Site icon Szallas.hu Blog

Nem kell lemondani a jó hangulatról! 10 szilveszteri program a szabadban buli helyett


Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó szilveszterben lesz részünk, de nincs minden veszve – sőt! Számos olyan szabadtéri szilveszteri program vár, ami ingyenes, és biztonságos körülmények között űzhető. Ha pedig a kinti kalandozásnak vége este 8-kor, utána otthonra is vannak még programtippjeink. Íme 10 ötlet, hogyan töltsétek a szilvesztert 2020-ban a családdal vagy a párotokkal, és hogyan köszöntsétek a –remélhetőleg sokkal jobb– újévet!

10 szilveszteri program a szabadban és otthon

Tippek buli helyett: 10 szilveszteri program a szabadban és otthon

Túrára fel – téli kirándulás bakancslistás helyekre

Az év utolsó napján túrázni egészen más élmény, mint a többi napon. Séta közben jókat lehet beszélgetni; átgondolni az elmúlt évet és terveket szőni a jövőre. És amikor felértek a hegycsúcsra vagy megérkeztek a kijelölt célpontra, elönt az a kellemes érzés, ami akkor szokott, ha sikerült valamit véghezvinni – így azért nem rossz befejezni 2020-at! Érdemes olyan bakancslistás helyet választanotok, ami szolgál valami különlegességgel, például egy vízeséssel, vagy gyönyörű panorámával. Segítünk a helyszín választásban! Összeszedtük a legszebb hazai szurdokvölgyeket, a leggyönyörűbb vízeséseket, és olyan kilátókat is, ahonnan télen a legszebb a panoráma.

Kós Károly kilátó, Zebegény 

Játsszon az egész család! A legjobb parkok számháborúhoz

Ismeritek a számháborút? Szuper stratégiai játék, aminek a lényege, hogy minden játékos homlokán egy fejpántra vagy papírdarabra egy adott szám van felírva, és az ellenfélnek ezt le kell olvasni. Ha sokan játsszák, akkor két csapat szokott lenni, de ha csak egy kisebb család játszik, akkor akár mehet a mindenki-mindenki-ellen felállás is. Lehet kommandózni a fák között, kúszni-mászni, bujkálni. Minél változatosabb a terep, annál izgalmasabb a játék. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy jó helyszín, egy készítsd-magad fejpánt papírból, némi ravaszság és egy csipet humorérzék. Szinte bármelyik parkban játszható, de adunk néhány tippet a fővárosi régióból:

A gödöllői Erzsébet park

Zárjátok 2020-at téli sportokkal!

Ha már tél, akkor nem mehetünk el szó nélkül az olyan programok mellett, mint a síelés, szánkózás, bobozás, vagy korcsolyázás. Ezek sosem mennek ki a divatból! Igaz, nem árt hozzá némi hó és fagy, de remélhetőleg télies lesz az időjárás – ha máshol nem, legalább a hegyvidékeken. Összeszedtük a legjobb hazai sícentrumokat, amelyek közül jó néhányban lehet szánkózni, bobozni, sőt akár korcsolyázni is. Itt pedig olyan szánkópályákat gyűjtöttünk össze, amelyek nem kiépítettek, ezért díjmentesen használhatjátok őket.

Szuper szilveszteri program a szabadban

Ha nincsen hó: gyönyörködjetek a befagyott vízesésekben és tavakban!

A vízesés az egyik legszebb természeti kincs, amiben szerencsére Magyarország is bővelkedik. Miért ne szerveznétek téli kirándulást egy jégcsapos, fehéren csillogó, fagyott zuhataghoz, ahol páratlan látványban lesz részetek? A Mátrában található Ilona-völgyi vízesés például tökéletes választás, akárcsak a híres Lillafüredi vízesés, vagy éppen a lenyűgöző óbányai Ferde-vízesés a Mecsekben. A tavakra is érvényes, hogy befagyva még varázslatosabbak; akár a téli Balatonról van szó, akár egy kisebb tóról, amin – ha biztonságosan be van fagyva és engedélyezett – akár korizni is lehet. Egy szó mint száz: a vízpart nem csak nyáron vonzó úti cél!

A lillafüredi vízesés télen

Kezdjétek fitten az újévet! Szilveszteri futós programok

Vezessétek le az egész évi feszkót egy kis testmozgással! Ingyenes, szabadtéri futógálákon vehettek részt Békéscsabán és Sopronban is. Békéscsabán immár 33. alkalommal kerül sor az évbúcsúztató futásra, ami a városi sportcsarnoktól indul. A soproni futás is régóta a helyi, szilveszteri hagyomány része: a táv az 5,6 km hosszú Lőver körút lesz. Amatőröktől kezdve a gyerekes családokig bárki részt vehet rajta, nyugodtan vágjatok bele. Így másnaposság helyett frissen, fitten kezdhetitek 2021-et!

