Site icon Szallas.hu Blog

12 magyarországi sziget, ahol páratlan természet és élővilág vár


Meglehet, hogy nem a szigetek az első dolog, ami eszünkbe jut Magyarországról. Pedig ha csak a Duna szigeteire gondolunk, már akkor is több, mint tíz izgalmas helyet fel tudunk sorolni. Sétálhattok páratlan ártéri ligeterdőkben, felfedezhetitek a megannyi magyarországi sziget gazdag élővilágát, és gyönyörködhettek a folyóban. Tartsatok velünk a dunai szigetek hangulatos világába, ahol természet, panoráma, és aktív kikapcsolódás vár rátok!

Lupa-sziget

Íme pár izgalmas magyarországi sziget a Dunán + szállásajánló:

Változatos kalandok a Prímás-szigeten

Bizonyára hallottatok már a Prímás-szigetről, amit sokan kedvelnek: a romantikára vágyók, az aktív kikapcsolódás szerelmesei, és persze a sok-sok helyi vadkacsa. Tény ami tény, ez az egyik legszebb fekvésű szigetünk. A Duna által közrefogott Prímás-szigethez ugyanis az esztergomi Várhegyen magasodó Bazilika adja a háttér-panorámát. A sziget komppal vagy autóval is megközelíthető, és sokféle programmal vár titeket: van termálfürdő, wellness szálloda és sportpálya is, de ha csak egy kellemes sétát tennétek, járjátok be a hangulatos sétányokat.

A Prímás-sziget madártávlatból

Szállásajánló a Prímás-szigeten közelében: Panoráma Apartman Esztergom

További szállások Esztergomban >>

A népszerű üdülősziget: Lupa-sziget

Kezdjük talán azzal, hogy az orsó alakú Lupa-sziget (vagy eredetileg Luppa) teljesen autómentes, úgyhogy ha elegetek van a nyüzsgésből és a forgalomból, ez biztosan tetszeni fog. A sziget a budakalászi személyszállító komppal közelíthető meg. Egykor buja mezők tarkították az egyébként elhanyagolt kis szigetet, de a 20. században felparcellázták, és megjelentek a modern nyaralóházak, büfék. Sétálgassatok a hatalmas platánfás sétányon, és nézzétek meg a sziget csúcsán épült Mária-emlékhelyet is.

Klassz szállás Budapesten: Új Belvárosi Apartman Budapest

Új Belvárosi Apartman Budapest

Az összes budapesti szállást itt találjátok >>

Barangoljatok Szigetköz izgalmas lápvilágában

Íme, Magyarország legnagyobb szigete! A Szigetköz az ország nyugati határán terül el a Mosoni-Dunán, és gazdag élővilága éppúgy csábító, mint a tiszta víz, amiben nyáron fürödni is szoktak. Ligeterdők, mocsárrétek és a helyi klímához alkalmazkodott különleges flóra-fauna vár titeket, a vidrától kezdve a hódig. Ami a környékbeli településeket illeti, Felső-szigetköz egyik legjelentősebb városa Mosomagyaróvár, „az arany háromszög középpontja”, mivel innen Győr, Pozsony és Bécs is könnyedén elérhető. Csodaszép fekvése mellett történelmi emlékei miatt is nevezetes hely.

Szigetközi tájkép

Szállástipp Mosonmagyaróváron: Csillagvirág Apartman Mosonmagyaróvár

Csillagvirág Apartman Mosonmagyaróvár

Győri és mosonmagyaróvári szállások >>

Megunhatatlan oázis a fővárosban: Margitsziget

Nincs Budapest Margitsziget nélkül! A város ikonjának is számító, egyik leghíresebb magyarországi sziget erénye, hogy minden évszakban és mindenféle programhoz tökéletes helyszín. Ha egy romantikus sétára vágytok, éppúgy megfelel, mint ha nyári piknikre készültök a barátokkal, vagy ha kulturált futóterepet kerestek, netán a sziget olyan látványosságai érdekelnek, mint a zenélő szökőkút vagy a Japán-kert. Persze, azért nyáron több izgalmat tartogat, mint télen, már csak a rengeteg színpompás virágültetvény miatt is. A lényeg, hogy városnézés után igazi felüdülés megpihenni ebben a zajtól elzárt, varázslatos parkban! 

