Site icon Szallas.hu Blog

10 osztrák kisváros, amit látnod kell – avagy mit nézz meg, ha láttad már Hallstattot


– „Neked mi jut eszedbe Ausztriáról?”

– Bécs, Burgenland, Hallstatt, hegyek, síelés, bécsi szelet, Sissi, túrázás – az ismerőseim körében végzett gyors közvélemény-kutatásnak ez lett a végeredménye. Ha néhány kisváros nevét megemlítettem, akkor egy-kettő ismerős volt, de jó néhányról még csak nem is hallottak. Most tíz kisvárost szedtem össze, hogy megmutassam, van még bőven látnivaló Ausztriában, érdemes a sógorokhoz látogatni.

Dürnstein

Sokan Hallstatthoz hasonlítják, pedig szerintem egészen más hangulata van. Dürnstein a Duna bal partján található, az osztrák Dunakanyarban. Hírnevét pazar fekvésének és Oroszlánszívű Richárd, angol királynak köszönheti, aki néhány hónapig Dürnstein várában raboskodott. Akadt némi ellentmondás közte és az osztrák Lipót herceg között, amikor a Szentföldön hadakoztak. Majd amikor Richárd álruhában hazafelé tartott, Bécs mellet elfogták és váltságdíj ellenében a várban fogva tartották.

Dürnstein (fotó: pixabay)

Bár ma már csak a vár romjai láthatóak a kisváros felett, de egy 20-25 perces sétával, kétféle útvonalon is, érdemes ide is felkapaszkodni. Az óváros kék-fehér temploma, városfalai, városkapui és a megannyi középkori épülete miatt nagyon hangulatos kisvárost, csak gyalogosan fedezhetjük fel.

Szállás keresel Dürnsteinben? >>

Gmunden

A Traunsee északi partján fekvő kisvárost sokan képeslapokról vagy a ’90-s évek egyik népszerű sorozatából ismerhetik nagyon jól. A tó kis szigetén, nem messze a parttól áll a XV-XVI. században épült Orth-tókastély, hangulatos árkádos udvarával és reneszánsz freskómaradványokkal.

Gmunden a Traunsee partján

A város egyébként kedvelt gyógyüdülőhely, de óvárosa bájos főterével, tóparti promenádjával is megér egy sétát. A régi épületek között néhány még a reneszánsz idején épült. Igazi érdekesség a szaniter-kiállítás: itt gyártott fürdőszobai és WC-berendezési tárgyakat tekinthetünk meg.

Bad Ischl

Sokan nem is tudják, de a közkedvelt isler süteményt itt találták ki. De ezen kívül is akad még érdekesség a városban. Főleg gyógyfürdői miatt volt népszerű a kisváros, de igazán akkor lett felkapott, amikor a 1800-s évek első felében Zsófia főhercegnőnek sós vizes kúrát javasolt a császári orvos és innentől kezdve a család rendszeresen megfordult itt.

Kaiservilla, Bad Ischl

Többek között fia, Ferenc József és Erzsébet királyné (Sissi) szinte minden nyarukat az itt található császárvillában töltötték. Majd 1914 nyarán itt írta alá a Szerbiának szóló hadüzenetet a császár, amellyel elkezdődött az I. világháború. A császári villa pont ugyanúgy néz ki, éppen olyan állapotban van, mint amikor a császár utoljára itt tartózkodott. A bécsi Hofburg merev szabályaival ellentétben itt nagyon családias, meghitt környezetben éltek. És ez látszódik, érződik a villa minden helyiségén. Olyan, mintha csak most utazott volna el Erzsébet királyné.

Ruszt

A Fertő tó környékén járva kihagyhatatlan látnivaló az aprócska ékszerdoboz, Ruszt. Reneszánsz és barokk épületek sokasága, virágos főtere miatt érdemes néhány órára ide látogatni, kerékpárosoknak pedig egy kellemes pihenőhely a tókerülésnél.

Werfen

Itt nem is igazán a város, hanem a kiugró sziklára épült erőd, Hohenwerfen, amelynek eredete több mint 900 évre nyúlik vissza és az Eisriesenwelt (Jégóriásvilág).  Az erődöt elhelyezkedése miatt legegyszerűbb felvonóval megközelíteni, de edzettebbek fel is sétálhatnak az erdőn keresztül.

Hohenwerfen

A vár udvara

Pazar panorámával várja a látogatókat, de ezért sokat kell lépcsőzni az épületben. A vár elég szeles, huzatos, ajánlatos még nyáron is legalább egy kardigánnal készülni. Az udvaron igen látványos solymászbemutató várja naponta többször a látogatókat. A jégbarlang már inkább hidegnek mondható, ezért itt már külön felhívják a figyelmet a megfelelő ruházatra. Csak májustól októberig látogatható a világ egyik legszebbjének mondott jéggé dermedt barlangja.

