Site icon Szallas.hu Blog

10 csodás vízesés a közelben, amit látnod kell


Kevés lenyűgözőbb dolgot tudok elképzelni, mint a vízesések, ezért ha utunk során akad egy a közelben, azt mindig megnézzük. Szép kis lista kerekedett már belőlük, amik közül nem egyszerű kiválasztani a tíz legszebbet. Ne is a legszebbnek nevezzük őket, inkább szóljon az alábbi felsorolás tíz csodás vízesésről, amit mindenki kiegészíthet a saját kedvencével.

Most olyan európai zuhatagokat gyűjtöttünk össze, amik akár néhány órás autózással is elérhetők.

1. A mesebeli Bigér-vízesés Erdélyben

Néhány éve csodálatos fotók járták be a netet a mesebeli erdélyi vízesésről, ami abban a pillanatban fel is került a bakancslistánkra. A Ménes-patak völgyében található Bigér-vízesés híres kupolaszerű mésztufája 2021-ben leszakadt, de még így is különleges látványt nyújt.

Szálláshelyek a közelben >>

A Bigér-vízesés még mielőtt leszakadt

2. Szlovákia: a kevesek által ismert Brankov-vízesés

Nem túl ismert, pedig az Alacsony-Tátra egyik leglátványosabb vízesése az 55 méter magas Brankov-vízesés, vagy ahogy ott hívják, a Brankovsky vodopád. A megközelítése viszonylag egyszerű, Oszada (Liptovská Osada) és Rózsahegy (Ruzomberok) között nagyjából fél úton található egy étterem, a túra pedig az út túloldalán lévő ösvényen indul. Végig jól ki van táblázva az útvonal, és nem nehéz a terep sem.

Brankov-vízesés

Térkép:

Ha igazán hangulatos szállást keresel, az alábbiakat érdemes megnézni:

Privát Pod Lipou Liptovská Osada

Privát Pod Lipou Liptovská Osada

Sedliacka Drevenica Liptovská Osada

3. Szlovákia: a népszerű Fátyol-vízesés

Szlovákiának is van egy Fátyol-vízesése, a Vodopád Skok, ami a Magas-Tátrában található, és sokan járnak a csodájára. Nem véletlen, hiszen az ország egyik legszebb vízesésének tartják. A 25 méter magas zuhatag a Csorba-tótól egy körülbelül másfél órás túrával közelíthető meg.

Szállások a Magas-Tátrában >>

4. Szlovákia: a falu közepén lévő Lucski-vízesés

A Lucansky vodopád különlegessége és egyben előnye, hogy aki látni szeretné, annak nem kell túráznia, de még nagyobb sétára sem kell vállalkoznia. A 12 méter magas teraszos vízesés ugyanis Lucski (Lúcky) üdülőtelepülés központjában található. Nem elhanyagolható nevezetesség a falu gyógyfürdője sem, aki igazi nyugalomra és relaxálásra vágyik, annak kitűnő választás egy hosszú hétvégére ez a hangulatos kis település.

Szállások a faluban >>

Lucski-vízesés Szlovákiában

5. Ausztria legnépszerűbb vízesése, a Myrafalle

A lenyűgöző Myra-vízesések a Bécsi-Alpok kedvelt kirándulóhelyei közé tartoznak. Muggendorf településtől egy jól kiépített, fahidakkal, lépcsőkkel és biztonságot nyújtó korlátokkal szegélyezett útvonal vezet végig a vadregényes szurdokvölgyben, ahol a Myra folyó látványos zubogókkal, kisebb-nagyobb vízesésekkel zúdul alá.

A látogatása belépődíj ellenében lehetséges: felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek 1,5 euró.

