Hegyek-völgyekŐszi élményszüret

Titokzatos Börzsöny! Miért szeretlek…?

1 perces olvasási idő

Nem vagyok az a típus, aki képes napokat túrázni és hegycsúcsokat megmászni egyetlen hátizsákkal a hátán. Nagyon szeretek a természetben jönni-menni, sétálni, de nem nevezném magam vérbeli túrázónak, inkább a „kirándulós” csoportba tudnám elhelyezni magam. Ennek ellenére van egy-két hely, vagy inkább hegy az országban, amit többször is megmásztam és bármikor szívesen visszatérek. Az egyik ilyen varázslatos környék a Börzsöny.

A Börzsöny az Északi-középhegység tagjaként Magyarország északi részén, Pest és Nógrád megyében fekszik. Északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja. Különleges fekvésének köszönhető, hogy bármely túraútvonalon is haladjunk, minimum egy páratlan kilátásban biztosan részünk lesz.

2014. november elején készült fotó

Novemberi táj a Börzsönyben

Ami a fővárosiak szemében vonzóvá teszi, hogy viszonylag közel fekszik Budapesthez (Kismaros kb. 50 km-re), mégsincs akkora tömeg, mint amit a budai hegyekben megszokhattunk.

Ősszel különösen szeretem, mert a friss levegőt ilyenkor szinte harapni lehet, de ez a hűvösebb időjárás senkit ne riasszon el, hihetetlen kincseket rejt ilyenkor is az erdő, én pl. ezt egy novemberi sétánk alkalmával találtam:

img_5878-1

Aggódni annak sem kell, aki erőnléti problémákkal küzd: a számtalan túraútvonal közül mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt.

Megközelítés

A Börzsöny több irányból megközelíthető. Kismarosról erdei vasúttal juthatunk fel Királyrétre, Diósjenőtől néhány óra alatt elérhető a legmagasabb pont, a Csóványos (938 m). Verőcéről két irányból is megközelíthetjük a kedvelt túraútvonalakat.

Tipp: indulás előtt érdemes tájékozódni, túratérkép beszerzése szintén ajánlott.

Látnivalók

És ha valaki a természeti szépségek mellett kulturális élményeke is vágyik, a Börzsöny tartogat néhány meglepetést.

  • Zebegényben található a trianoni emlékmű, a Hajózástörténeti Múzeum és a Szőnyi István Emlékmúzeum is, az őszi kilátás pedig ilyen:

Zebegeny

Még több őszi kirándulótipp >>

  • Nagybörzsönyben érdemes megnézni a 13. században épült Szent István-templomot és a 19. századi vízimalmot, amelynek lapátjait a Börzsöny-patak vize forgatja.
  • Szobon található a Börzsöny Múzeum, ahol a környék régészeti, néprajzi és természettudományi érdekességeit tekinthetjük meg.
  • A Börzsönyben a kisvasutak szerelmesei is kedvükre válogathatnak, hiszek a Kemencei Erdei Múzeumvasút, a Királyréti Erdei Vasút, és a Szob–Nagybörzsöny erdei vasút is várjak a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Remélem sikerült kedvet csinálnom egy őszi börzsönyi sétához, ha pedig szállást kerestek…

Szent Orbán Erdei Wellness Hotel Nagybörzsöny – 38% kedvezmény – 2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás

76 800 Ft helyett 47 900 Ft

Megnézem az ajánlat részleteit »

banner-760x460

Üdvözlettel:

a

 pkl


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%