ha mindez nem elég, akkor a Pósteleki erdő szélén találhatjuk a Mókus Csárdát, gyönyörű ősfás környezetében. A hajdani Wenckheim kastélyrom közvetlen szomszédságában helyezkedik el, és ezt a történelmi légkört tükrözi vissza a Csárda, a belső berendezésében és hangulatában is. A konyha a viharsarki tájegységre jellemző, tájjellegű ételekkel kápráztat el minket.

Almásy-kastély Látogatóközpont

Hogyan éltek egy kastélyban? Ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek? Az Almásy-kastélyban ezekre mind választ kapunk. A ma már a nagyközönség számára is nyitva álló kastélyba, a cselédség által használt lakrészen keresztül juthatunk be. Ennek oka, hogy a kastély együtt „nőtt fel” a tulajdonos három család generációival.

Almásy-kastély, Gyula

Itt élt 1888-ban Almásy–Wenckheim házaspár. Az első világháború alatt az Almásy család a kékkői kastélyban tartózkodott. S ezután igen hányatott évek következtek az épület életében. A ma már látogatható kastélyban kapott helyett a Almásy-kastély Látogatóközpont. A hölgyek kedves helyszíne lesz ez. Szeretnék tudni, hogy milyen illatszereket használtak a korabeli hölgyek? Vajon mennyire különböznek ezek az illatok a maiaktól? Itt megtudhatjuk, hisz 5 féle parfümbe szagolhatunk bele, köztük a „Nemzeti illat”-ba is, melyre az országban csak itt van lehetőségünk.

Nagy Bambuszkert

Nagy László 2000 m2-nyi Bambuszkertje egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. A 18 bambusznemzetség 102 bambuszfajtájával igyekszik meghódítani a nagyközönséget. Főleg ázsiai fajok, de afrikai, észak-amerikai bambuszok, lótusz, pálma, és banánfa is elviseli, kedveli éghajlatunkat. „A kínaiak szerint kreatív energiafelhők lengik körül a bambuszt” – mondja a tulajdonos. Több mint 5000 féle felhasználási lehetőségét ismerik, többek között lambéria, legyező, préselt tálak, harci eszközök, sőt, házak tetőszerkezete is elkészíthető belőle. A bambuszokat meg is lehet vásárolni itt a helyszínen. Csodás éke lehet saját kertünknek, lakásunknak, házunknak.

Szállásfoglalás Gyulán >>

Gyulai Kolbász Múzeum

Ki ne szeretné a jó, ízes, igazi magyar kolbászt? Főleg, ha az gyulai! S ki nem szeretné tudni, hogy hol, hogyan, milyen eszközökkel készítik? Most itt a lehetőség, hisz Gyulán, egész múzeumot hoztak létre, hogy szemléltessék a magyarok kedvenc ékének színes útját, a nemes állattól – a konyha asztalig. A gyulai és környékbeli hentes családok által a múzeum részére átadott eszközökből állították össze a kiállítást, hogy mind a város, mind gyulai húsipar emlékei méltó helyre kerüljenek.

Gyulai vár

Tudtátok, hogy a XV. században épült gyulai vár, ma Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára?

Gyulai vár

Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése Corvin János nevéhez fűződik, aki az úgynevezett, számos későbbi magyar várnál is használt kerek ágyútorony -rondella, más néven a Corvin-bástya „feltalálója”. A gótikus téglavár ma már a látogatók kedvenc helyszíne. Van itt minden, ami szemnek és szájnak ingere, hisz testközelből ismerkedhetünk meg a vár hadtörténetével, a felszentelt kápolnában ismét keresztelnek és esketnek; és a középkori borozóban igazi kulináris élvezetekben lehet részünk. Nem is szólva a lovagteremről, ami a Lovagregény című film hangulatának szelével csapja meg a látogatót.

Szanazug

Szabad strand, homokos, sekély partszakasz, tiszta víz, vízibicikli, kajak és kenu, csónakázás, sétahajózás. Bizony mindez itthon, a Szanazugban, a Fehér és a Fekete-Körös összefolyásánál. A Békés megye legrégebben lakott térségében járunk, ahol a lefűződött holtágak nagy kiterjedésű vidékén remek üdülőövezetté nőtte ki magát. Növény és vízi világa, friss levegője, csendes vizei szinte elringatnak. Aki szereti a horgászatot, a vízitúrákat, és vízi sportokat annak itt a helye.

