Site icon Szallas.hu Blog

10 szellemjárta hely Magyarországon: kísértetkastélyoktól a hátborzongató legendákig


Ha szeretitek az olyan helyszíneket, ahol lehet jókat borzongani, akkor ez a cikk nektek szól! Magyarországon is akadnak szép számmal olyan helyek, ahol az ember libabőrös lesz, és nem minden szorongás nélkül pillantgat körbe. Elhagyatott, romos épületek; gyilkosságok helyszínei; kísértetjárta kastélyok; sötét történelmi emlékek –  minden van a listán. 10 hátborzongató és szellemjárta hely Magyarországon, ha sejtelmes hangulatra vágytok!

Siroki vár

10 szellemjárta hely Magyarországon

Széchenyi-kripta és múmia a Nagycenki mauzóleumban

A Nagycenken található Széchenyi-kastély az ország egyik legszebb kastélya, mindenképpen érdemes felkeresni – azonban a mauzóleum már jóval hátborzongatóbb élményt nyújt. A Széchenyi család 47 tagjának sírját őrzi, és többek közt Széchenyi István koponyacsontját is kiállították egy kis fémládikában, amit az öngyilkosságkor elkövetett lövés szakított le. De itt található gróf Széchenyi Pál, egykori kalocsai érsek földi maradványa is. Állítólag arzénnal mérgezték meg bosszúból, amiért sikertelen béketágyalásokat folytatott II. Rákóczi Ferenccel, ám a mérget nem tudták kimutatni a múmia vizsgálatakor. A mumifikálódott test jelenleg is üvegkoporsóban nyugszik a kriptában. A mauzóleum idegenvezetéssel megtekinthető.

A nagycenki kastély

TIPP: Ha megnéztétek a Nagycenki kastélyt, ne hagyjátok ki a közelben lévő, pazar fertődi Esterházy-kastélyt se, amit szintén Magyarország legimpozánsabb épületei között tartunk számon. 

Foglaljatok a közeli Sopronban! >>

Egy tragikus szerelem helyszíne: a fonyódi Kripta Villa 

A Balaton mellett, a fonyódi Sipos-dombon áll a rendhagyó villa, amelynek története egyszerre romantikus és bizarr. A 20. század első felében bizonyos Abrudbányai-Rédiger Ödön beleszeretett egy szépséges, Magdus nevű leányba, aki azonban még az esküvő előtt meghalt. Ödön gyásza és szerelme olyan mély volt, hogy évekkel később, immár családos emberként emlékvillát építtetett fiatalon elhunyt kedvesének. Ez lett a Kripta Villa, melynek alsó szintjén egy életnagyságú, márványból készült nászágy található, rajta a márványból kifaragott Ödön és Magdus szobra, ahogy együtt alusszák örök álmukat. Bizarr látvány, ám úgy tartják, aki ellátogat ide, annak szerelme sosem múlik el. Az épület nyitva áll a látogatók előtt, így ha egy nem mindennapi élményre vágytok, keressétek fel ezt a különös villát!

Böngésszetek a fonyódi szállások között >>

A Kripta Villa Fonyódon

Tudtad? Fonyódon található az ország egyik toplistás kézműves cukrászdája, a Nosztalgia Fagyizó, ahol családias hangulat, minőségi alapanyagok, különleges fagyiköltemények és laktózmentes opciók is várnak!  

Ahol a vörös démon szelleme kísért: a mátrai Siroki-vár

Talán a leghíresebb szellemjárta várunk, úgyhogy ha hisztek az ilyesmiben, legjobb lesz, ha nem sötétedés után keresitek fel! Több legenda is fűződik a Siroki várhoz, de a legismertebb Kompolt Gizella szomorú története. Apja halála után a nő megfogadta, hogy sosem lesz szerelmes, hisz az úgyis szívfájdalommal jár. Sosem mosolygott, ellenben jól bánt a fegyverekkel; egyszóval nem egy hétköznapi nő volt. A végzet azonban nem kerülte el: egyik nap hét vitéz kért bebocsájtást a várba, akik közül az egyikbe rögtön beleszeretett Gizella. A vitéz viszonozta az érzéseket, azonban a másik hat férfi is igényt tartott a nő kezére. 

Siroki vár

Egyik éjjel küzdelem alakult ki a férfiak között, amelyben Gizella szerelme is meghalt. Gizella bánatában megölte a vitézt, aki szerelme halálát okozta, majd levetette magát a vároromról a mélybe. Állítólag a mai napig visszajár kísérteni fehér ruhájában, vörös hajával: napnyugta után jelenik meg, a mélybe veti magát, őt pedig követi a hét vitéz szelleme.

