Site icon Szallas.hu Blog

Csigalépcső, macskaút, irodalmi alakok nyoma — 10 különleges lépcső Magyarországon, ahová érdemes ellátogatni


Kipróbálnád, milyen élmény megmászni az esztergomi macskalépcsőt, vagy éppen a szögligeti tereplépcsőt? Szelfiznél a tapolcai Halas lépcsőnél? Számos különleges lépcső vár arra hazánkban, hogy meghódítsd a fokokat a rendhagyó látványosság, vagy akár a bámulatos kilátás kedvéért. 

10 különleges lépcső Magyarországon

Összegyűjtöttük neked azokat a lépcsőket, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni, ha szereted a kihívásokat, megfelelően edzett vagy, illetve hangulatos fotókat készítenél

Macskalépcső – Esztergom középkori lépcsősora

A Macskalépcső, másik ismert nevén Macskaút Esztergom Víziváros részén található, a különleges lépcső a Szent István megkoronázása szoborcsoport mellől indul, és a Berényi Zsigmond utcához vezet. 

Programok a közelben >>

Eldugott látnivalók Esztergom környékén >>

A közelmúltban felújított Macskalépcsőt még a középkorban alakították ki. Különlegessége, hogy keskeny sikátorokkal, hangulatos kilátópontokkal és pazar panorámával várja a kirándulókat. 

A lépcsőről rálátni a Vízivárosra, a Dunára, a Mária Valéria hídra és a szemben fekvő Párkányra is

Macskalépcső panoráma

Top szállások Esztergomban >>

Irodalmi lépcső Budán – 46 lépcsőfok, 46 írónő

Rendhagyó látvány várja azokat, akik ellátogatnak a budai Glücklich Vilma lépcsőhöz, ugyanis a lépcsőfokokra magyar írónők neveit festették fel. 

Programok Budapesten >>

Glücklich Vilma a magyar polgári feminista mozgalom egyik vezetője volt, a különleges lépcső festése Nemzetközi Nőnap alkalmából készült

A lépcsőtől csupán 4 perc gyalogosan a Halászbástya, a két látnivaló felkeresését célszerű összekötni egymással, annál is inkább, mert a Halászbástya lépcsőiről is remek képeket készíthetünk

Top szállások Budapesten >>

Halászbástya

Lépcsőzz Szádvárnál! – Az ország legnagyobb tereplépcsője 

A Szögliget határában található Szádvár az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik, a korábban romos állapotban lévő vár a közelmúltban felújításon esett át, napjainkban különleges látnivalókkal várja a látogatókat. 

Látnivalók a környéken >>

Tudtad? 374 lépcsőfokot kell megmászni a Szádvár panorámájához, a tereplépcső mellett több kilátópont és gyilokjáró teszi izgalmasabbá a várlátogatást. 

Top szállások a közelben >>

Szádvár, Szögliget

Fedezd fel Szádvár rejtett kincseit! >>

Kopasz-hegyi bazaltlépcsők – Mindszentkálla bakancslistás kirándulóhelye

Mindszentkálla felett emelkedik a Kopasz-hegy, amely kopársága ellenére mesés kilátással ajándékoz meg. A 302 méter magas hegyen vezető tanösvényről látható a Csobánc, a Szent György-hegy, a Gulács, a Badacsony, és a Tóti-hegy is. 

A Balaton-felvidék látnivalói >>

Utunk során mintegy 300 bazaltlépcsővel kell összebarátkoznunk, a barátság pedig sokkal gyümölcsözőbb, ha lefelé haladunk, a tanösvényt követve.

Legjobb szállások a környéken >>

Tipp: Mindszentkállán mindenképpen érdemes felkeresni a Kő fagyi? fagylaltozót, ami kézműves fagyikkal és olasz pörkölésű kávékülönlegességekkel kényezteti a vendégeket.

