Site icon Szallas.hu Blog

13 különleges múzeum Európában, amit mindenképpen látnod kell


Azt gondolod, hogy már annyi érdekes helyen jártál, hogy aligha tudunk neked új látnivalót mutatni? Pedig ezek a bizarr, sok esetben egészen elképesztő kiállítóhelyek mind-mind bakancslistásak, ha feltett célod, hogy felkerüljön a listádra 13 különleges múzeum Európában, amelytől leesik azonnal az állad. Indulhat a körutazás? Fényképezőgépet kézbe venni, ez rázós út lesz! 

Sziklakórház (fotó: Sziklakórház Atombunker Múzeum)

13 különleges múzeum Európában – Ne hagyd ki az élményt! 

HMS Belfast, London

A Temzén horgonyzó világháborús csatahajó igazi kuriózum, annál is inkább, mert jelenleg múzeumként működik. A Belfast nevet viselő hajó a Királyi Haditengerészet legnagyobb hajója volt a ’40-es években. A múzeumhajó különlegessége pedig abban rejlik, hogy a hajtóműtől egészen a legénységi szállásokig bejárhatsz minden zegzugot, az idegenvezetésnek köszönhetően pedig megismerheted a tengeri élet nehézségeit és szépségeit. 

Gyerekekkel utazol? Imádni fogják a hadihajót, ugyanis az idegenvezetők különféle szórakoztató játékokkal gondolnak a csemetékre. 

Belfast hajó – Különleges múzeum Londonban

Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest

Ha nem jártál még a Sziklakórházban, éppen itt az ideje, hogy felkeresd a szigorúan titkos objektumot, amely csak 2008 óta fogad látogatókat. A második világháború és az ’56-os forradalom idején is használták a létesítményt, amely 2300 nm-en terül el a Budai Vár alatt. 

A Sziklakórházban hidegrázós programokon is részt vehetsz, ilyen például, hogy egy csoportos extrém foglalkozáson eljátszhatod a polgári védelmi protokollt, amelyet egy lehetséges atomcsapás esetén a kórházban a személyzetnek végre kellett volna hajtania. 

Még több érdekességre vagy kíváncsi? Az épületben megismerheted a hadiorvoslás fejlődését, illetve az ország legnagyobb viaszfigura-kiállítását, amely a kórház történetét mutatja be. 

Foglalj szállást Budapesten! >>

Halottaskocsik Múzeuma, Barcelona

Ugyan ki lenne kíváncsi egy olyan múzeumra, ahol halottaskocsikat lehet alaposabban megnézni? Úgy tűnik, nagyon sokan, hiszen évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

Már a bejelentkezés is igen bizarr, ugyanis a helyi Temetkezési Hivatal épületében található pincébe a biztonsági őr kíséri le a látogatókat, akik megcsodálhatják a túldíszített halottaskocsikat, a műlovakat, és a fogathajtókat, akik valójában próbababák. 

Párizsi Csatorna Múzeum

Bár egy pincében rejtőző Halottaskocsi Múzeum is igazán rendhagyó hely, de meg kell hagyni, a párizsi csatornarendszer sem az az úti cél, amit felírnánk a francia bakancslistánkra. Vagy mégis? 

Egy speciális járdán sétálhatunk végig a csatornarendszerben, ahol az émelyítő szag, és a patkányok olyan természetesen hatnak, mint a hosszú sorban várakozó tömeg a Louvre előtt. Ha elégedett vagy a Csatorna Múzeummal, a szuvenír boltban bezsebelhetsz egy kedves emléket is az élményről.  

Boszorkánymúzeum, Budapest

Budapest egyik leghátborzongatóbb látványossága a belvárosban található Boszorkánymúzeum, amely interaktív formában várja a boszorkányság iránt érdeklődőket. 

Ha mindig is érdekelt a téma, akkor biztosan örömmel fogadod majd, hogy boszorkánytanfolyamra is jelentkezhetsz. Itt nem csak különféle krémekkel, gyógynövényekkel és ásványokkal ismerkedhetsz meg, de a magyar boszorkányság történetével is. 

A kép illusztráció

Kutyanyakörv Múzeum, Leeds Kastély

Hatalmas kutyabarát vagy? Szívesen megnéznéd, milyen Leedsben a Kutyanyakörv Múzeum

A kiállítási tárgyakat 1979 óta lehet megtekinteni, de ennél sokkal régebbi, középkori darabok is várják az állatbarátokat. A fém, tüskékkel díszített, illetve a selyem, bársony, és mintás példányok remekül mintázzák, hogyan vált a kutya haszonállatból az ember legjobb barátjává. 

