Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

10 lenyűgöző túraútvonal Magyarországon

1 perces olvasási idő
Prédikálószék

Bár kirándulni télen is lehet, mégis a legtöbben tavasztól őszig vágynak a természetbe és fedezik fel újra és újra hazánk szépségeit. A következő túraútvonalak minden évszakban remek kikapcsolódást ígérnek, hiszen van közöttük mesés panorámával kecsegtető hely, balatoni kilátó, sőt még vár is. Csak győzzünk válogatni közöttük! 🙂

Teve szikla – „Egri vár” – Nagy-Kevély

A Pilis egyik legszebb hegycsúcsaként tartják számon a Nagy-Kevélyt, amelyet érdemes Pilisborosjenő irányából megközelíteni, így az útvonal érinti az Egri csillagok című filmben szereplő vár díszlet romjait is.

Útvonal: Pilisborosjenő – Ezüst-Kevély – Nagy-Kevély – Kevély-nyereg – „Egri vár” – Teve-szikla – Pilisborosjenő.

Táv: 10 km, 3 – 3,5 óra

Kő-hegy Petőfi Pihenő, Pomáz

A Kő-hegyi Czibulka János Menedékháztól öt perc sétára található a Petőfi-pihenő kilátóterasza, ahonnan fantasztikus panoráma tárul a Budai-hegység felé, egészen a Dunáig elláthatunk a hirtelen leszakadó sziklás hegyoldalról. Közvetlenül a terasz alatt találjuk a legérdekesebb alakzatot, egy kalapos gombára emlékeztető sziklát, amely Gomba-szikla vagy Napóleon kalapja néven is ismert.

Prédikálószék

Prédikálószék, Visegrádi-hegység

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Dunakanyar legszebb panorámája tárul elénk a Prédikálószéken, a 639 magas szikláról remekül belátható Visegrád, Nagymaros, Zebegény környéke és természetesen a Duna kanyarulata. A Dömösről induló túra 16 km hosszú és a Szentfa-forrástól a Vadálló kövekig és a Prédikálószékig vezet, majd  onnan egy másik útvonalon vissza Dömösre.

Rám-szakadék

Rám-szakadék

A vadregényes, sziklás, szűk szurdokvölgy útvonala létrákkal és korlátokkal van felszerelve, így biztosított keretek között csodálható meg a páratlan természeti csoda.

A Dömösről induló túra hossza: 8 km

Időtartam: 3 óra, hosszabb pihenők nélkül.

Orfű

Orfű – Abaliget 

A 27 km-es túra során források, víznyelők, csónakázótó, barlang, műemléktemplom és denevérmúzeum is útba esik, ami biztos: az unalom kizárt!

Útvonal: Orfű-Mecsekrákos – Sárkány-kút – Zipernovsky-forrás – Honfoglalási emlékpark – Abaliget – Kiskőhegy – Abaliget vasútállomás – Hetvehelyi Riolittufa-bánya – Nyáras-völgy – Virágos-völgy – Ragadás – Vásáros-út – Orfű-Mecsekrákos

Szépkilátó, Balatongyörök

Balatongyörök

Aki egyszer is látta a Szépkilátóból elénk táruló panorámát, azonnal megérti, miért is nevezik „szép”-nek. A balatongyöröki pihenőhelyről balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy sorakoznak.

Megközelítés: a 71-es főútről

Hármashatár-hegy

A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye a Hármashatár-hegy, ahol jól jelzett turistautak és változatos gyalogtúra vár mindenkit.

A túra hossza: 11 km, a Fenyőgyöngyétől 14,5 km

Útvonal: (Fenyőgyöngye) – Hármashatár-hegy – Virágos-nyereg – Csúcs-hegy – Szarvas-hegy – Kálvária-hegy – Tök-hegy – Virágos-nyereg – Nagy Farkas-torok – (Hármashatár-hegy) – (Fenyőgyöngye)

Mecsek

A Zengő körül (Kelet-Mecseki túra)

Közepesen nehéz túrát ígér a Rockenbauer Pál emlékére szervezett túra, amely Hosszúhetény – Püspökszentlászló – Hettyey-forrás – Pécsvárad (Zengővárkony Rockenbauer Pál sírja) – Hosszúhetény útvonalon vezet körbe a Zengő körül.

Szent György-hegy, bazalt orgonák

A Tapolcai-medence egyik legszebb képződménye a Szent György-hegyen található bazaltorgona, ahol a helyenként 30-40 méter magasba emelkedő bazaltoszlopok orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A Balaton-felvidék ezen részén 4 km hosszú, 7 állomásból álló tanösvény vezet.

Aggteleki cseppkőbarlang

Baradla tanösvény (Aggtelek – Jósvafő)

Az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye a Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát köti össze. A fedett és a nyílt karszt határán kanyargó 7,5 km-es felszíni túraútvonalon a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

***

Még több magyarországi túraútvonal >>

Nektek melyik a kedvenc hazai túraútvonalatok? Osszátok meg velünk kommentben!


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
62%
Imádom
Imádom
8%
Vicces
Vicces
8%
Hűha
Hűha
8%
Nem tetszik
Nem tetszik
15%