Tippek utazáshozHegyek-völgyekTavaszi zsongás

Hasznos tippek túrázóknak

2 perces olvasási idő
47119776 - group of hikers walking in the nature at sunset - friends taking an excursionon a mountain,colse up on shoe

Emlékszem, amikor először indultam el életem első komoly túrájára… Nem ám amolyan könnyű sétára a madárcsicsergős erdőben, hanem szinte nulla tapasztalattal, télen, kifogva a legnagyobb hózivatart, fel a Bükkbe, fel Cserepes-kőre, mert ugye elsőre mi is lenne vagányabb, mint kint aludni TÉLEN egy barlangban?

Ezen felbuzdulva most hozok néhány ötletet, néhány tippet a teljesség igénye nélkül, hogy mi az, amit mindenképp vigyetek magatokkal, ha útnak indultok.

1.Ami az évek alatt teljesen egyértelmű lett számomra, hogy az egyik legfontosabb kellékem, a jó hátizsák, amelyből számtalan fajta, stílus létezik, de nem mindegy milyen a technikája. Tapasztalat, hogy egy napra is ugyan annyi dolgot kell bepakolni, mint pl. háromra, így nem feltétlenül a legnagyobbat választom, hanem egy jól, praktikusan pakolhatót. Amit látni kell: Követi e az emberi test anatómiáját? Van e rajta összehúzó heveder, hogy a különböző tárgyak külső felerősítése megoldott legyen, másrészt a hátizsák anyagának összehúzására, nehogy mozgás közben elmozduljon valamilyen felszerelési tárgy.

2. Természetesen nagyon fontos a jó lábbeli, legyen az bakancs, futócipő, teniszcipő vagy szandál. Egy rossz választás az egész utat tönkre teheti. Megtanultam számos vízhólyag után, hogy fél-egy számmal nagyobb legyen, mint a lábméretem.

3.Talán még a cipőnél is fontosabb a jó zokni, ezért megelégelve, hogy szúr, nyom, szakad, vettem néhány pár, kifejezetten túrákra kifejlesztett zoknit. Ne sajnáljátok rá a pénzt… Ugyanis, ha a zokni nem tart, nem illeszkedik a lábra, akkor a láb csúszkálni fog a zoknival a cipőben, abban az irányban, amilyen irányban a lábat terheljük. Ezzel rettentő sok energiát lehet veszteni minden lépésnél. Ráadásul dörzsölésekhez vezet, és egy hirtelen tett mozdulat sérülésekhez vezethet, és a cipőt is tönkre tehetjük.

4.Túrabot. Persze mindig akadékoskodtam, hogy minek ez nekem, fiatal vagyok, megy ez anélkül is. Tartott a makacsságom addig, amíg nem kellett 30 km-en keresztül, 800 m szintkülönbséggel a távot teljesíteni… Szerintem a karbon szálas botok a legjobbak, itt is figyeljetek, hogy a testmagasságotokhoz illőt válasszatok.

5. Kés. A lányok mindig csodálkoznak, hogy miért viszem magammal. Az étkezésen kívül soha nem kellett használnom, kivéve egyszer – de az is csak biztonsági előkészület volt – amikor egyedül indultam neki egy teljesítménytúrának, és sikerül találkozni egy vaddisznókocával és a kismalacaival. (Persze nem használtam, a disznó szerintem jobban félt tőlem)

6. A sátor. A jó sátor életet menthet. Fontos, hogy bírja az esőt és a strapát, és hogy jól védjen a szúnyogoktól is. De minden poén nélkül, a vízhatlansága nagyon fontos. Illetve, jó ha tudjátok, hogy pl. egy két személyesnek mondott sátorban, túrafelszereléssel együtt, szűken fogtok elférni ketten, ezért vásárláskor a csomagokat is kalkuláljátok bele.

Ebben a videóban sok sok hasznos tippet találtok, hogyan tehetitek kifejezetten kényelmessé a sátratokat:

https://www.facebook.com/buzzfeedniftyoutdoors/videos/235032940306898/

 

7. Ha sátor, akkor a jó hálózsák is életbevágó. Persze sátor nélkül is használható, pl. én nagyon szeretek túra során szabad ég alatt aludni. Nem a legvastagabb zsák a legmelegebb. A töltet anyaga a meghatározó, ezért vásárláskor bátran kérjétek az eladó segítségét, hisz itt is számos szempontot figyelembe kell venni. Más kell a magas hegyi túrákhoz, mint egy nyári, vízparti kempingezéshez. Viszont egy hálózsákot sohasem szabad kimosni! Soha többet nem fog úgy izolálni, ahogy előtte.

8. Fejlámpa. Még akkor is viszem, ha tudom, hogy világosban érek haza. Illetve mindig van rajtam olyan ruhadarab, amely elősegíti a láthatóságot. Ma már számos alsóruha létezik, amelyek vagy összegyűjtik a kevés fényt és láthatóvá tesz minden külön fényforrás nélkül, vagy pedig visszaveri a fényt.

9. Kulacs. A legjobb a környezetbarát variáció, így én egy állandó vízhordót használok. Ebből is számtalan fajta, márka létezik. Az aktív szénszűrővel rendelkező szerintem a legjobb, így akár természetet járok, akár városi turista vagyok, a lehető legnagyobb biztonsággal fogom meginni a beszerzett folyadékot.

10. Gyógyszerek, és csípések ellen kálcium. Egy alap elsősegélycsomag mindig jól jön, főleg, ha allergiás vagy bármilyen növényre, rovarcsípésre, és a kisebb balesetek is orvosolhatóak, ha előrelátóak vagyunk.

10+1. GPS. Ha valaki ezt hallja rögtön az autós navigáció jut az eszébe, pedig a műholdas helymeghatározó rendszerek a természetjárók segítői voltak. S mivel nőből vagyok, bevallom, hogy sokkal nagyobb biztonsággal járom az erdőt a túra GPS segítségével, mint korábban, amikor csak térkép volt a kezemben.

Hogyan védekezzünk a hideg ellen?

A hidegebb időjárás esetén a réteges technikai ruházat használatával jól lehet védekezni a kihűlés ellen. Figyelembe véve, mennyi hőt termel általában a testünk, ezt két-három réteggel meg lehet oldani. A technikai ruházatról tudni kell, hogy ezek többségében nem melegítenek, hanem a test által termelt hőt bent tartják, szigetelik. Ezért amikor leülünk pihenni, és a testünk nem termel hőt, érdemes egy szélvédő kabátot magunkra teríteni a megfázás elkerülésére. A ruha anyagszerkezetére tehát figyeljetek, nem érdemes pamut ruházatot választani, hisz az csak magába szívja a nedvességet. Illetve más műszálas ruházatot se ajánlok, mert ezek elzárják a nedvesség útját.

Azt gondolom, hogy a felsoroltak megkönnyítik a természetjárást, segítségükkel fokozható a megélt élmény. A márkák tárháza végtelen. Mielőtt vásároltok, érdemes az interneten böngészni, a termékleírást, a véleményeket figyelembe venni. S ha megkérdeznétek, én mire költöttem a legtöbbet? A hátizsákra, és a sátorra nem sajnáltam befektetni, egy igazán jó bakancs pedig még a „bakancslistám” fő szereplője.


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%