Százéves cukrászda

Gyula a legek városa. Itt találhatjuk az 1840 óta üzemelő Százéves Cukrászdát, ami Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Az empír stílusú épületben a díszesen festett falak között, eredeti biedermeier bútorzat, hagyományos sütemények, parfé-, cukorka- és fagylaltkínálat arra késztet, hogy becsukjuk a szemünket, és hagyjuk, hogy közel 100 évet utazva a reformkor hangulatába kerüljünk. Az egykori nyüzsgő kávéházi világba. Az hajdani cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel. Ezután a látogatás után, rögvest haza szeretnénk menni, és csak süteményeket sütni!

Gyulai tűs gát

Újabb legek birodalmába érkezünk, amikor ellátogatunk a gyulai tűs gáthoz. A Fehér-Körös szabályozásakor víz nélkül maradt meder vízpótlására épült meg 1896-ban. A létesítmény 102 évig üzemelt, igazi építészeti kuriózum volt a maga korában. Az országosan is egyedülálló műszaki emlék megörökítésére bemutatószobát hozott létre a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az itt található tablókon és maketteken a több mint száz éves létesítmény története és azok eredeti fotó- és tervdokumentumai nézhetők meg. Ha pedig saját szemünkkel is szeretnénk látni, hogy miről van szó, akkor az épülettől nem messze, a parton elhelyezésre került a tűs gát eredeti elemeinek egy része.

Gyulai Várfürdő és Aqua Palota

Mire jó az egykori főúri birtok? A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. Pazar környezetben, botanikai látványosságok között, ahol a 200 éves őspark, a 10 000 tő virág, közel 100-féle fa, bokor és cserje varázsolja elbűvölővé az országban egyedülálló környezetben található fürdőhelyet.

Gyulai Várfürdő

A 72 C-os, alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvíz elsősorban kopásos eredetű mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus idegbántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén alkalmazható kiváló hatással. Legújabb attrakció, az új, fedett élménykomplexum, az AquaPalota. Családok, fiatalok kedvelt helyszíne,  ahol – sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, “fényalagút” testcsúszda, a Magyarországon egyedülálló módon felfelé tartó a “fel(l)ejtő” fánkos csúszda – biztosítja a vendégek szórakozását.

Erkel Ferenc emlékház

A németgyulai tanítói lakást 1795-ben építették. A kántor és iskolaház az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. Ma a kiállítótermeknek helyet adó épületben az Európa himnuszait bemutató terminálok fogadják a látogatókat, majd az európai zene terme következik. Az „Erkel-emlékszoba” a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be, miközben betekintést nyerhetünk az Erkel család egykori otthonába.

Vásárhelyi-Bréda kastély

Az 1806-ban épült klasszicista kastély, szintén egyedülálló attrakcióval várja az érdeklődőket. Az Európában is egyedi, állandó kültéri 3D-s épületvetítés a körös vidék kiemelkedő turisztikai látványossága.

Vásárhelyi-Bréda-kastély, Gyula

A Vásárhelyi-Bréda kastélyegyike azon hazai épületeknek, amelynek tökéletes parkkialakítása a mesés mediterrán hangulatot idézi. A kastély parkja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat.

 Mályvádi erdő

A Mályvádi Őstölgyes hazánk ezredik természetvédelmi területe, az Alföld második legnagyobb erdőssége. Gazdag vad-  és növényállománya miatt túrázók kedvelt célja. Soha nem gondolnánk, amíg nem halljuk, hogy mennyire fenséges a dámszarvasok bőgése, és az első után azt kívánjuk, hogy bárcsak közelebb jönne, és láthatnánk. Nem hiába, Békés megye legnagyobb összefüggő erdeje, igazi paradicsom, ha hamisíthatatlan erdei hangulatra vágyunk. Innen még a Bihari-hegyeket is látni tiszta időben.

Hogy tetszik Gyula? Ugye, hogy megér egy kirándulást? Ajánlom, hogy több napra foglaljatok szállást, mert egy hétvége garantáltan nem lesz elég a város felfedezésére >>

> (opens in a new tab)”>Még több látnivaló a városban >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%