Töltődjetek a Mátra hegyei közt, és foglaljatok Sirok környékén! >>

Sötét történelem a szegedi Boszorkányszigeten

A szegednél folyó Tisza egyik félszigete a boszorkányüldözések rémes múltjával rendelkezik. A 124 magyarországi boszorkányper felét Szegeden tartották a középkorban, a leghíresebb azonban az 1728-as per volt. Ekkoriban súlyos aszály és éhínség gyötörte a várost, a megviselt lakóknak pedig bűnbak kellett: úgy vélték, az ördöggel cimboráló boszorkányok tehetnek az átokról. Július 23-án, a kínvallatások után hat nőt és hat férfit égettek el elevenen a máglyán, köztük a 82 éves Rózsa Dánielt, a város egykori, vagyonos bíráját. Ez volt a magyar történelem legnagyobb boszorkánypere. Miután a kivégzés megtörtént, a lakók állítólag elkezdtek félni a boszorkányok haragjától, és hallani vélték az ártéri erdőben visszhangzó boszorkánysikolyokat. Ha vonzanak az efféle szörnyű múltú helyek, elmerészkedhettek a partszakaszra.

A Boszorkánysziget éjjel

Szívderítőbb program alternatíva: Szeged belvárosa szerencsére sokkal pozitívabb élményekkel szolgál, tökéletes helyszín egy városnéző hétvégéhez. A szegedi dómtól kezdve a fedett Napfényfürdőig sok-sok látnivaló és program vár, mind a négy évszakban!

Az összes szállás Szegeden >>

Furcsa hangok és szellemalakok az Ó-ebergényi kastélyszállóban

Szombathely mellett található a hírhedt Ó-ebergényi kastélyszálló, amihez kísérteties sztorik fűződnek. Bár a kastély már a 14. században is állt, a legendák érdekes módon a közelmúltra vezethetők vissza. Mintegy 20 évvel ezelőtt kiállítást tartottak a kastélyban, és az egyik hölgy által készített képeken különös szellemalakokat véltek felfedezni. Sőt, állítólag furcsa sikolyokat, zörejeket és lépteket is hallani időről-időre az ódon falak közt. Ha mindez még nem lenne elég, úgy tartják, a kastély alatt titkos járatok is húzódnak. 

Valószínű, hogy föld alatti összeköttetésben áll az Új-Ebergényi kastéllyal, ami néhány utcával odébb található, de ennél többre nincs bizonyíték. Mindenestre a hely elhíresült, mint az egyik legtöbb paranormális jelenséggel rendelkező kastély Magyarországon. 2009 óta kutatják is ezeket a jelenségeket. Bár a nevével ellentétben már nem funkcionál szállóként, legalább kívülről meg lehet tekinteni – ha nem vagytok félősek!

Programtipp a környéken: Bükfürdő és Sárvár fél órára sincs, így egy wellness hétvége nyugis keretet nyújt az izgalmas kastélylátogatásnak. Ha pedig a városnézés a kedvencetek, irány a romantikus Kőszeg!

Szállások Sárváron >> 

Kísértetkápolna a Balaton mellett, a Szent György-hegy lábánál

Kissé hátborzongató, ám nagyrészt inkább szomorú látványt nyújt a kis kápolna, amely teljesen elhagyatottan áll a Szent György-hegy lábánál. A sejtelmes hangulatú, romos kápolna történelmi értéke azonban jelentős: Ify Lajos fonyódi plébános otthona volt az Emmaus birtokon, aki remeteként élt itt egészen 1967-ben bekövetkezett haláláig. A sokakat megsegítő, alázattal tevékenykedő atya emlékére azóta összefogtak a helyiek, hogy megmentsék az enyészet elől a kápolnát.

Ha Kisapáti felől túráztok a Szent György-hegyre, láthatjátok a remetelakot, amint magányosan omladozik a hegyoldalban. A Szent György-hegyre pedig mindenképp érdemes egy kirándulást szervezni, mert páratlan természeti látványban lesz részetek! A hegy különleges, hatalmas bazaltorgonáiról itt írtunk bővebben >>

Szállások a közelben, Badacsony vidékén >>

Boszorkány és ördögfiak: A hollókői vár különös legendája

Bár technikailag nem szellemjárta hely, de a várhoz fűződő legenda igencsak érdekes. A történet szerint egy bizonyos Kacsics András nevű úr éppen várat építtetett Pusztavárhegyen, amikor beleszeretett a szomszéd földbirtokos lányába. Mivel a lány nem akart hozzámenni, ezért elraboltatta őt és épülő várába záratta. Azonban nem tudta, hogy a fiatalasszony dajkája valójában egy boszorkány, aki szövetségre lépett az ördöggel, hogy együttes erővel szabadítsák ki a lányt. Ezért az ördög fiai hollókká változtak, és minden éjszaka a csőrükben elhordták a köveket, amiket nappal a kőművesek felépítettek. Így hiába dolgoztak serényen az építők, minden másnap reggel meglepve látták, hogy tulajdonképpen semmit sem haladtak. A hollók az elhordott köveket a szomszédos dombon tették le, és ebből épült fel az, amit ma a hollókői várként ismerünk.

