ToplistákCsaládi kiruccanásNyári vakációVidéki vendégség

TOP 10 családi minivakáció a nyár végére

3 perces olvasási idő
Szekszárd belvárosa

Nem kell mindig távoli országokba utaznunk, hogy gyönyörű parkokat, kastélyokat, fürdőket, élményközpontokat, hűsítő erdőket találjunk. Ebben a gyönyörű országban is minden itt hever a lábunk előtt, csak fel kell fedeznünk ezeket!

TOP10 minivakációs összeállításunk Neked szól, ha

  • már túl vagy az éves nyaraláson, de szívesen kirándulnál belföldön is nyár végén
  • idén nem volt lehetőséged hosszabb utazásra, ezért 1-2 napra elegendő élményeket gyűjtenél itthon
  • egész évben keresed azokat a különleges helyeket Magyarországon, ahová érdemes ellátogatni

Túracipőt fel, fedezzük fel hazánk legszebb helyeit! 

Tolcsvai pincesor

Ha bor, akkor sokszor csak Tokaj, Eger, Badacsony, Villány jut eszünkbe, de van egy Világörökségi pincesor is ebben a fantasztikus országban, Tolcsva szívében. A katolikus templom mögötti domboldalban hangulatos pincesort árulkodik arról, hogy ide érdemes lehet benézni.

Itt található az Oremus pince labirintus. Szinte úttévesztő, ahogy ezeket a kis családi pincéket a 19. század végén, 20. század elején egymásba vágták. A riolittufába vájt pincék, négy ágban ágaznak szét, hőmérsékletük 10-12 fok, a relatív páratartalma 88-92 %. Ezen tulajdonságok megengedik, hogy a palackokat állva tárolhassák, ami egyedülálló a világon. A legrégebbi palack 1680-ból származik. Az itt működő bormúzeumból kóstoló nélkül ne jöjjön el senki J A tolcsvai túra során érdemes látogatást tenni a Stépán kúriába. A XIX. századi klasszicista nemesi házak egyik jellegzetes emléke, az 1820-as években épült. Történelmi nagyjaink is szívesen időztek ezen a tájon, így nem csoda, hogy a Rákócziak kora-barokk kastélya sem hiányozhat a látnivalók repertoárjából.

Szállást keresel Tolcsván? A Cziróka Vendégház igényesen felújított százéves öreg kőháza tökéletes választás lesz, hiszen a szálláshely megőrizte múltjának szépségét és báját, miközben kívül-belül alaposan megújult. A ház tágas udvara dió és szilvafákkal, örökzöldekkel, kerti tűzrakó hellyel, tágas teraszokkal kényeztet.

Foglalás >>

 

 

Eger, a legendák városa

A város egyik legtitokzatosabb helyszíne a Szépasszony-völgy. Nevéhez számos legenda fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.

Eger belvárosa, háttérben az egri vár

A több mint 200 pincével rendelkező völgy, szinte eggyé vált Eger nevével, s ezek a vulkanikus eredetű riolittufába vájt pincék őrzik az egri borvidék borainak eszenciáját. A város és környéke festői. Aki ide egyszer eljut, biztosan szerelmes lesz a tájba, s talán így voltak azok a nemesi családok is, akik a környékbeli kis településeken állítottak fel nagy kúriákat. A De la Motte-kastély, Noszvajon a magyar kastélyépítés miniatűr remeke. Késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Vécsey Anna férje volt de la Motte ezredes, aki Mária Terézia udvarából érkezett az országba, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését. A kastélyt nagy kiterjedésű angol kert övezi. Cím: 3325 Noszvaj, Dobó út 10. Visszatérve Egerbe a Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban remek kiállítás nyílt, amely 1740-től az egri érsek rezidenciáját fantasztikusan szemlélteti. Autentikus környezetben ismerhető meg az egri érsekek világa.

Egri szállást keresel? A Hotel Eger & Park*** egy szállodaként, két különböző stílusban kínál szállás lehetőséget a városi pihenésre, az egri programokra, wellness hétvégére vagy éppen konferenciára érkező vendégek számára.

Szállásfoglalás>>

 

 

 

 

Szekszárdi hétvége

Szekszárd a legjobb választás lehet annak, aki szereti kombinálni a városnézést a természetjárással. Gyalog is könnyen bejárható, szinte nincsenek távolságok.

