Site icon Szallas.hu Blog

Vénasszonyok nyara a magyar tengeren – 12 ok, miért szuper hely a Balaton ősszel


„Újra csak elmúlt egy balatoni nyár”, énekli a KFT, és csakugyan véget ért az idei szezon is. De mégsem teljesen! Az őszi Balaton éppen annyi élményt nyújt, mint a nyári – sőt, bizonyos szempontból még sokkal izgalmasabb is a Balaton ősszel. Összeszedtünk 12 okot, miért érdemes esélyt adni az őszi napfényben fürdő Balatonnak. Őszi programtippek és látnivalók a javából!

Kisfaludy Kilátó és badacsonyi táj ősszel

12 ok, miért vonzó hely a Balaton ősszel:

1, A nyüzsgés helyét átveszi a csend

A nyári főszezonban nincs emberhiány a Balatonon, és ez sokakat elrettent. Utószezonban viszont sokkal kevesebben vannak, így szellősebb, békésebb a vidék – az ember egyszerűen úgy érzi, hogy fel tud lélegezni. Ha ilyenkor leheveredtek a vízparton, akár órákig zavartalanul bámulhatjátok a Balaton csendes hullámait. Ha nem egy pörgős vakációra vágytok, hanem nyugodt kikapcsolódásra, az őszi Balaton a legjobb célpont. 

Balatoni part ősszel

Foglaljatok egy meghitt balatoni szálláshelyet, és feltöltődve fogtok hazatérni! >>

2, Ilyenkor a legszebb a badacsonyi Folly Arborétum

Merész kijelentés, mert a Folly Arborétum és Borászat minden évszakban szép, de az ősz színeiben kiváltképp csodálatos arcát mutatja. Nem csak a kert gyönyörű, hanem a panoráma is, amint a domboldalról elénk tárul a sápadt őszi fényben csillogó víz látványa. Ráadásul egy kis kilátó és egy játszótér is helyet kapott az arborétumban, így kisgyerekes családoknak is jó szívvel ajánljuk! 

Folly Arborétum és Borászat

Badacsonyi szállások >>  

3, Biciklizés mesés balatoni tájakon, kánikula nélkül

Biciklizzétek körbe a Balatont ősszel (is)! Vagy ha nem is az egész tavat, legalább egy-egy szakaszon pattanjatok nyeregbe, meglátjátok, megéri. Sokkal könnyebb úgy tekerni, hogy nincs pusztító forróság, emellett kisebb a forgalom, és csendesebb a vidék is. Éljen az aktív kikapcsolódás!

Biciklizés a Balatonnál

Keressetek olyan balatoni szállást, ami a bicikliút mellett van!

4, Őszi naplementés panoráma és piknik: irány egy balatoni kilátó!

A déli és az északi oldalon is számos kilátópont található, akár autóval közelítenétek meg, akár gyalogosan egy túraútvonalról. Válasszatok egyet, és hajrá, mert egy őszi naplementés panorámát semmi sem tud überelni. Jó eséllyel kiépített pihenő- és tűzrakóhely is lesz a közelben, ha sütögetnétek vagy piknikeznétek egyet. 

Kőhegyi Kilátó, Zamárdi

Itt találjátok a déli part összes kilátójának listáját, itt pedig az északi part kilátóit.

5, Várnak a legjobb balatoni borászatok és pincészetek

Ha ősz, akkor szüret, és finomabbnál finomabb borok. Látogassatok meg egy pincészetet, vagy üljetek ki egy borászat teraszára, és gyönyörködjetek a romantikus, szőlős domboldalban vagy a Balaton látványában. Az alábbi helyek mindegyikén minimum 10 % kedvezményben részesültök a Szallas.hu-os foglaláshoz járó kuponnal:

Petrányi Pince és Borterasz, Csopak

6, Megnézhetitek azokat a múzeumokat, amiket a nyáron nem sikerült

A Balaton nem csak a fürdést jelenti, de nyáron értelemszerűen csábítóbbak a kinti programok, mint a bentiek. Ősszel viszont semmi akadálya, hogy a múzeumok is sorra kerüljenek, főleg, ha esős időt fogtok ki! Most végre lesz idő felfedezni azokat a helyeket, amiket mindig is akartatok, legyen az például:

