Romantikus kikapcsolódásŐszi élményszüretTavaszi zsongásVárosnézések

Romantikus városnézés Pécs belvárosában

2 perces olvasási idő
A Gázi Kászim pasa dzsámi

Vallási és kulturális sokszínűség egy helyen, Pécs romantikus városában! Formák, színek kavalkádja, amely évszázadok óta alakítja a megyeszékhely életét. Egy hely, ahol minden egyes tér, utca, épület tökéletesen tükrözi a magyar történelem, a mediterrán hangulat és a balkáni életérzés közös egységét. Irány Pécs!

Széchenyi tér

A pécsi belvárosban minden út a Széchenyi térre vezet!

Egyik magasan kiemelkedő épülete a neobarokk stílusú toronyórás Városháza, melynek harangjátéka óránként megtöri a csendet.

Az épületek között a Nádor Szálló színes nemrég felújított épülete, valamint a nyugati oldalon az eklektikus Megyeháza és dél irányába látható Irgalmasrendi templom mind arra sarkallnak, hogy legyünk nyitottak a városra.

Pécs másik igen jelentős jelképe a Széchenyi tér déli részén található ökörfejes Zsolnay-kút. A díszes 4 méter magas pirogránit kutat Zsolnay Miklós, az apja Zsolnay Vilmos emlékére ajánlotta fel a városnak, mely a Zsolnay Gyárban készült el 1912-ben. Az 1908-ban felállított Szentháromság szobor az 1710-1714 között dúló pestis járványnak állít emléket.

Zsolnay-kút Pécs belvárosában

Lakatok a Jannus Pannonius utcában

A ma már annyira kedvelt szerelemlakat kultusza a 80-as évektől, Pécsről indult világhódító útjára.

Többféle magyarázatot ismerünk: az egyik szerint a férjes asszonyok üzentek így szeretőjüknek, egy másik verzió szerint a végzős egyetemisták kollégiumi szekrényeik zárait lakatolták ide. A legtöbb lakaton neveket, monogramokat láthatunk. 2004-es látogatásakor a Fülöp spanyol herceg és felesége is hozzájárult a lakatfal gyarapításához.

Balokány-liget

A „balokány” szó török eredetű. A török idején még mocsaras terület volt, így a legvalószínűbb, hogy a „balikhane” kifejezésből származik, ami „halas helyet” jelent. A használaton kívüli fürdő területén a Zsolnay Porcelángyár kerámiáiból maradt néhány példányt lehet megnézni. A Bivalyos Díszkút, Ligeti Miklós alkotása, melyet 1935-ben állítottak fel. A Balokány-liget központi épülete, az egykori Pepita, hidat képez számos pécsi civil szervezet és a pécsi emberek számára.

Barbakán

A 15. századi, kör alaprajzú bástya egyedülálló műemlék az országban. A török veszedelemre készülve Kinizsi Pál tanácsára építették így meg, amikor a hadvezér 1498-ban Pécsett járt.

A Barbakán – keskeny nyakon ülő, kerek kaputorony -, oldalsó bejárata azt a célt szolgálta, hogy a kapun betörni igyekvő ellenséget a védők oldalról támadhassák. A gyilokjáróval épült körbástyát várárok veszi körül, bejáratához csapóhíd vezet. A felvonó csigái ma is megvannak. Kertjében, a Barbakán Sétányon halálának 500. évfordulóján állították fel Janus Pannonius bronzszobrát. Borsos Miklós alkotása. A széles karimájú olasz papi kalap árnyékba borítja az alak arcát. Hiteles arcmásolat híján így ábrázolta a művész a püspököt.

Tettyei Mésztufa-barlang

A Mecsek egyedi geológiai képződménye, a maga misztikus üregrendszerével, egy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufa rétegben alakult ki. Az idők során a járatokat mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében. Az így kialakult labirintusrendszerben, földalatti üregekben lakóhelyeket alakítottak ki. Ilyen mésztufa barlanglakás meg is tekinthető. Az 1900-as évek eleje óta turista-attrakció a Tettye-barlang, akkoriban a „pokol kaujaként” emlegették. Belsejében egy félelmetes „sárkány” is látható.

