Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Ingyenes tanösvények az egész család részére

2 perces olvasási idő

Amikor már azt hisszük, hogy mindent láttunk, akkor újra kitárul egy kapu, ahol a Tisza, a Duna, az erdők, a tavak csodái várnak minket középhegységeink, alföldi síkjaink ölelésében. Számos fantasztikus helyet hozok most nektek, ahol szemügyre vehetitek tanösvényeink különleges növény és állatvilágát, geológiai sokszínűségét, épített örökségeit Regéc várától egészen a Kis-Balaton természeti csodájáig.

 

Makói lombkorona sétány és Maros kalandpark

Maros kalandpark

A makói lombkorona sétány és tanösvény egy titkos világba kalauzol el bennünket. A fák lombkoronái között sétálva megváltozik körülöttünk a világ, testközelből láthatjuk a természet növény és állatvilágának sokszínűségét. A lombkorona sétány függőhídja, amely a Hagymaterasz árnyas részei felé vezet, minden fiatal és örök fiatal kedvence lesz mesebeli látképével.

Fontos! A Lombkorona sétány eső esetén a műszaki előírásoknak megfelelően balesetveszély miatt zárva tart!

TIPP: A szallas.hu-n foglalók 20% kedvezményt kapnak a kalandpark belépőjének árából ⇒

Királyréti tanösvény – Szokolya

Ott, ahol a Börzsöny szíve dobog, ott húzódik a Királyréti tanösvény. Egy igazi mesevilág, ahol a kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhettek az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Szokolya és környékén egyszerűen megunhatatlan a táj, köszönhetően a Dunakanyar csodás képének is. A Királyréti Látogatóközpont mögül pedig fantasztikus, könnyen bejárható tanösvény indul, csak a békás táblákat kell követni. Útközben rengeteg állatot figyelhetünk meg és a túra közepén megpihenhetünk a tónál, ahol mocsári teknősök napoznak a farönkökön.

Látogatóközpont belépő: 250-350 Ft/fő, 3 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: A tanösvény állandóan, a Látogatóközpont munkanapokon 9.00-15.00 óra között, hétvégén és munkaszüneti napokon 9.30-17.00 óra között.

Gyadai tanösvény – Katalinpuszta

A látogatóközpont három izgalmas tanösvényt is rejt magában. Itt a legkisebbtől a legnagyobbik mindenki megtalálja a számítását. Az óvodásoknak ajánljuk a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvényt, illetve szintén kisebb sétára alkalmas a Madártani ösvény. Az 5 km-es körtúra 2 óra alatt kényelmesen körbejárható, de akár több időt is eltölthettek itt, ha megálltok a pihenőknél és a 13 ismertető táblán lévő információkra is kíváncsiak vagytok. A Madártani ösvény a legnagyobb attrakció, ne hagyjátok ki!  Különleges hely, ahol a leggyakoribb odúlakó madarainkkal találkozhattok.

Nyitva tartás: egész évben.

Madárdal tanösvény – Dinnyés

Egy igazi hagyományőrző kirándulás, amely a dinnyési Hagyományőrző Központtól indul, és egészen az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet.

Madárdal tanösvény, Dinnyés (fotó: dunaipoly.hu)

Több szempontból is izgalmas a hely, de az egyik legjobb attrakció az itt található rönkvár, amely nem más, mint az Egri vár másolata. Itt egy interaktív helyet alakítottak ki, ahol a fiatalok a vár alatti csőrendszerben bujkálhatnak, miközben izgalmas feladatokat oldanak meg. Ezen felül pedig még jó pár túra indul innen. Ilyen a Szikes túra, amely a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. De itt van a Müller István túra, amely egy 3 km-es körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen. A legtöbb részen kérhető szakvezetés, hiszen többszörösen és fokozottan védett területen barangolunk, ilyen pl. a Velencei Madárrezervátum.

Nyitva tartás: egész évben

Szállások a Velencei-tónál ⇒

Kő-Közi tanösvény – Felsőtárkány

A tanösvény kő-közi körét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontja mellett alakították ki. A tanösvény a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a felsőtárkányi tavat fűzi fel egy rövid kirándulás jellegű útvonalra. Számtalan kőzettani különlegességgel találkozunk itt, hiszen a mészkőszurdok számos formája – oldalbarlangok, örvényüstök, cseppkőtöredékek – a barlangfelszakadásos völgyképződés is megfigyelhető. A 800 méter hosszú tanösvényen 5 állomás található, amely a Bükk-hegység változatos kőzettani növény és állatvilágával ismerteti meg az érdeklődőket.

