Site icon Szallas.hu Blog

Tavak, barlangok, zuhatagok – 10+2 legszebb természeti kincs Magyarországon!

Megyer-hegyi tengerszem nyáron


Bármerre jársz az országban, gyönyörű tavak, barlangok, és kirándulóhelyek vesznek körül. Bizony nem könnyű – talán nem is lehet – kiválasztani a legszebb szépséget, a következő 10+2 úti cél és természeti kincs viszont garantáltan az egyik legszebb hely Magyarországon!  

Megyer-hegyi Tengerszem

10+2 legszebb természeti kincs Magyarországon

Hazánk egyik legszebb tava, a lillafüredi Hámori-tó 

A mesebeli helyek listáján biztosan szerepel a Lillafüreden fekvő Hámori-tó, amely akár egy filmforgatás helyszíne is lehetne, ugyanis a tó, és a mellette álló Palotaszálló hazánk egyik legromantikusabb helyszíne. A 1,5 km hosszú, és helyenként 9 méter mély csónakázótó megfelelő vízbőségéről 14 állandó és 11 időszaki forrás gondoskodik. 

A legjobb szállások Lillafüreden >>

Hámori-tó

Prédikálószék – Az ország egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye 

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. Olyan kirándulóhely, amely alaposan megizzasztja a kevésbé gyakorlott túrázókat, ám a hegy csúcsáról olyan panoráma tárul a szemünk elé, amivel igen nehéz felvenni a versenyt. A Prédikálószék-kilátó tetejéről látni lehet a Dunakanyart, a Börzsönyt és a váci Naszály-hegyet is, de Nagymaros és Visegrád városában is gyönyörködhetünk. Az egyik legszebb hely Magyarországon, ha ide kirándulunk, kár lenne a fényképezőgépet otthon hagyni. 

Szállások a Prédikálószék közelében >>

A Sátorkőpusztai-barlang – Esztergom rejtett szépsége 

A Sátorkőpusztai-barlang Esztergom-Kertvárostól keletre, a Nagy-Strázsa-hegy oldalában található. Különlegessége, hogy a barlang hossza 354 méter, a terület fokozottan védett. A barlangnak igen jellegzetes az atmoszférája, falait vastag gipszkérgek, kalciterek, finom gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok tarkítják. Ha itt szeretnénk túrázni, fel kell készülnünk arra, hogy helyenként átbújásokkal, kapaszkodókötelekkel, és vaslétrákkal találkozhatunk, illetve a 10 méteres függőleges létra megmászása is izgalmas kalandot tartogat. A barlang legszebb része a Kővirágok-terme. 

A legjobb szállások Esztergomban >>

Sátorkőpusztai-barlang

Vár Kékestető, Magyarország legmagasabb pontja 

A Kékestető az ország legmagasabb pontja, a magassági pontot egy nemzeti színűre festett kő jelzi a csúcson. A Kékestető klimatikus gyógyhely, illetve síközpont, a hegyen álló 180 méter magas Kékestetői Kilátó és TV toronyban 42 méteren egy hangulatos, fedett körpresszó vár bennünket. A kilátás tiszta időben páratlan, mindenképpen érdemes felvenni a bakancslistánkra. 

Szállást keresel a Kékestetőn? >>

Kékestetői Kilátó és TV torony

Ilona-völgyi vízesés, hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga

Az Ilona-völgyi vízesés Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre található, a zöld, majd a zöld kör turistajelzésen lehet elérni. Az Ilona-patak két kis forrásból indul, több helyen töri át magát a sziklák közt, majd úgy zuhan alá. A vízesést a Sándor-rét irányából érdemes megközelíteni, így mutatja meg leginkább szépségét. Csapadék után, és hóolvadásos időben igazán látványos a zuhatag, de minden évszakban érdemes felkeresni, mert gyönyörű természeti érték. 

Foglalj szállást Parádfürdőn! >>

Ilona-völgyi vízesés

Egy kastélypark, amely azonnal elvarázsol Keszthelyen

Ezek után nem lehet nehéz kitalálni, hogy a legszebb parkok listáján az egyik helyet nálunk egyértelműen a keszthelyi Festetics-kastély parkja foglalja el. A Kastélypark egyidős magával a kastéllyal, a park különlegessége, hogy az angolkert és franciakert kombinációja, Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása. A terület a gazdag növényvilága miatt természetvédelmi terület lett, a parkban egzotikus növényfajok, több száz éves fák, kertépítészeti különlegességek, szökőkutak, szobrok, kerti tó és egy kis híd vár bennünket. 