Margitsziget

Szállástippünk egy kőhajításnyira a Margitszigettől: Ria Apartman Budapest

Ria Apartman Budapest

13 budapesti apartman, ami tökéletes a főváros felfedezéséhez:

Tartogat meglepetéseket a Csepeli-sziget is

A Duna szigetei közül az egyik legnagyobb a csepeli, amit sokan nem éppen a természeti szépségekkel vagy a pihenéssel asszociálnak. És bár ipari területek és lakótelepek valóban bőven vannak rajta, azért ennél sokkal többet nyújt a sziget! Például tudtátok, hogy Európa második legnagyobb úszólápja Szigetszentmiklóson található? Az egyedülálló természetvédelmi jelenséget tanösvényen ismerhetitek meg. Általánosságban elmondható, hogy minél délebbre barangoltok a szigeten, annál kellemesebb sétákat tehettek a természetben. De ne felejtsük, hogy az egyes települések is tartogatnak izgalmas látnivalókat és programokat, gondoljunk csak Ráckeve hangulatos korzójára, a szigethalmi vadasparkra, vagy a még Budapesthez tartozó modern, interaktív Családok Parkjára. Egy szó, mint száz, a sziget hatalmas, tele sokszínű élménnyel, adjatok egy esélyt neki!

Szigetszentmiklósi úszóláp a Csepel-szigeten

Szállások Szigetszentmiklóson és Ráckevén >>

Egy darabka történelem a Helemba-szigeten

Esztergomnál ékelődik a Dunába a különleges Helemba-sziget, amelynek látogatása felér egy kisebb időutazással. Tudtátok, hogy Árpád-kori templomot és őskőkori házakat is tártak már itt fel? Bizony, igazi régészeti kincsesbánya a sziget, de azért mást is tartogat még. A Helemba-szigeten található ugyanis a Dunakanyar egyetlen gémtelepe, de a szürkegém mellett olyan különleges madarak is fészkelnek itt, mint a kárókatona vagy a jégmadár. A sziget hajóval közelíthető meg, így ha vízitúrát terveztek a Dunakanyarban, mindenképpen evezzetek arra!

Helemba-sziget

Panorámás szállás Esztergomban: Szent Tamás-hegyi Apartman Esztergom

Szent Tamás-hegyi Apartman Esztergom

Az összes esztergomi szállás egy helyen >>

Nem csak a Sziget Fesztivál otthona: Hajógyári-sziget

A Hajógyári vagy más néven Óbudai-sziget a külföldiek körében egyet jelent a Sziget Fesztivállal, de mi tudjuk, hogy a sziget valójában egy kellemes pihenőpark és kedvelt kirándulóhely. A sziget északi csúcsán előszeretettel „állomásoznak” a környék vízimadarai, a nyugati partvonulaton pedig hangulatos ártéri ligeterdő húzódik. Ha a Margitszigetet már betéve ismeritek, vegyétek az irányt a valamivel csendesebb Óbudai-sziget felé! Sétáljatok, nézelődjetek, piknikezzetek, focizzatok a réten.

Hajógyári-sziget

Foglaljatok ebben a stílusos apartmanban! Zsófia Stúdió Apartman Budapest

Zsófia Stúdió Apartman Budapest

Mit érdemes még megnézni Budapesten? Program- és szállásajánlót itt találtok:

Gödi-sziget, ahová gyalog is át lehet jutni

Egy apró, eldugott szigetet kerestek a Dunán, ami könnyen megközelíthető? Megtaláltátok: a gödi-sziget valójában egy homoksziget, ahova egyszerűen átsétálhattok a partról. Mivel a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi, így változatos vízi élővilágra számíthattok. Szippantsátok magatokba az ártéri ligeterdők különleges hangulatát! Nyáron szabadstrand is található a parton, valamint egy golfpálya, ha valami különlegesebb kikapcsolódásra vágytok. 