Nyitva tartás: egész évben

Égerösvény Tanösvény + Csiga-túra – Zalakaros

„Az év ökoturisztikai létesítménye” tanösvény kategóriát is nyert már meg az Égerösvény tanösvény, amelyet egy Tőzike tündér tekintete véd és őriz. Igazi csoda ez a hely, hisz a Kis-Balaton és környezetének élővilágát itt ismerhetjük meg a legjobban. A hely különlegessége ezen felül, hogy az Égerösvényt a Termál tó mellett találhatjuk, így egész évben kellemes, sétához alkalmas klíma segít a kikapcsolódást. A tanösvény 4 állomásos és 250 méter hosszú, akár egy fürdőzős nap után is vállalható. Ezen felül, pedig a legnagyobb felfedezett itt a Csiga-túra, amely a Zalakarosi kilátó mellől indul. Egy interaktív és igazi családi kirándulás gombákkal, madárhangokkal és erdei állatokat bemutató információs táblákkal.

Nyitva tartás: egész évben

Szállást keresel Zalakaroson? Ezeket ajánljuk⇒

Ártéri tanösvény – Vác

A tanösvényt Vácon, a Göncöl Háztól délre, a budapesti kerékpárút mentén találjátok egy esőkunyhó és információs tábla mellett.


Egy igazán különleges hely, hisz a kialakított pallósorokon olyan helyeken sétálhattok, amelyek általában nehezen megközelíthetőek a vízállás miatt. A Duna vizének és élővilágának felfedezésére egy tökéletesen alkalmas hely, ám ne feledjétek, hogy látogatás előtt érdemes érdeklődni a Göncöl Házban (telefonon + 36 20 772 7970) a folyó vízállásáról.

Szállások Vác környékén ⇒

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Egy igazi vagány hely, amely 2016-ban nem véletlenül nyerte el az év ökoturisztikai központjának címét, hiszen a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turisták és az erdei vasút kedvelői is megtalálják itt a számításukat. Itt található az erdei vasút végállomása is, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A Gemenci Tájvédelmi Körzet amúgy is egy nagy kincs, így kár lenne kihagyni a kisvasút megállóiban a tanösvényeket és játszótereket.

Nyitva tartás: egész évben

Regéci tanösvény – Regéc

A Regéc és Mogyoróska között húzódó tanösvény ugyan azon az úton halad, mint az itt kijelölt remek turistaút. A Zempléni Tájvédelmi Körzet egyik legszebb és fokozottan védett területén vezet át a rejtélyes tanösvény, amely a Vár-hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismertet meg a látogatókat.

A regéci vár

A tájékoztatótáblák ismertetik a Tokaji-hegységet létrehozó tűzhányó-tevékenységet, a Vár-hegy erdőtársulásait és a hely egyik legnagyobb kultúrtörténeti csodáját az Aba nembéli Amadék hajdani sasfészkét, a regéci várat. Itt nevelte Zrínyi Ilona fiát, II. Rákóczi Ferencet, ezért ezen a helyen járva többszörösen lehetünk büszkék hazánkra.

Nyitva tartás: egész évben

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak kedvezmény jár a várbelépő árából ⇒

Nekézseny

„Gyerekkorunk legszebb élményei mindig a nekézsenyi nyaralások voltak”  – nem csak Szeleczky Zita szívét, de a miénket is elrabolta ez a fantasztikus hely. A színésznő családi sírhelye és az emlékháza is itt található, így újra egy többszörösen is értékes helyre érkezünk. Az Upponyi-hegység vonulatai és a Lázbérci Tájvédelmi körzet ölelésében a természetet kedvelő, csendet, nyugalmat kereső emberek kiváló túrákat tehetnek. A lovaglás szerelmesei számos lovas túra útvonalon ismerhetik meg a tájat. De aki csak egy jó ízű sétára vágyik, szintén megtalálja számítását, a községet végig járva, vagy egészen a Lázbérci víztározóig téve egy nagyobb kirándulást.

 


Patakparti Alpaka Farm és Panzió, Kisrákos

 

Gyerekbarát szállást és programot keresel? ⇒ 10 falusi szálláshely, ahol állatokat lehet simogatni

 

 

 

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%