A város szívében lévő Béla tér remek kiindulópontja lehet minden sétának. A téren található a 1805-ben épült copf stílusú templom, amely Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Az I. Béla király által alapított, 1061-ben emelt monostor romjai is érdemes meglátogatni, mely köré rendház és vár épült. A kereszténység megszilárdításában fontos szerepet játszó I. Béla szobra a róla elnevezett téren látható, Lessenyey Márta alkotása. Babits Mihály városában, ma már látogatható a szülőháza, a szerény épületben Emlékmúzeum működik. Ha az idő engedi, érdemes kilátogatni a Kilátóhoz, ahonnan nagyon szép látvány tárul az utazó elé, egészen ellátni Szekszárdig.

A Hotel Merops Mészáros **** borhotel Szekszárd belvárosában, a Mészáros Borház szomszédságában, a városközponttól néhány
percnyi sétára található.  A szálláshely szolgáltatás mellett a bor és gasztronómia, illetve a borvidék kulturális értékeit, hagyományait kínála egy helyen.

Szállásfoglalás >>

 

 

Sárospatak kincsei

A sárospataki Rákóczi-vár nem csupán egy vár a sok közül. A Lorántffy-loggia-ja, a „Sub-Rosa erkély”, a barokkba hajló reneszánsz motívumokkal díszített szobák hangulata megérteti a látogatóval, hogy I. Rákóczi Ferenc, Nádasdy Ferenc, Zrínyi Péter, Frangepán Ferenc miért érezte azt, hogy itt megoldható az ország minden problémája.

Sárospataki vár

A Bodrog partján haladva, majd egy kis kitérővel egy újabb csodára bukkanhatunk. A Zempléni-hegység elénk tárja egyik ékkövét, a Megyer-hegyi Tengerszemet. A Megyer-hegyen lévő tengerszem ember által lett kialakítva, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységét tükrözi. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

 

Szálláshely közvetlenül a Bodrog-folyó partján? A Klára Apartman kertje és hátsó terasza közvetlenül a folyóra néz, ugyanakkor a belváros is elérhető közelségben van (a vár 1 km távolságra).

Szállásfoglalás >>

 

 

 

Velencei-tó körül két keréken vagy hajóval

A Velencei tó, a rohanó, élményekkel teli nyári időszak levezetője is lehet. A tó körül uralkodó időjárási körülmények, a hűsítő szél, a kellemes páratartalom, a kirándulók boldog társa. Akár kerékpárral, akár hajótúrával megnézhető a Duna-Ipoly Nemzeti Park minden természeti értéke.

Velencei-tó Gárdonynál

A madarak vízi világa, akár hajóút során, szakszerű idegenvezetéssel is megcsodálható. Indulási helyszín: az agárdi hajóállomás. Indulási időpontok augusztusban: 2017. 08.23. szerda 9:00, 08.25. péntek 15:00, 08.30. szerda 9:00. Ár: felnőtt 2800 Ft, gyermek (4-18) 2200 Ft. A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György 30-2713292, to@velenceitohajozas.hu. A program min. 10 fő bejelentkezése esetén indul el.

Termál Vendégház – Agárd

Szállást keresel a Velencei-tó körül? 4 csillagos wellness hotelt, tóparti romantikus nyaralót vagy esetleg családi apartmant?

Van néhány ajánlatunk >>

 

 

 

 

 

Zemplén kalandpark – Sátoraljaújhely

Itt mindenki legyőzheti saját „korlátait” mind fizikai, mind pszichikai értelemben. Új és egyedi élményben lehet része annak, aki ide ellátogat. A gyerekek kedvenc helye lesz, de a felnőttek is újra élhetik második gyermekkorukat.

Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely (fotó: Zemplén Kalandpark facebook)

A Kalandtúra Park családokat, szervezett iskolai csoportokat, munkahelyi csapatokat is vár, akik szabadidős programokra vágynak. Magas adrenalin szintre készüljön mindenki, ha bemerészkedik a „Dongó” kabinos kötélpályára, a „Sólyom” extrém átcsúszó pályára, de Tubby pályák és a libegők is elfelejtetik a hétköznapok gondjait.

Az Álmodlak Vendégház a Zempléni hegyek között megbúvó faluban, Rudabányácskán, Sátoraljaújhelytől 3 km-re található, ahol egész éven át szeretettel várják a nyaralni, kikapcsolódni vágyó családokat, baráti társaságokat.

