Site icon Szallas.hu Blog

A napsütötte Toszkána városainak ősszel sem lehet ellenállni


Még néhány hét és újra itt az őszi városlátogatások ideje. Lehet tervezgetni a szeptember-októberi utazások programját és ehhez az egyik legjobb helyszín az olaszországi Toszkána! Toszkánában minden megvan, amire egy utazó vágyhat. Elegancia, romantika, szenvedély, etruszk és reneszánsz történelem, végtelen szőlőtőkék látványa, ciprusfák a kanyargós utak mentén, csodás kávé, mennyei fagylalt…Ugye nem csak én érzem úgy, hogy azonnal tudnék indulni? 🙂

Toszkána

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány „erősen ajánlott” látnivalót, amit érdemes felkeresni, ha Olaszország ezen részén járunk. Irány Toszkána!

Firenze, a reneszánsz bölcsője

A csodás, napsütötte Toszkána fővárosa lesz minden utazni vágyó álma, aki töménytelen napfényre és romantikára áhítozik.

Firenze belvárosa

Az Arno két partján álló város a híres Medici családnak köszönheti, hogy fénylő eleganciát visel a középkor óta. A nemesi hangulatú város 1982 óta az UNESCO világörökségének része. Ki ne ismerné a Ponte Vecchiót, a világ egyik leghíresebb hídját, de az Uffizi-palota csodás képtára, a városháza, a Vecchio-palota is mind-mind elragadják érzéseinket és gondolatainkat. Firenze templomai és palotái között sétálva, igazi reneszánsz hölgynek és úrnak érezheti magát mindenki, aki ide ellátogat.

San Gimignano, a tornyok városa

Folytonos időutazás részese lesz az, aki szereti Olaszországot. Ugyanis valami csoda folytán, vagy csak a hagyományok tisztelete miatt, szebbnél szebb középkori falvakkal, városokkal találkozhatnak. Aki nem látogat el San Gimignanóba, az nem is járt Toszkánában!

San Gimignano középkori városa

A középkori város égbe nyúló tornyai már messziről csalogatják a kirándulókat. Az egykori középkori lakótornyok komoly védelmi funkciót is elláttak, amellett, hogy annál gazdagabbnak számított az adott család, minél magasabb lakótornyot húzott fel. A városfaltól függetlenül meg tudták védeni magukat a külső támadásoktól – vagy éppen a szomszédtól. Az alsó szinteknek nem volt ablaka, a bejárat könnyen eltorlaszolható és megsemmisíthető volt; a lakók nagyobb gond esetén a felső szintekre menekültek és felhúzták a létrát. Fentről, adott esetben forró vizet vagy szurkot önthettek a betolakodók fejére. A városban sétálva, a főtér, a piac, a kőkutak hangulata el is felejteti az olasz napfényt élvezővel, hogy az egykoron 70 toronnyal büszkélkedő városnak, ma már csak 13 tornya között sétálhat.

Camaiore, közel a tengerparthoz

Egy igen kicsi, csupán 30 ezres toszkán kisvárosba érkezünk. Szinte egymást érik ezen a tájon a kisebb települések, nem csoda, hogy ha azt érezzük, hogy eggyé válik lábunk alatt ez a csodás táj. Külvárosának érdekessége, hogy számos üvegházat és növénykertet lehet felfedezni, hiszen talajvízben gazdag környékről beszélünk. Itt a tájra jellemző növénykultúra sokszínűsége és felfedezése különleges élménnyel gazdagíthatja az ide érkezőket. A környék remek kerékpáros kirándulóhely, itt van az egyik megállója a Tour of Italynak, érdemes nyitott szemmel járni, hátha feltűnik egy sportos ismerős arc 😉

Volterra, az etruszk város

Az etruszk alapítású város a tartomány büszkesége.

Volterra

Már a középkorban is nagy jelentőséggel bírt, fontos közigazgatási központ volt. Ma főleg a tini regénynek köszönheti népszerűségét, hiszen itt játszódik az Alkonyat- Újhold részének kulcsjelenete. Pontosabban a városhoz közeli Montepulcianóban. A város római kori amfiteátruma, macskaköves utcái, hűs falai, remek cukrászdái igazi olasz életérzéssel fogadják az érkezőket.

Lucca és a Csodák tere

Természetesen nem lehet kihagyni Pisát, és a ferde tornyot, kötelező a selfie, és a fagylaltot nyaló kép, de a várostól fél órára igazi toszkán csodával találkozunk, ha szeretnék megszabadulni a turisták okozta mérhetetlen tömegérzéstől. Egy kis luccai kitérővel kellemes élményben lesz része mindenkinek.

Lucca főtere

Lucca főterén a Campo dei Miracoli, a Csodák Terének látványára elakad a szavunk. A főtéren található, Toszkánára különösen jellemző román stílusú a dóm, a keresztelőkápolna és a harangtorony hármasa egy csodagömbbe zárja az utazót, harmónia, béke, fagyi illat, életadó napfény vár itt mindenkit.

Siena és a világhírű lóverseny

Mindenhol az etruszkok. Persze, mert nélkülük nem lett volna soha csodás Toszkánánk. A sienaiak Romulus ikertestvére, Remus állítólagos fia, Senus utódainak tartják magukat, ezért választották címerül Róma egyik jelképét az ikreket szoptató farkast. Olaszország egyik legszebb gótikus városa, és ha eddig nem láttatok még szépet, élettel és szenvedéllyel teli csodát, akkor itt mindenki szája tátva marad.

Siena és a Palio helyszíne

A sienai Palio ugyanis a világon a leghíresebb lóverseny, ami sokkal több, mint a múlt pompájának felidézése. A város 17 contradéra, vagyis kerületre van osztva, saját templomuk, tanácstermük, színük, ruhájuk és címerállatuk van, aminek még a nevét is meghatározzák. Minden évben 10-et sorsolnak ki. A 10 szerencsés már jóval az eredmény előtt elkezd készülni a versenyre, melyet kétszer rendeznek meg (július 2., aug. 16.) A versenyt színes felvonulás előzi meg, ahol zászlóvivők mutatják ügyességüket. A verseny mindössze 1 perc 20 másodpercig tart, a zsokék nyereg nélkül ülik meg a lovakat, a versenyben minden megengedett, szinte kézzel fogható a feszültség, a szenvedély, az élet szeretete.

És neked melyik a kedvenc toszkán városod? Írd meg kommentben!

(fotók: pixabay, 123rf)


Exit mobile version