Kirándulóhelyek, amiket télen is érdemes felkeresni

PirosKalaposLány 2018-01-16
piros-kalapos-lany

Még hogy télen nem lehet semmit csinálni? Dehogynem! Várakban, nemzeti parkokban, fürdőkben gazdag országként számos lehetőségünk van pihenésre, kikapcsolódásra, töltődésre. Most gyűjtöttünk néhány fantasztikus téli programlehetőséget. Természetesen a kínálat ennél sokkal bővebb, de most ez az öt téli csodahely ragadta meg a mi képzeletünket.

Siklósi vár

Tegye fel a kezét, aki nem ismerte vagy nem látta a „Tenkes kapitánya” tévésorozatot? Ugye, hogy emlékszünk rá 🙂 A népszerű sorozat nagy részét a siklósi várban forgatták.

Siklósi vár

Fantasztikus hely, hisz Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye. A várkastély négyszögletes várudvarbába belépve még az is rögtön romantikus hangulatba esik, aki nem vallja magát érzelmesnek. Különböző kiállításokat és a börtön melletti termekben szőlő- és bormúzeumot rendeztek be, a siklós-villányi borvidék boraiból vásárolhatunk is itt. Természetesen a legnépszerűbb kiállítás a Tenkes kapitánya Panoptikum, amely hitelesen mutatja be a filmsorozat egyes jeleneteit. A vár művészettörténetileg legértékesebb részei a gótikus hálóboltozatos várkápolna, és a Zsigmond-szoba, ahol egy gyönyörű középkori kandalló és a gótikus stílusú zárt Zsigmond-erkély látványa röpít minket a múltba. Mindenképpen érdemes körülsétálni a várépületet is, hiszen a kilátás sem utolsó ebből perspektívából.

Téli nyitva tartás: hétvégén és ünnepnapokon: 09.30 – 16.30

Szállást keresel Siklóson? ⇒ 

Felsőtárkány

A Bükki Nemzeti Park területén, Egertől 8 km-re találhatjuk ezt a 3500 lakosú, festői szépségű községet.

Bükk hegység télen

Azon felül, hogy számos bükki túraútvonal kiindulópontja itt van, bővelkedik látnivalóban is. A késő barokk stílusú római katolikus templom a XVIII. század végén épült. Megannyi olasz kőműves mester dolgozott ebben az időszakban Eger és környéke épületein. Így az egyik olasz testvérpár, Giacomo és Giovanni Adami készítette az oltárokat, a szobrokat pedig Mozer József kőfaragó mester. A helyi márványbányából került ki a templom oltárát díszítő elemei. Felsőtárkány környéke végtelenül romantikus táj. A Vár-hegyi tanösvényét pedig végigjárva, ami körülbelül 10 kilométer, felfedezhetjük a Bükk jellemző kőzeteit, földtani formációit, és felderíthetőek az egykori földvárak.

Bükk-vidék, te csodás!

Folly Arborétum és Borászat

A Folly arborétumot hazánk különleges szubmediterrán éghajlatú területén a Kisörsi-hegy lábánál alapította Dr. Folly Gyula. Gyönyörű balatoni panoráma fogadja a látogatókat.

Aki igazi stressz mentes hétvégére vágyik, annak mindenképpen el kell látogatni a januártól újra nyitva tartó arborétumba. A hosszú, friss levegőn tett séták, a mini kalandpark, vagy a kilátó felfedezése után az arborétum pincészetének borai segítenek emelni az amúgy is kellemes hangulatot. Tökéletes hétvégi stressz levezetés. A borászat egyedi programok szervezésében is segít, ami lehet családi vagy baráti társaságok részére, sőt a kicsikre is gondolnak, akiknek játékos feladatokkal is készülnek igény szerint.

Badacsonyi szállások ⇒

Hagymatikum Fürdő – Makó

Ki gondolná, hogy Makón gyógyító erővel találkozunk. Pedig a természet itt is bőkezű volt, és ezt már az ötvenes évek elején felismerték, hisz a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erővel bír.

Hagymatikum Makón

Az első kútfúrás 1956-ban végezték, és 41 fokos alkáli-hidrogén-karbonátos ásványvíz tört fel 993 méter mélyből. A marosi iszap és a makói hévíz kitűnően gyógyítja a mozgásszervi reumás betegségeket. Az itt felépült fürdő épülete Makovecz Imre legnagyobb műve. A Hagymatikumban a kellemes fürdővíz mellett, számtalan szauna is várja a vendégeket. A hagyományos mellett gőzkabin, aroma szauna, infrakabin és az intim szauna, számos különleges hőkabinban is várja az érdeklődőket. A makói szauna építészeti különlegessége, hogy a világítás a padok alatt és a hátulról világított makói hagymával díszített üveg ablakon keresztül történik. De megjelennek itt az Alföldre jellemző stílusjegyek a díszítésben, így a jellegzetes növények, mint a kukorica, szalma és a nád karakteresen díszelegnek.

Magyarországi gyógyfürdők, ahol hóesésben is fürödhetünk

Majkpusztai romtemplom

Oroszlány külterületén, Majkpusztán egy különleges műemlék áll. A premontrei szerzetesrend az Árpád-háziaknak köszönhetően a XII. században sorra építették a rend monostorait Magyarországon.

Majkpusztai kolostor

Köztük az egyik legjelentősebb a Vértes északi részén álló Boldogságos Szűz Máriáról elnevezett prépostság Majkon, a Csák-nemzetség birtokán. A török időkben azonban a szerzetesek elmenekültek a kolostorból. Majkot ekkor a tatai várbirtokhoz csatolták. A XVI. század közepétől az egyre romló állapotú uradalomnak sűrűn változtak a tulajdonosai. A XVIII. században a kamalduli szerzeteseknek adományozta az 1200 holdas pusztát, a tavakkal, és a rajtuk működő malmokkal az Eszterházy család. A legendák szerint azonban a szerzetesek botrányosan éltek és a XVIII. század végére a rend elhagyta a helyet, azóta is üresen állnak a cellalakások. Egy izgalmas helyszín, ami kiválóan alkalmas kirándulásokra, és egy izgalmas történelmi lecke, ami érdekessé teszi a helyet.

***

Kommentben várjuk a ti kedvenc téli kirándulóhelyeiteket!

(fotók: shutterstock)