A kép illusztráció

Az elmúlt kapcsolatok múzeuma, Zágráb

A zágrábi múzeumot más néven csak Szakítások Múzeumaként emlegetik, mert a gyűjtemény síremléket állít a régi szerelmeknek. 

A kiállítási tárgyak között ékszereket, plüssállatokat, leveleket, baltát, de még könnycseppeket tartalmazó üvegcsét is találunk. A tárgyak sztorijáról rövid háttértörténetet is olvashatunk, sőt, a múzeumot saját tárgyainkkal is „gazdagíthatjuk”.

Szállást keresel Zágrábban? >>

Az elmúlt kapcsolatok múzeuma Zágrábban

Corpus Emberi Test Múzeum, Amszterdam

A kívülről ülő emberi alakot formázó különleges múzeum belsejében az emberi testrészeket járhatod be. Eközben megismerheted az agy, és a belek működését, megnézheted, milyen egy óriási orr, milyen a fogazat, és teljes képet kaphatsz arról, hogyan működik az emberi test. 

Ha szereted a rendhagyó élményeket, ezt a kiállítást mindenképpen meg kell nézned, ha Hollandiában jársz! 

Human Body kiállítás

Erotika Múzeum, Amszterdam

Maradj még egy kicsit Amszterdamban, hiszen ha már itt jársz, fel kell keresned a Vöröslámpás Negyed közepén, egy régi raktárépületben az Erotika Múzeumot is. 

A múzeum témája a prostitúcióval és az erotikával kapcsolatos művészet. A terület kicsi, a kiállított tárgyak között festmények, rajzok és szobrok szerepelnek főként, de John Lennon egyik vázlatrajzát is megnézheted.

Vodka Múzeum, Moszkva

Az orosz Vodka Múzeum a Kreml környékén található, és nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy 600 különféle vodkával találkozhatsz benne. Megismerheted a vodka történetét, a réges-régi posztereket, elolvashatod a vodkás vicceket, képregényeket, de itt gyűjtik a világ összes vodkaalapú koktéljának receptjét is. 

A kérdés már csak az: Kóstolni is lehet? A válasz nem is lehetne természetesebb, hiszen a kóstolószobában marinált gombával, és uborkával is megkóstolhatod az oroszok kultikus alkoholos italát!  

Vodka Múzeum

Hajmúzeum, Avanos, Törökország

Nem kicsit bizarr a múzeumok sorában a török Hajmúzeum sem, ahol 16 000 különböző színű, és hosszúságú, egyedi női hajtincset tartanak kiállítva. 

A Hajmúzeum belülről leginkább egy barlangra hasonlít, amelyet mindenhol hajtincsek borítanak. A gyűjtemény napról napra egyre bővebb, mert sok női látogató úgy dönt, hogy maga is „adakozik” a cseppet sem hétköznapi kiállítóhely javára. Mi mást? Természetesen hajtincseket! 

Salvador Dalí Múzeum, Figueres

Ha egy spanyol, szürreális múzeumlátogatásra vágysz, feltétlenül fel kell keresned a Salvador Dalí tiszteletére épített színházmúzeumot. Az épület párkányát hatalmas kőtojások díszítik, a múzeum pedig legalább ezerötszáz alkotással büszkélkedhet, többek között festmények, rajzok, szobrok, installációk, és fotók mesélnek Dali korai időszakától a haláláig tartó munkáiról. A művész sírja szintén az épületben található.

Salvador Dalí Múzeum, Figueres

Gyűszűmúzeum, Vácrátót

A Vácrátóti Gyűszűmúzeum első darabja Iránból származik, a múzeum tulajdonosai ezután döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy gyűszűkollekciót. A gyűjtemény egyre több külföldi és magyar gyűszűvel gazdagodott, mára pedig több mint ötezer darabbal büszkélkedhet. 

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, ha pedig szívesen hozzájárulnál a Guinness Rekord megdöntéséhez, bátran adakozz te is gyűszűt a gyűjteménybe! 

Szállást keresel Vácrátót környékén? >>

Úgy gondolod, hogy a sok érdekes múzeum mellett egy átlagos városnézés is rád fér? Keresd fel Budapest legszebb helyeit, látogass el a Dunakanyarba, vagy fedezd fel Európa legcsodálatosabb panorámáját! 

A szallas.hu kínálatában garantáltan megtalálod azokat a szálláshelyeket, ahol kikapcsolódhatsz majd a múzeumlátogatások után! >>

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version