Még több szálláshely Ausztria összes tartományában >>

Bad Aussee

A város a Traun partján épült, amely látványos szurdokot vájva kanyarog a Holt-hegység és a Dachstein között: az óvárosi rész ebben a szűk szurdokban helyezkedik el. Bad Ausseeban található egyébként Ausztria földrajzi középpontja.

Bad Aussee

A környék sólepárlási és kereskedelmi tevékenységéből gazdagodott meg, amelynek nyomait fel is fedezhetjük az itt található több, középkori épületen. A Sókamara egykori székháza például a XIV. században épült. Panorámaúton juthatunk el a kisvárosból az Altaussee tóhoz. Az út mellett egy régi sóbánya tekinthető meg, amelyben állítólag a II. világháború idején világhírű műkincseket rejtegettek.

Steyr

Csaknem érintetlen állapotban maradt meg az évszázadok során a kisváros központi része. Az egyik oldalon a vár aprócska tornyai láthatóak, míg a másik oldalon a Brucknerplatzon magasodó plébániatemplom tornyai adnak keretet az óvárosi látképnek.

Steyr (fotó: pixabay)

A központi rész a hosszan elnyúló főtér, ahol a turisták szerencséjére a legtöbb látnivaló is található. A városka igazi érdekessége mégsem ezek a reneszánsz ás barokk épületcsodák, hanem a külvárosban található Christkindl. Christkindlben templom található, amelyet egy XVII. században történő csodatétel után emeltetett a közeli Garsten apátja. Postahivatal is működik itt, bárcsak a karácsonyt megelőző időszakban, ilyenkor viszont levelek milliói indulnak innen szerte a világba. Ugyanis a postahivatal a gyermek Jézust ábrázoló bélyegzőt használ.

Radstadt

Amilyen aprócska, olyan kedves a XIII. században emelt erőd köré épült kisváros. Itt nem kell óriási tömegtől tartanunk, kellemesen körbe tudjuk sétálni a kisvárost és közben az aszfaltra festett évszámok alapján megismerni a történelmét.

Radstadt középkori városfala

A vár alatt játszóteret is találunk. Nem messze innen indul a Radstaedter Tauernstrasse, az Alpok egyik leglátványosabb alpesi útja. De a városból indul egy másik út is, a Rossbrandt-panorámaút, amely felvisz minket a Rossbrand 1770 méteres csúcsáig.

Gmünd

A Malta es Leiser folyó találkozásánál fekvő kisvároska leginkább Porsche múzeumáról vált ismertté, de a XII. századból fennmaradt védmű-rendszer több bástyája, kaputornyai miatt is érdekes ide látogatnunk. A város felett magasodik a XVI. században épült régi vár, amely ma kultúrközpont. Az új vár, amely Lodron gróf parancsára épült bő száz évvel később, ma iskolaként és hangversenyteremként működik. Az osztrák születésű Ferdinánd Porsche Gmündben élt és dolgozott, és itt készült aprólékos kézi munkával több darab klasszikus Porsche modell. Természetesen ezek meg is tekinthetőek a kiállításon.

Melk

Ha már Dürstein kapcsán szóba került az osztrák Dunakanyar, Wachau, akkor muszáj Melk városát is megemlítenünk. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Wachau kultúrtáj nyugati kapuja Melk.

Melk városa

A kisváros barokk stílusú, bencés apátságáról ismert, amely a város fölött, a Duna partján magasodik. A városban érdemes még megnézni a régi postahivatalt, a környéken pedig két reneszánsz kastélyt is felfedezhetünk, ha van időnk. Az apátságban több mint 900 éve élnek szerzetesek. A kolostorban a templomon kívül a leglátványosabb rész a pazar, 12 helyiségből álló könyvtár, amely körülbelül 100.000 kötettel büszkélkedhet. 1365 ablakával az apátság Ausztria legnagyobb épülete. És még egy érdekesség a könyvrajongóknak: az Umberto Eco által írt A rózsa neve című könyv eleje és vége itt játszódik.

Melki Apátság

Pazar várak, kastélyok, szédítő hegycsúcsok, meseszép városkák, amelyek többségét még a turisták sem fedezték fel. Remélem sikerült kedvet csinálnom egy osztrák kalandhoz!

Szállást keresel Ausztriában? Kattints az ajánlatokért >>

/Fotók: Kozma Judit/

 


Exit mobile version