TIPP: Városnéző kisvonat

A kisvonat egy 50 perces belvárosi vonatozásra hívja a látogatókat, amely során Pécs nevezetes épületeit, utcáit ismerhetik meg. A kisvonat minden órában, a Széchenyi térről, a dzsámi bal oldalától indul. A belváros fő látnivalói mentén halad el, majd a Zsolnay Kulturális Negyed felé veszi az irányt. Itt ki is lehet szállni, majd pár óra múlva ismét visszaindulni a következő járattal. Menetrend: Május 1-től október 15-ig a hét minden napján, jó idő esetén 10:00-17:00 óra között, minden egész órában indul a kisvonat a Széchenyi térről.

Gázi Kászim pasa dzsámija

A belvárosban található Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom a magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása.

A Kelet és Nyugat találkozásának helyszíne ez, ahol különféle vallások szent tereit barangolhatjuk be modern eszközök, izgalmas interaktív elemek, animációk segítségével. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül zöldes-sárgás fények világítják meg a templombelsőt. A Mekka irányába tájolt imafülke, a mihrab, és egyes falrészeken felfedezhetjük a Korán kalligrafikus sorait. A sekrestyék szomszédságában láthatók a Gázi Kászim pasa egykori fürdőjében használatos mosómedencék.

Belvárosi szálláshelyek a dzsámi közelében >>

Littke Pezsgőgyár

A híres pécsi pezsgő gyártása a lengyel származású szabó, majd vendéglős és kereskedő család sarja, Littke Lőrinc nevéhez fűződik. A legenda szerint Lőrinc csecsemőkori betegségét meleg borban fürösztéssel kúrálták, míg meg nem gyógyult. Ha minden igaz, akkor innen ered a bor és a pezsgő iránti szeretete. A pezsgőkészítés tanulmányozását az 1830-as években kezdte, majd megvásárolta a sétatér dél-nyugati részén álló telket, és felépítette rajta a ma is álló reneszánsz palotára emlékeztető gyárat.

Nyitva tartás: A pezsgőpince állandó nyitva tartással nem rendelkezik, pincelátogatás előzetes bejelentkezéssel alapján történik. A belejelentkezés az alábbi email címen lehetséges: zsuzsanna.szilagyi@guideinfo.hu

Székesegyház

„Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!” írták 1891-ben a templom felszentelésekor a budapesti újságok.

A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát. Belépve diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul fel, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait. Tiszteletére ugyanott szobrot állítottak.

IV. századi késő római-ókeresztény temető

Az UNESCO által 2000-ben a világ kulturális öröksége részének nyilvánította a Krisztogramot. A kereszténység első szimbólumát a Péter-Pál sírkamrában is megtalálták. 312-ben a Milvius-hídi csata előtt Constantinus császárnak ez a jel jelent meg látomásként, a következő szavak kíséretében: „E jelben győzz!” Krisztus nevének görög kezdőbetűi (X=khi, P=rho) mellett a pécsi példányon a másik két betű (A=alfa, w=ómega) is közvetlenül Krisztusra utal. „Én vagyok az alfa és az ómega, a kezdet és a vég.”

És ha minden látnivalót megnéztünk, érdemes beülni egy hangulatos belvárosi kávézóba vagy étterembe és hagyni, hogy Pécs mediterrán hangulata magával ragadjon.

Szálláshelyek >>

Programok >>

+1 közeli látnivaló: Villány

Villány, hazánk történelmi borvidéke, amelyet a vörösborok hazájának is neveznek.

Védett természeti értéke a Villányi-hegység legkeletibb részén emelkedő Villányi Templom-hegy, amelyet elsősorban őslénytani leletei tették híressé. Villányban élő borász családok generációk óta arra törekednek, hogy helyi étel- és borkínálatukkal különleges gasztronómiai élményeket szerezzenek vendégeiknek.

Szállások Villányban >>

Programok Villányban >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%