Kő fagyi? fagyizó

A Balaton-felvidék legklasszabb látnivalói >>

Bujdosók lépcsője – Különleges lépcső a Badacsony oldalában

Aki nem riad vissza a 464 lépcsőfoktól, annak mindenképpen bakancslistás program a Badacsony oldalában tett túra, és a különleges lépcső meghódítása. 

Programok a közelben >>

A Bujdosók lépcsője 1936-ban épült, a Kuruc-körutat köti össze az Országos Kék útvonalával. A lépcsősor mentén hatalmas bazalttornyok, törmeléklejtők, és persze gyönyörű kilátás fogad bennünket. 

Foglalj szállást a környéken >>

Bujdosók lépcsője

Halas lépcső – Street art Tapolca szívében

A Halas lépcső Tapolca egyik legérdekesebb látnivalója, évente több száz fotó készül a Malom-tó mellett található látványosságról. 

Tapolca látnivalói >>

Varjas Judit alkotása a 2016-ban megrendezésre kerülő Pisztrángfesztivál óta színesíti a várost, 2022 szeptemberében pedig megújul, hogy ezentúl még különlegesebb arcát mutassa az érdeklődőknek.  

Top szállások Tapolcán >>

Halas lépcső

Az egri minaret lépcsője – Csigalépcsőkön az ég felé

Az egri minaret a város emblematikus látnivalója, a 4 utca találkozásánál álló torony különlegessége, hogy a török uralom idejéről a 9 építmény közül ez az egy maradt fenn teljes egészében a városban.

Még több látnivaló Egerben >>

A rendkívül keskeny, 40 méter magas torony tetejére 97 csigalépcső vezet, a különleges lépcső megmászása a lépcsőfokok magassága miatt alaposan próbára teszi az állóképességünket

Top szállások a városban >>

Eger látnivalói és rejtett kincsei >>

Lépcsőzz a szigligeti várban! – Több száz lépcső mesés panorámával

Szigligeti vára a Balaton-felvidék egyik legkedveltebb látnivalója, a Balaton váraként is emlegetik. A 239 méter magas Várhegyen álló építményt a lépcsők várának is nevezhetnénk, ugyanis a vár meghódítása közben több száz lépcsőt mászunk meg

Programok Szigligeten >>

A kutyabarát látnivaló hazánk egyik legnépszerűbb úti célja, falai mellől mesés kilátás nyílik a Balatonra, a Badacsonyra, Csobánc várára és a Szent György-hegyre.  

Top szállások Szigligeten >>

Szigligeti vár

A Haláp tanösvény lépcsői – Úton a 360 fokos kilátáshoz

Zalahalápon, a Haláp-hegyen egy 3 km hosszú tanösvényt alakítottak ki, amely a kezdő túrázók számára sem jelent legküzdhetetlen akadályt. 

Látnivalók a közelben >>

A 10 állomásos ösvény legszebb része a kilátó, amely 360 fokos panorámát tartogat. A kilátóba egy meredek lépcsősoron juthatunk fel, ám ez ne tartson vissza senkit, a különleges lépcső tetejénél rendhagyó sziklaszobrok sorakoznak. 

A környék legjobb szálláshelyei >>

Halápi tanösvény, Zalahaláp

A zalahalápi tanösvényről bővebben itt olvashatsz >>

Gloriett-kilátó, a Fertő-táj különleges emelvénye

Fertőboz kilátója 187 méteres magasságból tekint le a Fertő-tájra, a bámulatos kilátáshoz 330 lépcsőfok vezet. A friss erdei levegő nagyban segíti a haladást, a panoráma pedig kárpótol a fárasztó lépcsőzésért. 

Top szállások Fertőboz környékén >>

A kilátónál elhelyezett padoknak köszönhetően piknikezésre is van lehetőség, ráadásul a környék apró települései további látnivalókkal várják az érdeklődőket. 

Látnivalók a közelben >>

Gloriett-kilátó

Felfedeznéd hazánk különleges lépcsőit? Szervezz többnapos kirándulást, és találd meg a legjobb szállást nálunk >>

(Képek: Szallas.hu, Kristóf Eszter, shutterstock)


Exit mobile version