Site icon Szallas.hu Blog

10 ok, amiért Nizzát látnod kell


Fenséges, mélykék víztükör és harapni valóan friss tengeri levegő vár rád Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában, ahol a festői táj, az izgalmas ízek és a megannyi látnivaló téged is garantáltan megbabonáz majd. Íme 10 ok, amiért Nizzát látnod kell!

Nizza, a francia riviéra fővárosa

10 ok, amiért Nizzát látnod kell

Érdemes a kirándulást az óvárosban kezdeni, ahol barokk templomok, szűk sikátorok és hangulatos éttermek szegélyezik majd az utadat. Ha nem szeretsz sokat sétálni, akkor biciklit is bérelhetsz a helyszínen, így két keréken is meghódíthatod a festői környéket. Nyári estéken pedig valósággal életre kel az óváros a hangulatos bároknak, kávézóknak és éttermeknek köszönhetően. 

A francia riviéra legszebb városai – Cannes, Nizza, Monaco >>

1. Sétálj a kilátásért!

Már a megérkezésed első napján ajánlatos meghódítani a Vár dombját, ahol lélegzetelállító panorámában lehet részed a nyüzsgő óvárosra, a kikötőre és a tengerpartra. Ha nem preferálod a lépcsőzést, akkor jó hírünk van: felvonóval és városnéző járattal is leküzdheted a távolságot. Ahogy haladsz felfelé nem csupán a csodás kilátás vár majd, hanem árnyas fák és a fenséges vízesés is.

Nizza belvárosa

2. Sziesztázz a főtéren!

Nizza csodálatos főtere, a Place Masséna az óvárosi és az újvárosi részt köti össze és egyúttal a helyiek kedvelt találkozóhelye is. Ülj le egy kicsit és merülj el a gondolataidban vagy a csodálatos színes tér látványában, ahol piros házak, szobrok és szökőkutak társaságában töltheted el a szieszta perceit. Érdekesség, hogy minden évben itt tartják a karácsonyi vásárt és a híres nizzai Karnevál egyik fő helyszíneként is szolgál.

Place Masséna, Nizza főtere

3. Élvezd ki a Riviérát!

Nizzát nem véletlenül hívják a Francia Riviéra fővárosának. Biztos lehetsz benne, hogy csodálatos tengerpartjaival, kristálytiszta vizével téged is hamar rabul ejt majd. Az egyik leghíresebb sétány a partot szegélyező, 7 km hosszú Promenade des Anglais, ahol bármikor andalító sétát tehetsz a sós tenger mellett vagy meg is mártózhatsz a vízben.

Promenade de Anglais

4. Járd be a mesterek lábnyomait!

Egy kis kultúráért sem kell a szomszédba menned, Nizza ugyanis bővelkedik kitűnő múzeumokban. Mark Chagall rajongói például kitűnően fogják magukat érezni a róla elnevezett Nemzeti Múzeumban, ahol a monumentális alkotások között igazi színorgia fogadja a látogatókat. Érdemes még felkeresni a MAMAC Modern Művészeti Múzeumot és a Henri Matisse-ról elkeresztelt múzeumot is.

5. Sétálj a kolostorkertben!

A Matisse Múzeum közvetlen közelében található Cimiez kolostor megér egy látogatást. Már az oda vezető út is igazán impozáns, ugyanis öreg olajfák között sétálhat a látogató. A kolostorkertben pedig igazi gyógynövénykert bújik meg.

Cimiez kolostor

6. Láss csodát!

Nizza főutcáján található a Notre-Dame, mely párizsi testvéréhez képest visszafogottabb méretekkel rendelkezik. A város központjában elhelyezkedő építmény a neogótikus építészet jegyeit hordozza magán.

A nizzai Notre-Dame

7. Tengerre matróz!

A Földközi-tenger pazar élővilágát is megtekintheted, ha befizetsz egy hajókirándulásra. A nyári évszakban kiemelkedően sok delfin és bálna fordul meg a térségben, így ezeket az állatokat is közelről láthatod, ha résen vagy.

8. Fald fel Nizzát!

A francia konyhában ritkán csalódik az ember, így nyugodtan kóstold meg a friss nizzai salátát, a csicseriborsólisztből készült lepényt, a soccát vagy a tourte de blettes nevű édességet.

Socca, vagyis csicseriborsóból készült lepény

9. Ízleld meg a hegy levét!

Franciaország nem csupán a finom ételekről, hanem a pazar borairól is híres, így megéri egy sétát tenni a Bellet szőlővidéken, ahol mennyei borokat kóstolhatsz.

Bor és sajt kéz a kézben jár

10. Piacozz bátran!

Az óvárosi időutazás során a híres virág-, gyümölcs- és zöldségpiacot, a Cours Saleyát is megéri felkeresni, ahol belecsöppenhetsz a francia piacozás felejthetetlen hangulatába. A helyi termelők különlegességei mellett itt lehetőséged lesz szuveníreket is vásárolni – ha ügyes vagy, akkor olcsóbban, mint a többi üzletben – és finom ételeket is kóstolhatsz.

Piac Nizzában

+2 titkos hely, amit látnod kell:

Anélkül ne menj haza, hogy ne próbálnád ki a Fenocchio fagyizót, mely 1966 óta üzemel és közel 100-féle jeges édességet kínál – benne olyan különlegességekkel, mint a kaktusz, a rebarbara és a kakukkfű ízű fagylalt.

Nem érdemes kihagyni a bakancslistáról az Oroszországon kívül épült legnagyobb orosz ortodox templomot, melyet Nizzában emelt 1912-ben II. Miklós. A Szent Miklós templom kívülről is lenyűgöző, de megéri belülről is szemügyre venni: arannyal futtatott díszes oltárt és fantasztikus freskókat találsz majd, ha belépsz.

(fotók: shutterstock, pixabay)


Exit mobile version