Site icon Szallas.hu Blog

10 különleges hely, ahol biztosan nem jártál még a Dunakanyarban!


Többször jártál már a visegrádi várban, az esztergomi bazilikában, és a szentendrei Duna korzón, de szívesen megismernéd a Dunakanyar kevésbé ismert látnivalóit is? Mutatjuk, merre kirándulj, hogy a térség rejtett arcával is megismerkedhess: 10 különleges hely a Dunakanyarban!

10 különleges hely, ahol biztosan nem jártál még a Dunakanyarban!

Pilisszentlélek pálos kolostorrom – Esztergom

Egy XIII. századi vadászkastély helyére épült 1287-ben egy kápolna és egy kolostor, ennek romjaira bukkanhatsz Pilisszentlélek határában. A kolostor 1526 után valószínűleg elpusztult, és bár az épületét nem fejezték be véglegesen, romjai között így is érdemes múltidéző sétát tenni. 

Szállást keresel a környéken? >>

Pilisszentlélek pálos kolostorrom

Tobakosok keresztje – Szentendre

Szentendre legnépszerűbb keresztje a Pestis kereszt, amely a főtéren áll, ám a Szamárhegyen álló Tobakosok keresztje is bakancslistás hely. A kereszt mellől páratlan panoráma nyílik Szentendre városára, a Szentendrei-szigetre, a Dunára, és a Preobrazsenszka templomra. 

Látnivalók a környéken >>

Hajózástörténeti Múzeum – Zebegény

A zebegényi Hajózástörténeti Múzeumot Farkas Vincze hajóskapitány alapította, a gyűjtőmunka eredményének köszönhetően a múzeumban hajómakettek, tengeri és szárazföldi élőlények preparátumai, totemoszlopok, és további hajózási relikviák várnak. A gyűjtemény különleges színfoltja a Dunakanyarnak, bakancslistás hely Zebegényben. 

A legjobb zebegényi szálláshelyek >>

Hajózástörténeti Múzeum

Törökmező tanösvény – Nagymaros

A tanösvény Törökmező és a Hegyes-tető között vezet, utolsó állomása a Julianus-kilátó, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunakanyarra. Az útvonal minden évszakban járható, útközben lehetőség nyílik arra, hogy megismerd a környék természeti kincseit, ráadásul piknikezni is tudsz a pihenőhelyeknél. 

Vendégházak a közelben >>

A közelben található a gyerekek kedvence, a Törökmezői Kis-Állatpark, amely 35 állatfaj közel 120 egyedével várja a látogatókat. 

Törökmező tanösvény

Dédai-tó – Esztergom

A Dédai-tó igazi horgászparadicsom, de akkor is élvezed majd az itt töltött időt, ha a vízparton megennél egy hamburgert, miközben hűsölsz egy kicsit. A kikapcsolódás a sütögetéssel lesz teljes, hozz magaddal bográcsot és nyársakat, és tölts el akár több órát a kihelyezett padoknál és asztaloknál üldögélve.

Látnivalók a környéken >>

Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár – Visegrád

Bár sokan nem tudják, Visegrád első vára nem a ma is nagy népszerűségnek örvendő Fellegvár, hanem az ispáni vár, amelynek romjai a 176 méter magasan fekvő a Sibrik-dombon találhatók. A közhiedelemmel ellentétben nem a Salamon-toronyban, hanem itt volt az elbukott Salamon király őrzőhelye is. Az ispáni vár a tatárjárás alkalmával pusztult el.

A legjobb szállások Visegrádon >>

Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár

 Késő-római Kikötőerőd Múzeum – Dunakeszi

Azért, hogy a Római Birodalom határvonalát őrizze, a császár őrtornyokat építtetett, amelyek egymástól látótávolságra helyezkedtek el a Dunakanyarban. A Dunakeszin található kikötőerőd maradványai ma is megtekintők a Duna soron, belépőjegy megfizetése ellenében. 

Látnivalók Dunakeszi közelében >>

Ligeti-tó – Vác

A váci Ligeti-tó a Kőszentes híd közelében fekszik, különlegessége, hogy részben a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják. A forrásokról annak idején úgy tartották, hogy gyógyító hatással bírnak. A tó népszerű horgászhely, ahol akár piknikezni, olvasni, vagy randevúzni is lehet. 

Szálláshelyek a környéken >>

Ligeti-tó

Madaras csobogó – Szentendre

Nyitott szemmel jársz, ha a szentendrei Duna korzó közelében sétálgatsz? Itt található a Madaras csobogó, amely Asszonyi Tamás szobrászművész keze munkáját dicséri. A 4,5 tonnás kő tetején bronzból öntött madarak helyezkednek el. A csobogó a gyerekek egyik nagy kedvence Szentendrén, ha itt kirándulsz, szinte biztos, hogy elmész majd mellette. 

Foglalj szállást Szentendrén! >>

Madaras csobogó

Kolodko szobrok – Vác

Kolodko Mihály miniszobraival számos helyen találkozhatsz, Vácon immár három Kolodko-szobor teszi színesebbé a látnivalók palettáját. A Váci Diadalív mellett található Mária Terézia szobra, a Pannónia Ház előtt a Csúzli szobor vár, míg a vasútállomáson kapott helyet az Anyám tyúkja szobor. 

Mit nézz meg még Vácon? >>

Mária Terézia szobor

Ugye tudtunk újat mutatni neked is? A Dunakanyar látnivalói mindig tartogatnak számodra meglepetéseket, legyen szó kirándulóhelyekről, szobrokról, vagy éppen tavakról. 

Fedezd fel a térség kevésbé ismert részeit, és foglalj szállást a városnézéshez a szállás.hu kínálatából, akár még ma! >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version