Site icon Szallas.hu Blog

Kalandozások Portugáliában – Portótól Lagosig


Szabadság, őszinteség, nyitottság, romantika, magasság és mélység, vadság, szelídség, melankólia Európa legnyugatibb országában, ahol a tenger morajlása viszi messzire gondolatainkat. Az ország, amit nem csak látni kell, hanem érezni is az ízek és dallamok által. Irány Portugália!

Porto óvárosa a Duoro folyó mentén

Porto

Porto már időszámításunk előtt 300-ban is jelentős kereskedőváros volt, később pedig szellemi központja lett a Római Birodalomnak. Mindez talán örökre meghatározta státuszát Európában.

Kilátás a folyóra Portóban

A bor a város egyik legfőbb vonzereje, de ennél jóval többet hordoz kultúrájában. Az évek során a macskaköves utcák és Porto lenyűgöző építészetében is megjelenő gazdag történelme egyre többeket csalogat a városba. Cais de Gaia az egyik legkedveltebb hely Portóban. Csodálatos a panoráma, ami innen tárul elénk az óvárosra. A folyóparton található a Cais de Gaia a Dom Louis-híddal és a vízen ringatózó hagyományos hajókkal, a ribelosokkal, amelyek a portói városnézés elengedhetetlen kellékei. A virágzó borkereskedelem emlékét őrzik az óriási borospincék, ahová szintén érdemes betérni.

Lisszabon

Lisszabon Portugália fővárosa és az ország legnagyobb városa is egyben. Viszont érdekes, hogy nem egy hatalmas metropoliszról beszélünk, sokkal inkább egy élhető, hangulatos, emberközeli nagyvárosról.

Rossio tér, Lisszabon

Legjelentősebb látnivalója a Szent Jeromos-kolostor, ami Vasco da Gamanak és India felfedezésének állít emléket. Ennek legszebb része a gótikus kápolna és a grandiózus kolostor, ahol számos, híres portugál történelmi személyiség sírját is megtaláljuk.
A kellemesen melanolikus és csodaszép portugál zenei műfajnak állít emléket a Fado Múzeum. A különleges éneket spanyol gitáron és 12 húros portugál gitáron kísérik, úgy tartják, hogy ez a zenei műfaj mór eredetű, amit egykor a portugál főváros mór negyedeiben énekeltek. Mára már rengeteg fado ház népesíti be Lisszabont, vannak autentikusabb és turistásabb helyek, ahol zenét hallgathatunk.

Madeira

Az örök tavasz szigete, minden évszakban varázslatos.  A parkokban, a trópusi kertekben valóságos illatorgia fogadja az utazót. Madeira fővárosa, Funchal.

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

A sziget gyönyörű tájaknak ad otthont, magas hegyek, esőerdőket idéző mohás törzsű fákkal borított domboldalak, hullámoktól ostromolt partok látványa bilincseli le a látogatókat. Funchal városától nem messze található Cabo Girao az egyik legnagyobb látványosság, itt 580 méteres függőleges sziklafal emelkedik ki itt az óceánparton. Ez a szikla a világ második legmagasabb függőleges tengerparti sziklája, így meglátogatása szinte kötelező, ha Madeirán járunk. A múlt században gyönyörű kerteket alakították ki a Funchal környékén emelkedő dombokon, az egyik leghíresebb a Jardim do Botanico. A hatalmas pálmák és virágzó domboldalak, a trópusi madarak és óriási kaktuszok között sétálhatunk, élvezve a kilátást Funchalra és az Atlanti-óceánra. Itt élte le utolsó éveit  IV. Károly, az utolsó magyar király, és a montei templomban helyezték örök nyugalomra.

Fatima

Lisszabontól 123 km-re, északra fekszik a katolikus vallás egyik legfontosabb zarándokhelye, Fatima. A vidék vad és kietlen, mintha nem is a mediterráneumban járnánk. Mégis minden évben hívők és lelki megnyugvásra vágyók milliói keresik fel.

Bazilika Fatimában

Három pásztorgyermeknek 1917-ben összesen ötször jelent meg Szűz Mária, majd októberben ugyanez egy több tízezres tömeg szeme láttára ismétlődött meg. A Cova da Iria legelőn, ahol a gyerekek kis kunyhót építettek maguknak a jelenés után, ma Fátima legfontosabb látnivalója, a bazilika áll. A neoklasszikus stílusú épület 65 m magas tornya tiszteletet parancsoló, megadja a hely magasztos hangulatát. A Jelenések kápolnáját szintén minden zarándok és turista felkeresi. 1919-ben annak a tölgyfának a helyén építették fel, mely fölött a gyermekek Szűz Máriát vélték látni. Sokan járják végig a Magyar Keresztút állomásait, melyet az 1956-ban kivándorolt magyarok adományaiból építettek meg. A Fatima városából kiindulva pedig meglátogathatjuk a közeli Obidost és Nazaret. A környék egyik legszebb épülete a gótikus Batalha kolostor, mely az UNESCO Világörökségei közé tartozik.

Lagos

Lagos városa Portugália déli részén, Algarve tartományban található. Rendkívül jó elhelyezkedése miatt már a kelták és a rómaiak alatt is fontos településnek számított. Róma hanyatlása után a vizigótok, rövid ideig a Toledói Királyság és Bizánc, majd a hódító mórok uralma alá került.

Lagos belvárosa

Lagos nem csak fontos kereskedelmi kapcsolatnak számított Afrika és a Földközi-tenger felé, hanem itt alakult ki a késő középkori rabszolga-kereskedelem központja is. A számos földrengés és cunami miatt nem az építészeti emlékeiről híres – de a belváros fehérre meszelt falú házai, lekövezett sétáló utcái hangulatos közeget varázsolnak. A pezsgő éjszakai élete viszont meghatározza a Portugáliáról alkotott képet, mondhatnánk, hogy itt találjuk meg az ország esszenciáját. A portugálok hódító hőse, Tengerész Henrik Lagos, itt a közeli Sagres kikötőjében rakta le a portugál hódítások alapjait. Szerzetesrendhez hasonló szigoráról híres hajósiskolát alapított. Munkásságával kijelölte az utat a Jóreménység-fok megkerüléséhez és Vasco da Gama indiai sikereihez, illetve a távoli Brazília felfedezéséhez.

Csodálatos öböl Lagos mellett, Algarve régióban

A tagolt partvonalon az üledékes kőzetbe meredek partfalakat, csipkés tornyokat, barlangokat és védett öblöket vájt az óceán hullámverése. Nem csoda, ha azt érezzük, hogy valami titok nyomába kell azonnal szegődni. A Ponta da Piedade környékén pedig a hajósok tájékozódását segítő világítótoronyban gyönyörködhetünk.

 


Exit mobile version