Szállások Bécsben >>

Myrafalle-vízesések Ausztriában

6. Szlovénia: Savica-vízesés szurdoktúrával

Szlovénia rengeteg csodaszép vízesésnek ad otthont, kiválasztani a legszebbeket szinte lehetetlen, mert mind más miatt különleges. A 78 méter magas Savica-vízesés a Bohinj-tóhoz közeli Ukanc településnél található egy szurdok végén. A belépő felnőtteknek 3 euró, gyerekeknek 1,5 euró, és számolni kell azzal is, hogy a parkolásért is fizetni kell. A vízesésig le kell küzdenünk néhány lépcsőt, és egy kis emelkedőt, de a látvány kárpótol az erőfeszítésekért.

Szállást a Bohinj-tó környékén éri meg foglalni, mert innen több látványosság is könnyen megközelíthető >>

Savica-vízesés

7. Szlovénia legmagasabb vízesése: Slap Boka

Erre a vízesésre szinte véletlenül bukkantunk rá. Előnye, hogy itt nem fogunk nagy turistacsoportokkal találkozni, mert busszal ritkán hoznak ide csoportokat. Megközelíteni Bovec településről, a Hotel Boca melletti parkolótól lehet gyalogosan egy kisebb túra keretében. Már az út mellől is pazar a látvány, de közelebb érve még elképesztőbb a 144 méter magas Boka vízesés.

Ha hangulatos szállást keresel Bovec településen, nézd meg a Hotel Sanje OB Soci Bovec kínálatát:

Hotel Sanje OB Soci Bovec

8. Szlovénia: Sopota, az eldugott vízesés

Ide már tényleg csak a vízesésrajongók jönnek, így jó eséllyel akár egyedül is élvezhetjük a Sopota szépségét. Megközelíteni Podmelec település felől lehet, az út bal oldalán kell a Slap Sopota feliratú táblát figyelni. Nagyjából 10 perces, kissé kaptatós sétával egy csodálatos, 62 méteres zuhataghoz jutunk.

9. Horvátország: Plitvicei-tavak, a kihagyhatatlan

Mindenki ismeri, mégis kihagyhatatlan a felsorolásból a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, ahová már csak előzetes regisztráció után lehet belépni. Bár ez plusz feladatot jelent az út tervezése során, mégis van előnye, mert így nincs az a hatalmas tömeg, mint korábban, és sokkal élvezhetőbb a gyönyörű környezet. Minden évszakban más-más arcát mutatja, de mindig gyönyörű és megunhatatlan.

Szállásajánló >>

Lenyűgöző látványt nyújtanak a Plitvicei-tavak

10. A legszebb vízesések Magyarországon:

Hazánk is büszkélkedhet néhány igazán látványos vízeséssel, ezért az országhatár átlépése nélkül is csodálatos helyekre bukkanhatunk. Így már nem is 10, rögtön 13 csodás vízesést ajánlunk.

A Mátrában a nagy kedvencünk az Ilona-völgyi vízesés, ami 10 méter magasból zúdul alá. A megközelítése egy hangulatos túra keretében ajánlott a Parádfürdőnél lévő Sándorréttől.

Ilona-völgyi vízesés

A lillafüredi vízesés országunk legmagasabbja a maga 20 méterével. A Szinva-patak által táplált zuhatag minden évszakban nagyon látványos, de nekünk télen a kedvencünk, mikor befagy.

Befagyott vízesés Lillafüreden

Ha már a Bükkben járunk, kihagyhatatlan a Fátyol-vízesés, és egy jó kis kirándulás a Szalajka-völgyben. Igazi családi program, ahol mindenki jól szórakozhat.

Fátyol-vízesés

A lista végére egy olyan került, amiről sokan nem tudnak, pedig amilyen pici, olyan látványos. Ez nem más, mint a Szentendréhez közeli Dömörkapunál lévő vízesés, ami autóval, vagy gyalogosan, túra keretében is elérhető.

Vízesés Dömörkapunál

Nektek melyik lesz a következő célpont?

Válasszatok közeli szálláshelyet a szallas.hu kínálatából >>

(fotó: Bene Marianna, shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version