Szállásfoglalás >>

 

 

Kalandpark és csobbanás Gyenesdiáson

A Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában található Kalandpark – a kalandok balatoni partja megközelítőleg 4 hektáron terül el, itt gyermek és junior pályák, felnőtt csúszó pályák várják a szórakozni vágyókat.

Kalandpark Gyenesdiáson (fotó: Kalandpark – Gyenesdiás facebook)

A park a gyenesi Lidóstrand mellett fekszik, így akár a strandon keresztül is megközelíthető. Kalandparkozás után vagy előtt, érdemes meglátogatni a Dolomit tanösvényt, amelynek végén találhatjuk a települést szimbolikusan védő keresztet. Csúcsa három ponton kék fénnyel van kivilágítva – ez a Szentháromságot, az alsó rész négy fehér fénye a feltámadást és Jézust, mint az Ég és Föld összekötőjét jelképezi. A kereszttől gyönyörű panorámában lehet részünk.

Erzsébet Ház – Gyenesdiás

 

A Balaton partján augusztus végén sem áll le az élet! Gyenesdiáson bőven akad szálláshely az év bármely időszakában, nézz körül a kínálatok között és foglald le még ma a legjobb ajánlatot >>

 

 

 

 

 

Szarvasi Arborétum

Szarvason egy igazi itáliai „kéznyomattal” találkozhatunk, ugyanis az Arborétum és a „Pepi-kert” története az olasz Bolza család nevéhez fűződik.

Szarvasi Arborétum (fotó: Pepikert facebook)

Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos, amikor elvette feleségül Harruckern János György unokáját, Stockhammer Antóniát. Fiuk, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. A parkban ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működik. Igazi kis paradicsomi hangulat ez, ahol betekinthetünk a titkok kertjébe, megtekinthetjük a makettparkot, amely 2016 tavaszától ismét számos új különlegességet és interaktív elemet mutat be az érdeklődőknek.

 

Belvárosi szálláshelyet keresel Szarvason? A Lux Panzió a városközpontban található, 500 méterre a Szent Klára gyógyfürdőtől.

Foglalás >>

 

 

 

 

 

Baja

Igazi kuriózum található Baján, a Duna bal partján fekvő városban. A Halászati Mini Skanzen feleleveníti a bajai halászati hagyományokat, gyakorlatban mutatja be a mai gyerekek számára a halászeszközök használatát.

Halászati Mini Skanzen – Baja (fotó. wikimapia)

A város egyik magaslati pontja a Kálvária temető, amelynek Kápolnáját valószínűleg Hild József tervei alapján építették, 1836-ban. A város egyik legérdekesebb pontja, a mezőváros első zsinagóga, amely 1762–1765 között épült Lázár Simon óbudai zsidó támogatásából. Az épületben az 1840-es tűzvész emlékét a mai napig őrzi a szegények perselyeinek vörös mészkőtáblája. Az építés idejéből való még a szintén vörös mészkő kézmosó is.

Főtér Panzió – A 2008-ban épület panzió Baja város központjában, de mégis csendes helyen a Sugovica folyó közelségében helyezkedik el. A különleges szépségű, mediterrán hangulatú Szentháromság térről közelíthető meg.

Szállásfoglalás >>

 

 

 

Hévízi kalandok

Vannak helyek, épületek, ami mellett el lehet menni szó nélkül, de nem azért mert annyira jelentéktelen lenne, hanem mert pontosan beleillik az adott környezetbe. Ilyen a Szent Magdolna templom Hévízen, amely szép arányaival, nemes egyszerűségével, a Pannon-tájba való harmonikus beilleszkedésével kelti fel a figyelmet. Az 1341. évi okleveles írások említik először, amely templom a környéken nagy mennyiségben fellelhető pannon homokkőből készült.

A Hévízi tófürdő nyáron

A csendes, csodálattal teli templomi pihenő után, a legjobb döntés, a Szent András Reumakórház és a fedett fürdő területén folytatni a pihenést. A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termál tava. A tőzegfenekű gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrása táplálja. A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére. A Festetics család, a XVII. század végé építtette a fürdőt.

 

Új színfolttal gazdagodik a hévízi szállodák köre. A hévízi tó-tól mindössze 100 méterre elhelyezkedő Bonvital Wellness & Gastro Hotel, Hévíz legújabb, négycsillagos superior szállodája exkluzív belső terekkel és modern gasztronómiával várja a pihenni vágyókat.

Itt tudsz szobát foglalni >>

 

 És te hova tervezed a következő minivakációt?


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%