Az Alsógödi szabadstrand, háttérben a sziget

Szuper szállás Gödön: Pannónia Apartment Göd

Pannónia Apartment Göd

Szállások Gödön és környékén >>

A kihagyhatatlan Szentendrei-sziget

Mielőtt, vagy miután felfedezitek Szentendre romantikus belvárosát, irány az egyik leghangulatosabb magyarországi sziget! Közelítsétek meg komppal vagy valamelyik hídon keresztül, és kezdődhet is a gyönyörű vidék bebarangolása. Érdekesség, hogy a sziget a költöző madarak fontos állomása Közép-Európában: több, mint 200 madárfaj fordul itt meg, olyan nem mindennapi fajokat beleértve, mint a fekete gólya, a macskabagoly, a réti sas vagy a héja. Kiránduljatok az ártéri erdőkben, lessétek a vízimadarakat, vagy gyalogtúrázzatok a szántóföldek és töltések mentén. A dunai naplementében sem fogtok csalódni!

Szentendrei-sziget

Hangulatos szállás a sziget legjelentősebb településén, Kisoroszin: Rácz Fogadó Kisoroszi

Rácz Fogadó Kisoroszi

További szállások Szentendrén >>

Apró sziget a Dunakanyarban: Zebegényi-sziget

A Duna szigetei közül az egyik legkisebb, ám a legérdekesebb is a Zebegényhez tartozó sziget. Ez ugyanis veszélyeztetett szigetnek számít, alacsony szintje miatt az árvizek rendre elborítják, ami igen gazdag növényvilágot eredményez. Létezését csakis annak köszönheti, hogy a folyószabályozások elkerülték, és érdekesség, hogy ez egy „valós” sziget, mivel az év 365 napján víz veszi körül. Nagyjából 300 méter hosszú, így tehettek rajta egy kis sétát, persze csak ha már Zebegény takaros utcáit és lenyűgöző kilátópontjait felderítettétek!

A Duna partja Zebegénynél

Szállás Zebegény panorámás, romantikus falujában: Rózsák Háza Apartman Zebegény

Rózsák Háza Apartman Zebegény

További szállások a Dunakanyarban >>

A nyugodt és festői Petőfi-sziget

Akár láblógatós pihenésre vágytok, akár az aktív kikapcsolódás vonz, a bajai Petőfi-sziget mindenki számára tartogat valamit. Nyugis, békés atmoszférájához hozzájárul a csodaszép természeti környezet, ugyanakkor a környéken tudtok sportolni is, például vízitúrázni, de nyáron fürödni is lehet a Duna ezen szakaszán. Az pedig bónusz, hogy Baja mediterrán hangulatú belvárosa csak egy ugrásra van! Igazi gyöngyszem ez a magyarországi sziget.

Baja és a Duna

Szállás Baja gyönyörű főterén: Ciszterci Ház Baja

Ciszterci Ház Baja

Szállások Baján >>

Így töltsetek el egy városnézős hétvégét Baján:

+ Egy kihagyhatatlan madárparadicsom: a Kányavári-sziget

A Kányavári-sziget egy sajátos hangulatú, zöld szigetecske a Kis-Balaton és a Zala-folyó ölelésében. Balatonmagyaródhoz tartozik, a településről egy fahídon juthattok át gyalogosan a szigetre. Ha érdekel titeket a hely roppant gazdag madárvilága, vagy szerettek kirándulni a természetben, ez lesz a tökéletes hely. Van kilátótorony és madármegfigyelőhely, de még játszótér is. Ne hagyjátok ki a szigeten keresztülhaladó, 1.5 km hosszú Búbosvöcsök tanösvényt!

A Kányavári-szigetre vezető fahíd

Szálláshely a közeli Zalakaroson, a wellness városában: Hunguest Hotel Freya Zalakaros

További szállások Zalakaroson >>

Fedezzétek fel a magyarországi szigetek rejtett világát! További szállások az országban >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version