Balatoni Múzeum, Keszthely

Nagyon sok érdekes kiállítás vár a Balaton mellett, keressétek meg itt és itt, hogy melyik érdekel titeket! Azt se feledjétek, hogy a legtöbb balatoni szálláshoz jár olyan kedvezménykupon, amivel olcsóbban mehettek egy-egy múzeumba  >>

7, Balatoni panorámasétány: séta a színes fák alatt

Akkor a legjobb korzózni, amikor nem a kánikula üldöz az árnyat adó fák alá, hanem a szimpla vágy, hogy lassan andalogva gyönyörködjünk a tájban. Ősszel kevesebb az ember, és szebb a természet, így nagyobb az élmény is! Ezeket a helyeket érdemes felkeresni:

Kvassay sétány ősszel

8, Gesztenyeszedés a legjobb balatoni helyeken

Az őszi gesztenyeszedésnek van egy sajátos hangulata, amit mindenki imád (még akkor is, ha a begyűjtött gesztenye végül elfeledve végzi a pulóver zsebében és csak hetek múlva kerül elő.) Néhány szuper gesztenyés hely a Balatonnál:

Gesztenyefasor Balatonszemesen, a Bagolyvár promenádon

9, Őszi kirándulás a tanúhegyeken

20 fokban sokkal jobb túrázni, mint 35-ben, úgyhogy az ősz tökéletes időszak egy balatoni kirándulásra! A Szent György-hegyi panorámatúrán hatalmas bazaltoszlopok mellett kirándulhattok, és a monda-beli sárkány jégvermét is megleshetitek. Vagy irány a Hegyestű, ami egészen elképesztő látványt nyújt, nem is beszélve a tetejéről nyíló kilátásról.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Irány a tanúhegyek birodalma, a Balaton-felvidék! >>

10, Forró italok és isteni sütemények karnyújtásnyira a Balatontól

Az élet természetes körforgásához tartozik, hogy minden ősszel leáldoz a fagyi és a jégkása népszerűsége, és helyüket átveszi a forró csoki, meg a különféle sütemények. És hol is lenne jobb ilyet elfogyasztani, mint valamelyik közkedvelt balatoni cukrászdában, ahol a nyári tömeg már szétoszlott, és ahol még panoráma is van? Ebben a cikkben összeszedtük, melyek a legjobb balatoni cukrászdákat:

11, Tökéletes idő a vitorlázáshoz

A hűvös, szeles őszi időjárás egyik előnye, hogy remek vitorlás idő. Akkor se csüggedjetek, ha véletlenül épp nincs kéznél a privát vitorláshajótok, vagy ha elkallódott a hajóvezetői jogsitok. Egyszerűen béreljetek egy vitorláshajót, amihez persze jár a kapitány is, így a ti dolgotok csak annyi, hogy hátradőltök és élvezitek, ahogy a hajó szeli a habokat! Ha pár órára béreltek, éspedig minél többen, akkor egészen megfizethető árral számolhattok. Az élmény pedig garantáltan csodás lesz!

Vitorlázás a Balatonon

Szállások Balatonfüreden, a vitorlázás fővárosában >>  

12, Vártúrák a Balaton-felvidéken

Nem csak a tanúhegyek nyújtanak izgalmas túralehetőséget az őszi Balaton mellett, hanem a Balaton-felvidék várai is. Szigliget várát bizonyára nem kell bemutatnunk, de melegen ajánljuk Sümeget is, akárcsak a Rezi várromot vagy a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, hogy csak néhányat említsünk. Elmerülhettek a középkorban, és persze a vár tetejéről megcsodálhatjátok a környező őszi tájképet!

Szigligeti vár

Szigligeti szálláshelyek >>

Ugye, hogy a Balaton ősszel is rengeteg élményt kínál? A nyári pörgés után immár a nyugodt pihenéshez is tökéletes úitcél, de az aktív kikapcsolódás hívei is tobzódhatnak. Csodáljátok meg a magyar tenger egy másik arcát: irány az őszi Balaton! 

Az összes balatoni szállás egy helyen >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version