10 varázslatos őszi kirándulóhely Magyarországon

PirosKalaposLány 2017-09-01
piros-kalapos-lany

Illattal teli erdők, állatok óvatos nesze, színesedő fák látképe, türkizen csillogó tavak fénye veszi körül a kirándulni és túrázni vágyókat hazánk legszebb parkjaiban, hegyeiben, erdőiben. 

A következőkben összegyűjtöttem 10 varázslatos kirándulóhelyet Magyarországon, ahol a friss levegő és a színes erdők látványa garantált. Tartsatok velem!

Zirci arborétum

A ciszterci apátság területén található, angolkert stílusban kialakított park, hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye.

A 18 hektárnyi területen halastó, vízi dísznövények, évelőágyások, hársfák finom illata, a Cuha-patak csobogása, és az évszaktól függően változó természet gyönyörű látványa fogadja az utazókat. A jelentős telepítések 1803-ban Gregorius Mayer „angolkertészt” felügyelet alatt történtek. Ebben az időszakban, 1809-ben telepítették a közel 400 méter hosszú híres hársfasort, mely a legenda szerint a Győrt Veszprémmel összekötő római út maradványa.

www.zirciarboretum.hu

Dobogó-kő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, tengerszint feletti magassága 700 méter. Dobogókőt gyakran a Pilis részeként emlegetik, azonban vulkanikus eredete geológiailag az Északi-Középhegységhez azon belül is a Visegrádi-hegységhez fűzi.

Dobogókő a 19. század végén vált népszerű úti céllá, amikor Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével frissen alakult Magyar Turista Egyesület elkezdte a környék bejárását és a túraútvonalak kijelölését. Változatos erdei utak, gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé minden évszakban. A kerékpározás szerelmesei is viszonylag könnyen fel tudják magukat küzdeni a csúcsra, ahol a tényleg gyönyörű panoráma kárpótol minden fáradságot.

Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy, a nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetési forrásáról, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetéséről.

A gyalogosan megtett út láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, és az Istállóskői ősemberbarlang. Az 1908-ban épült erdei vasút is nagy élményt nyújthat, a végállomásától 20 perc sétával elérhetjük az istállós-kői barlangot, miközben érintjük a Szajla-forrást. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng, és a megérdemelt pihenés után a vadaskert fő látnivalói, a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon (Ovis musimon), valamint a dámszarvas (Dama dama) várja a látogatókat.

Még több kirándulás: 5 ok, amiért Szilvásváradot látni kell

 

Gyöngyösi Állatkert

Gyöngyös város egyik kedvelt, és közkedvelt helyszíne az állatkert.

Az itt élő hazai és egzotikus állatok mondhatni mosolyogva várják a látogatókat. A családias légkörben nevelt, és gondozott kedvenceket a látogatók adományaiból tartják el, így az oroszlántól a lámáig mindenki megtesz mindent, hogy jó benyomást keltsen. A gyermekek számára játszópark és büfé áll rendelkezésre, de az állatok etetése sem lehetetlen.

Még több infó az állatkert oldalán: gyongyos-zoo.hu

Pilisszántói Boldogasszony kápolna

A Pilis egyike az ország azon úti céljainak, melyek világszerte ismertek, elsősorban a spirituális szempontból.

Számos szent hely található a Pilisben, közöttük is a pilisszántói templom, amely megér egy látogatást. Pilisszántó, a Pilis-hegység legmagasabb pontja, a 756 méter magas Pilis-csúcs és a 485 méter magas Hosszú-hegy határolta völgyben, festői környezetben terül el. A kápolna, a természet ölelésében menedékhely lesz a nyitott szívek számára, akik idejöhetnek feltöltődni. Tetején egy Hargitáról származó tölgyfából készült kereszt, a két tornyában, két pálos remete szobra óvja tekintetével az ide érkező utazókat.

Gemenci erdő

A Gemenci-erdő, a Duna árterében sokáig áthatolhatatlan vadon volt. Az ingoványos talajú vidéken csak a vasút volt az egyetlen lehetőség a faanyag elszállítására és a vadászterületek megközelítésére.

A Gemenci Állami Erdei Vasút a vasút hőskorába repít, érdemes kipróbálni. A lápos és ártéri erdők, ahol még lánctalpakon is csak az év legszárazabb napjain lehet közlekedni, viszont megőrizték ártatlanságukat, ezzel együtt változatos növény és állatvilágukat. A Gemenci-erdő az egyike Európa ősterületeinek.

Szállást keresel a környéken? Nézz körül a szekszárdi ajánlatok között >>

Lázbérci víztározó

Dédestapolcsányból indulva lesz látható a Bánvölgye egyik impozáns létesítménye a “Lázbérci víztározó”. Az upponyi völgy mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyében terül el a mesterséges tó. A Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz több százezer ember ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja. A tó déli oldalán új utat alakítottak ki, amely nagyon szép szálerdőn halad át, és pompás látványt nyújt a mesterséges tó teljes panorámájára. Az új “tengerszem” az egész tájat megszépíti. A tavat körülölelő erdő zöld színe rávetődik a tiszta víztükörre, és a táj hűs oázissá válik.

Baradla-cseppkőbarlang

Az Aggteleki karszt egyik legszebb járata a Baradla-barlangban található. A legismertebb részeit bemutató túra 1 km-es útvonala kiépített, villanyvilágítással ellátott, bejárása 60 percet vesz igénybe.

Aggteleki-karszt

A túra során mesevilág tárul a látogató szeme elé, amelyet már az ősember is felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. Hatalmas termeinek képződményei látogathatóak: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház

A Madármentő kiállítás Hortobágy egyik legérdekesebb látványossága. A tárlat segít belelátni a madárkórház tevékenységébe.

A megfelelő szakvezetés mellett, a látogató megismerkedhet azokkal a lehetőségekkel, melyekkel a természetben járva sérült, beteg madarakon segíthet, felismerheti az egyes életközösségeket fenyegető veszélyforrásokat és a megelőzés lehetőségeit. A madárpark területén pedig különböző interaktív játékok segítségével kerülhetnek közelebb a kisebbek és akár a felnőttek is a természethez.

Nagy-Eged-hegy

Az Eger mellett emelkedő Nagy-Eged hegy (536 m) népszerű kirándulóhely. Könnyen megközelíthető, és csúcsáról a megfelelő időjárási körülmények között kiváló kilátás nyílik a városra, és akár a Mátráig is ellátni. A Csomós tanyától induló és oda visszakötő tanösvény a Dobó István-kilátóig vezet fel és a kisebb részben eocén, zömében triász korú mészkőből felépülő hegy gazdag növényvilágát, növénytársulásait mutatja be. Táblák szemléltetik a hegyláb-peremi pusztafüves lejtő, a sajmeggyes-cserszömörcés karsztbokorerdő, a melegkedvelő tölgyes, a tetőn kialakult mészkősziklagyep, a cseres-tölgyes erdő, a déli oldalon magasra felhúzódó szőlőültetvények és az ültetett fekete fenyves élővilágát.

TOP10 egri szállásajánlat >>

Érdekelne még több őszi kirándulóhely is? Olvasd el tavalyi összeállításunkat >> TOP 10 őszi kirándulóhely Magyarországon