Sétáljatok kivilágított, feldíszített utcákon – este 8 előtt

Bár este 8-ra szigorúan otthon kell lenni, még szerencse, hogy télen már délután 4-5 órakor sötét van. Így bőven jut idő egy hangulatos sétára valamelyik kivilágított utcán, olyan fílinggel, mintha késő este lenne. Az ünnepi díszkivilágítás a legtöbb helyen még januárban is fent van, így még szilveszterkor is megcsodálhatjátok a legszebb városi dekorációkat. Irány egy korzó, sétány, vagy sétálóutca: kellemes, romantikus szilveszteri program, és igazán nem igényel sok tervezést. Ebben a cikkben megmutatjuk, melyek a legszebb utcák Budapesten és egyes megyeszékhelyeken >>

Lessétek meg a több tízezer vadludat a tatai Öreg-tónál!

Minden télen egy csoda történik a tatai Öreg-tónál: több tízezer védetté nyilvánított vadlúd telel itt, szeptember végétől kezdve egészen márciusig. Kijár nekik a pihenés, elvégre igencsak hosszú utat tesznek meg Skandináviából és Szibériából. Valami elképesztő látvány, ahogy a madárrengeteg felszáll a tóról és megtölti az égboltot. Ha szeretnétek látni őket, érdemes korán reggel menni, vagy naplementekor, ugyanis napközben elrepülnek, de estére visszatérnek, hogy a tó vizén töltsék az éjszakát. Különleges és szívmelengető program!

Tatai vadludak

Vackoljatok be egy jó kis évindító filmhez!

A házimozi a legjobb otthoni programok közé tartozik, akár szilveszter van, akár nem. Viszont szilveszterkor még jobban fel lehet turbózni az élményt: egyrészt nincs takarodó, így akár egész éjszakás film maratont is tarthattok, másrészt sok olyan film van, ami direkt az alkalomhoz illik. Egy idétlen vígjáték például segít, hogy jó hangulatban kezdjétek az újévet. És hát lássuk be, egy ilyen év után mindannyiunkra ráfér a nevetés. De valami nagyobb lélegzetvételű filmet is választhattok; a lényeg, hogy jó érzés összekucorodni a TV előtt, a sok-sok bekészített nasival együtt. Akár a jó öreg DVD-s generációhoz tartoztok, akár a Netflixen szerettek böngészni, biztosan találtok valami jó kis filmet!

Filmnézés otthon

A legjobb városi játszóterek kisgyerekes családoknak 

Ahol kisgyerek van, ott sosincs unatkozás, és jó eséllyel az év utolsó napja sem békés nyugiban fog telni. Sebaj, kiválaszthattok egy szuperjó játszóteret vagy sportparkot, és akár az egész délutánt ott tölthetitek! Szerencsére sok olyan interaktív, korszerű játszótér van, ahol még a felnőttek is kipróbálhatnak egy-két dolgot. Az abszolút kedvencünk a fővárosi régióban a csepeli Családok Parkja, ahol igazi mesevilágba csöppenhetnek a gyerekek. A fő attrakció a kétszintes játszóvár, a vizesárok-homokzóval és alagútcsúszdákkal, amit szorosan követ az izgalmas kisautópálya és a modern kondipálya.

De adunk még néhány tippet: ezeket a helyeket érdemes útba ejteni, mert többet nyújtanak a szimpla hinta-csúszda-homokozó (egyébként jól bevált) hármasánál.

Koronás Park, Székesfehérvár

Otthoni wellness élmény pároknak, egy kiadós kirándulás után

Ugye milyen jó érzés hazaérkezni az otthon melegébe egy téli kirándulás után? Ha kirándultok valamerre szilveszterkor, fejezzétek be a napot egy otthoni wellness-szel! Egy kis kényeztetés mindenkinek kijár, hát még az év utolsó napján. Kezdjetek egy meleg, illatos habfürdővel, ami segít egy kis luxust csempészni az otthoni, megszokott atmoszférába. Utána jöhet a vacsi, de lehetőleg ne ti főzzetek, hiszen az egésznek a lényege, hogy jár nektek a kiszolgálás. Rendeljetek ételt, például olyan éttermektől vagy szállodáktól, ahova a leginkább vágytok jelen pillanatban. Hiányzik Olaszország? A válasz: Trattoria Amici Olasz Étterem. Egy balatoni szállodába kívánkoztok? A csopaki Vígmolnár Csárda ízvilága tud vigasztalni. Ebben a cikkben összeszedtünk még jó pár helyet, ahonnan igazi finomságokat rendelhettek házhoz. Levezetésnek pedig kapcsolódjatok be valamilyen online koncertbe vagy közvetítésbe, hiszen otthonról sem kell lemondani a szilveszteri programokról, hála a technológiának.

Töltsétek a szilvesztert a körülményekhez képest is kreatívan, aktívan és legfőképpen: vidáman! Szállások országszerte >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version