BalcsiCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Fedezzük fel együtt a magyar Toszkána rejtett kincseit!

2 perces olvasási idő
Szigligeti vár

Autóval, biciklivel, gyalogosan, majd egyet a Balatonba csobbanva, finom borokat kóstolva, futva, nevetve, hegyet mászva, hekket kóstolva, fotózva, újra a Balaton vizébe csobbanva, igazi felüdülést ad a Káli-medence, minden csodája. Fedezzük fel együtt a Magyar Toszkánát!

 

Kékkút – Theodora-forrás

Számos legenda őrzi a Káli-medence titkát. Kékkút határában fakad a „savanyú víz”, a Theodora-forrás, melynek vizét állítólag már a római korban is fogyasztották. A szájhagyomány szerint Theodora bizánci császárnő kedvelt itala volt.

A forrás vizét, ma is  közvetlenül lehet fogyasztani a palackozó üzem mellett. Az örök fiatalságukat megőrizni vágyó hölgyeknek hála, hogy a forrás vize ma is messze földön híres. A Balatoni Nemzeti Park, ezen védett természeti területén épült meg 2004-ben a Theodóra tanösvény. A gyalogosan bejárható ösvény célja, hogy az ide látogatók, az információs táblák segítségével minél többet megtudjanak a terület természeti értékeiről.

Salföld

A Balaton-felvidék szelíd dombjaira felkapaszkodva csodás látvány tárul elénk, beláthatjuk az egész Káli-medencét.

Salföld

Kis települések mutatják az utat, mint a hűséges katonák, hogy merre is találjuk meg Salföld híres kőtengerét. A Kőtenger nem más, mint a Pannon-tenger aljzatának maradványa. Csigák, kagylók elmeszesedett maradványai, mint titkos hieroglifák, mesélnek az utazónak. Különös időutazás ez, mert a falun végighaladva, szinte az erdő mélyén találhatjuk meg a román-gótikus pálos kolostor romjai. Felejthetetlen élmény, ahol a pusztulásnak ítélt, tiszteletet parancsoló építmény, a pannon tenger köveiből építkezve hirdeti az ember és a természet örök érvényű kapcsolatát.

 

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy, ahol az ég és a föld összeér. A Balaton-felvidék hegyei félkör alakban nyugatról és északról csodaszigetet hoznak létre nagy ölelésükben. Egy völgykatlan, amelynek a szelektől való elzártsága, extra meleg, mediterrán klímával csalogatják a pihenni vágyókat.  A Balaton egyik legszebb fürdőhelye ez, ahol a festő környezetben csend, nyugalom, virágillat, édes barack, finom bor várja az utazókat. Mintha a Garda-tó környékén járnánk, csak meg ne tudják az olaszok, hogy nálunk is léteznek „celeb” vizek. S ha már életérzés, akkor természetesen bőven termő, hazai, napsütötte olaszrizling. A Badacsonyi Borvidéken hangulatos borospincék, őszinte vendégszeretet várja az idelátogatókat.

Szentbékkálla

A Pannon tengerben tovább sétálva folytathatjuk utunkat. Szinte bármerre indulunk a Balaton – felvidéken, csodálatos kőtengerrel, meghökkentő formájú óriási sziklaszirtekkel, sziklapadok között ingókövekkel, és az ágak fölül előbukkanó templomtornyokkal találkozhatunk. Közkedvelt tájegység, ahol a festői tájba számos épített örökséget álmodtak meg.

Szentbékkállai kőtenger

Szinte minden falunak van valami kis sajátossága, látványossága, melyet érdemes meglátogatni, mint például a középkori Velétei püspöki palota romjait. Azon ritka balatoni, középkori eredetű romok közé tartozik, amelyek nem közvetlen egyházi célokat szolgáltak. Több forrás egyemeletesként említi a palotát, de elnézve a romot az embernek monumentálisabb benyomása támad. A mondák szerint III. András király feleségének vadászkastélya lehetett.

Balatonederics – Csodabogyós-barlang

Kis földalatti barangolásra indulunk, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik ugyanis a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén található barlang, a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A 6 kilométer hosszú járatok a tektonikus mozgások során jöttek létre, ezért hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. A barlangtúrák során számos hazánkban is egyedülálló képződményt figyelhetünk meg. (pl. Függőkert, Meseország).

Mindszentkálla

Egy újabb legenda, egy gyors visszatekintés a honfoglalás kori tájra. Őseink jól belátható, vizekben, vadakban, termőföldekben gazdag tájat kerestek. S a legenda szerint egy vulkáni kúp, a Kereki-domb megfelelő helyszín lehetett Kál horka és Bulcsú vezér várának.

Mindszentkálla

A domb tövében áll a néhai Kerekikál község középkori templomának romja is, sőt nem csak időutazásra, hanem filmes élményeket visszaadó jelenetek helyszínére is kalauzol a hely, olyan mintha a Gyűrűk Ura című film kőlépcsőin menetelnénk a Kopasz-hegy tetejére.

Szállások a Balaton-felvidéken >>

Folly Arborétum 

Természetesen, ha arborétum, akkor a csodaszép virágok jutnak először eszünkbe. Pedig zöld növényeink skálája végtelen. Tudják ezt Badacsonyörsön is, ahol a dombtetőn meghúzódó kertnek két fő érdekessége van: az egyik, hogy főleg fenyőfélék nyílnak benne, a másik, hogy egy család birtokában van.

Dr. Folly Gyula gondolata volt, hogy milyen lenne a Balaton partján örökzöld, nyitvatermő növényeket nevelni? A családi vállalkozás, már a negyedik generáció fiait és lányait látja el munkával. Gondozzák, ápolják és fejlesztik minden évben a birtokot. Az ide érkezők, pedig megnézhetik, csodálhatják, és igazi dús levegőjű tüdővel utazhatnak tovább.

Szigliget, a Balaton vára

Ha gyorsan vissza lehetne tekeregni az időben, mondjuk 750 évvel ezelőttre, akkor hatalmas csókot kellene katonáink arcára adnunk, mert a Szigligeti vár, a Balaton északi partján, hazánk egyik legnagyobb büszkesége.

Szigligeti vár

A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amelynek a török időkben sohasem volt tornyain oszmán zászló. Megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül. Emellett fantasztikus kilátással bír, hiszen délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul.

 

Hegyestű

Monoszló és Zánka között, a maga 337 méterével, a Káli-medence egyik legcsodálatosabb geológiai alakzatát hordozza a Hegyestű. Képzeljük el, ahogy a kiömlő láva a felszínre érkezve, oszlopszerűen, orgonasípokat imitálva szilárdul meg.

Hegyestű (fotó: wikipédia)

Hazánk büszkesége, hogy ezek a természeti csodák 5-6 millió év munkáját hordozzák. Az 1930-1970 közötti nagy bányászati őrület sajnos megtette pusztító hatását, de minden rosszban van valami jó. Feltárult az egykori tűzhányó belseje, ezzel élő, interaktív szemléltető eszközt kaptunk a földtudományokhoz. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre belépve pedig az egyik legszebb panoráma nyílik a Balatonra.

Szálláshelyet keresel a Balaton-felvidéken? Itt tudsz nézelődni >>

 

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%