Hollókői vár

A hollókői várat két okból is érdemes felkeresni. Az egyik, hogy pazar panorámát nyújt Hollókő bájos falujára és a környező Cserhátra. A másik, hogy falai közt szuper kiállítások kaptak helyet, a fegyverteremtől kezdve a panoptikumig, de a lakószobák és az öregtorony is megtekinthető. Így nincs más hátra, nézzétek meg személyesen a várat, amit madarak építettek fel!

Foglaljatok szállást az egyik leghangulatosabb falunban, Hollókőn! >>

Hollókői vár – a vár, amit madarak építettek fel

A gyilkosságok kastélya: Fekete-kastély, Balatonederics

Balatonedericsen egy gazzal benőtt, elburjánzott parkban áll a baljós Fekete-kastély. Az első gyilkosság 1912-ben történt a falai közt, amikor szerelmi féltékenységből a falu gulyása megölte a kastély szakácsnőjét. Két évre rá a kastély tulaja, Nedeczky Jenő öngyilkos lett, és ezzel elindulta sor. Az őt követő tulajdonos szintén öngyilkos lett felesége hűtlensége miatt érzett bánatában, majd a hátrahagyott özvegy új vőlegénye is önkezével vetett véget életének. Az özvegy után egy miniszteri tanácsosé lett a kastély, aki ugyancsak öngyilkos lett. A kastély manapság elhagyatottan áll a vad növényzet tengerében, de még mindig vonzza azokat a turistákat, akik borzongani szeretnének egy kicsit. Ha sejtelmes hangulatra vagy különleges Insta fotókra vágytok, érdemes megnézni!

Vidámabb programra vágytok a környéken? Badacsony pincészetei és a Szigligeti vár is egy kőhajításnyira van, ha már arra jártok, ne hagyjátok ki! 

Szállások Balatonedericsen >>

Kísérteties alagutak a kőbányai pincerendszerben

Ha a főváros régiójában kerestek egy hátborzongató helyet, Kőbánya felé vegyétek az irányt. A kiterjedt földalatti járatrendszer a kőbányászat révén jött létre, majd az egykori sörgyár használta hűtésre és tárolásra. Ezután a második világháború alatt titkos repülőgép-összeszerelő üzem működött itt, végül gombatermesztésre használták. Ma már nagy részét elborította a víz, de a homályba burkolózó, üres és elhagyatott járatok továbbra is a régi időket idézik. Nem szívesen tévednénk el benne egyedül… Bár erre nem is nagyon van mód, ami ugyanis a pincerendszer látogatását illeti, csak különleges alkalmakkor van rá lehetőség. Azonban a sörmúzeum bármikor látogatható!

Mit érdemes még megnézni, csinálni Budapesten?: A város tele van izgalmas programokkal, itt össze is gyűjtöttük, hogy nektek már ne kelljen keresgélni >>

Az összes budapesti szállás egy helyen >>

A híres betyár, Savanyó Jóska kopjafája a Bakonyban

Tótvázsony Veszprémtől és Tihanytól mintegy 20 perc autóútra lévő falu a Bakonyban: itt található az utolsó magyar betyár keresztfája. Savanyó Jóska „karrierjét” birkalopással kezdte, majd a tehetősebb polgárokat szabadította meg vagyonuktól. Robin Hood-szerű hős volt-e vagy egyszerű gazember? Nézőpont kérdése, de egy biztos, Jóska és rablóbandája gyakran kíméletlenül megverte és megkínozta áldozatait. 1886-ban aztán börtönbe került, ahonnan 20 év után szabadult. Megpróbált ugyan még egyszerű szabónak állni, de egészsége egyre romlott, végül 1907-ben saját kezével vetett véget életének. A Bakony erdeiben, ahol Jóska és társai sokat bujkáltak, állítólag manapság is kísértenek a betyárok. 

A Bakony erdeiben állítólag ma is kísértenek a betyárok

Tudtad? A Sobri Jóska Bakonyi kalandpark egy másik híres betyárról kapta a nevét, aki még Savanyó Jóska ideje előtt „tevékenykedett”. A kalandpark Kislődön található, a Bakony kirándulásra csábító, csodás erdei és völgyei között.

Szállások Bakony-vidéken >>

Szerintetek melyik a legijesztőbb? Válasszatok ki egy hátborzongató helyet, és hajrá! Persze csak ha szeretitek a baljós hangulatot vagy érdekelnek a paranormális jelenségek… Szerencsére mindegyiknek a környékén várnak szívderítőbb látnivalók és programok is. Keresgéljetek szállást az ország bármely részén >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version