A legjobb szállások Keszthely közelében >>

Festetics-kastély

Keresd fel a Kőszegi-hegység ismert forrását, a Hétforrást

Bár a Hétforrás vize nem iható, Kőszeg egyik legkedveltebb kirándulóhelye így is érdemes arra, hogy felfedezzük magunknak. Nevét a hét vezérről kapta, a források kifolyónyílásai felett a vezérek neveit kőtáblákon is láthatjuk. A forráshoz számos túraútvonal vezet, a kirándulásra érdemes akár egy egész napot is szánni. 

Szállást keresel Kőszegen? >>

Hétforrás

Tárt karokkal vár a Dunakanyar legszebb szigete, a Szentendrei-sziget

A Szentendrei-sziget hazánk egyik legszebb térségében, a Dunakanyarban található. Különlegessége, hogy a szigetre lépve olyan, mintha más világba csöppennénk. Elfelejtjük a hétköznapok fáradalmait, és csak arra tudunk gondolni a természet szépségét, és a sziget körül folydogáló Dunát látva, hogy igen szerencsés az, aki a Szentendrei-sziget településein hosszabb időt is eltölthet. A sziget legnépszerűbb része Kisoroszi, a település vízpartja nem csak gyönyörű panorámával ajándékoz meg bennünket, de romantikázáshoz is kiváló célpont.

Szállást keresel a Szentendrei-sziget közelében? >>

Szentendrei-sziget

Láperdővel és kilátóval vár a Tatai Fényes tanösvény

Aki Tatán jár, annak szinte kötelező látnivaló kell, hogy legyen a listáján a tatai Fényes tanösvény. A tanösvény hazánk egyik legizgalmasabb része, a láperdő faóriásai között a mélyből feltörő víz látványa páratlan élményt garantál. Érdemes végigsétálni az 1350 méter hosszú, cölöpökön álló, lápra épített sétány 18 állomásán, majd a sétány legizgalmasabb részéről, a Nagy-Égeresben található kilátótoronyból letekinteni a tündérrózsákkal tarkított tóra.

A legjobb szállások Tatán >>

Fényes tanösvény

A Balaton egyik legszebb panorámája a fonyódi hajóállomáson vár

Kevés szebb pillanat van annál, mint amikor végigsétálunk a fonyódi hajóállomás mólóján, és Badacsonyban gyönyörködünk. Nyilvánvalóan ezer és egy olyan vízparti részt találunk a Balatonon, ahonnan elképesztő kilátás vár, de a Badacsony-hegy jellegzetes formája minden évszakban elvarázsol bennünket. Egy hajózással egybekötött fonyódi látogatás során garantáltan sok fotót készítünk majd a körülöttünk elterülő áttetsző vízről, és a velünk szemben magasodó hegyről. 

Foglalj szállást Fonyódon! >>

fonyódi hajóállomás

Hazánk legszebb természeti csodája, a Megyer-hegyi Tengerszem 

A Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak közelében található, és hivatalosan is hazánk legszebb természeti csodája. A Megyer-hegyi Tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, a tavat körülvevő sziklák 70 méteres magasságból néznek le a sok helyen 6,5 méter mély tóra. A tavat a Malomkő tanösvényen keresztül lehet megközelíteni. Érdekesség, hogy a Megyer-hegy tetején új, többszintes kilátó épült, ahonnan csodaszép panoráma nyílik a zempléni tájra.

A legjobb szállások Sárospatak környékén >>

Budapest legizgalmasabb tava, és a Feneketlen-tó legendája

A Feneketlen-tó Budapest XI. kerületében található, történetéhez számos – szájhagyomány útján terjedő – legenda kapcsolódik. A 4-5 méter mély tó mélysége a szóbeszéd szerint akár 30-40 méter is lehet, a 20. században korláttal vették körül, és náddal telepítették be. A XVIII. század végén a Kosztolányi Dezső tér helyén egy téglagyár működött, az agyagot egy közeli gödörből nyerték ki. 1889-ben bezárták a téglagyárat, a talajvíz pedig szépen lassan feltöltötte a hatalmas agyaggödröt. A történetek szerint a 20. század elején, amikor a tó partján bérházakat kezdtek építeni, a kiásott földet a tóba öntötték, ám az nem süllyedt el, sokáig csak a felszínen lebegett. Így erősödött tovább erősödött a Feneketlen-tó legendája.  

Budapesti kikapcsolódást tervezel? Foglalj szállást a fővárosban! >>

Feneketlen-tó

A hazai „legek” listáját természetesen a végtelenségig lehetne bővíteni, hiszen aligha lehet különbséget tenni egy-egy gyönyörű tó, izgalmas kirándulóhely, vagy különlegesen szép panoráma között. 

Felkeresnéd az ország legszebb természeti kincseit? Foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és tervezz a családdal, vagy a barátokkal többnapos kikapcsolódást!

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version