Site icon Szallas.hu Blog

15 kirándulóhely az őszi túrázásokhoz, aminek nem tudtok majd ellenállni!


Magyarország legszebb helyeit keresitek, ahol élmény lesz az őszi túrázás? Akkor hátizsákot fel, mert kiváló programokat gyűjtöttünk össze az őszi kikapcsolódáshoz! Völgykatlanba zárt vár, erdőben megbújó romok, fapallós tanösvények, pusztába kiáltó oázis, elragadó túraútvonalak és még sok izgalmas látnivaló került a 15-ös listánkra!

1. Szádvár végtelen lépcsősorai, Szögliget

Festeni is nehéz szebbet, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő, völgykatlanban található Szögliget, amit a zabolátlan Ménes-patak oszt két részre. A parányi település legizgalmasabb látnivalója a 460 méteres magasságban őrködő, Várhegy csúcsán épült, hosszú lépcsősorokkal tarkított Szádvár. Érdemes a Szalamandra-háztól kezdődő 4,5 km-es, 12 állomásos körtúrán érinteni az úti célt a tölgyeseken és bükkösökön keresztül.

Fedezd fel Szádvár rejtett kincseit! >>

2. A tekintélyt parancsoló Sástó Kilátó, Gyöngyös

Tériszonyosok nem való az 53 méter magasra nyújtózó gyöngyösi Sástó Kilátó, de aki elég bátor és megmássza a 256 lépcsőfokot, annak elképesztő panoráma lesz a jutalma. A torony emeletein felfelé haladva sem fogtok unatkozni, mert szintenként érdekes információs táblák és a Mátra madarainak fából faragott hasonmásai fogadnak benneteket. A fahidakkal és pihenőpontokkal megbolondított Sástónál pedig kiváló tanösvényekre csatlakozhattok rá. Kiváló program, ha a hétvégi terv egy őszi túrázás!

3. Nyugis túraútvonal Vitányvárig, Vértessomló

A Vértesi erdőkben egy kevésbé ismert, ám annál romantikusabb erődöt is becserkészhettek, ha megcélozzátok a közép-dunántúli Vértessomlót. Ezen a vadregényes vidéken fekszik ugyanis Vitányvár, melynek megtekintéséhez jól fog jönni a túracipő. Vágjatok neki ennek a nyugodt, tömegtől mentes útvonalnak a zöld jelzés nyomában, mely a tatabányai rugógyártól indul! 

4. Szabadtéri kikapcsolódás a Hársas-tónál, Szentgotthárd

Magyarország legnyugatabbra fekvő városában, a Vas megyei Szentgotthárd szívétől nem messze, csodás természeti környezetben vár rátok az üdülőparadicsomként ismert Hársas-tó. A helyszínre érve horgászokkal, part mentén piknikezőkkel, sportolókkal, túrázókkal, nyáron pedig fürdőzőkkel találkozhattok. Az Őrségi Nemzeti Park területén rejtőző rövid, de annál érdekesebb Hársas-tó tanösvényt is feltétlen derítsétek fel!

5. Egy bájos, „faragott falu”, Kisgyőr

A Bükki Nemzeti Park mellett megbújó Kisgyőr ma is féltő gonddal ápolja gazdag művészetét, kultúráját és történelmét. Sétáljatok fel a Szent Korona ihlette Kisgyőri kilátóhoz a jól megközelíthető, nagyjából 600 méteres úton, amit Szent István, Szent László és IV. Béla király szobrai szegélyeznek, majd kutassátok fel a 14 fából faragott stációból álló Golgotát, valamint a 17 tölgyfából született Ökumenikus Betlehemet is!

Könnyű kirándulás a Bükkben – 100+ csodával vár Kisgyőr, a faragott falu:

6. Családoknak is ideális szurdokvölgy, Szentendre

Budapesttől nem messze, a Dunakanyar kapujában bukkanhattok rá a Visegrádi-hegység egyik kedvelt családi kirándulóhelyére, a Dömörkapura, mely remek körtúrát ígér nektek – gyönyörű vízeséssel, sebesen rohanó patakkal, hatalmas sziklákkal. Az útvonal vége felé, a Lajos-forrást elhagyva még kiegészíthetitek további szakaszokkal is a napot, ha szeretnétek – mondjuk a 4 km-es, 10 állomásos Bükkös patak tanösvénnyel!

7. Pálos kolostor romok a Balaton-felvidéken, Salföld

Misztikus kisugárzású, meditációra csábító, különleges úti cél rejtőzik a Balatontól nem messze, Salföld erdejében, ami fotótémának sem utolsó. Keressétek fel a piros vonallal jelzett turistautat, mely 2-3 km gyaloglás után elvezet a középkori pálos kolostor romjaihoz!

8. Balatoni panoráma a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóból, Révfülöp

A Balaton északi partjáról pásztázó Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó eredeti épülete pár évvel ezelőtt égett le egy villámcsapás következtében. Ma azonban új fényben tündököl és készen áll arra, hogy meghódítsátok a legmagasabb emeletét is. A település központjából meredek, körülbelül 1 órás út teljesítése után érkezhettek meg az úti célhoz, ami mesés, 360 fokos panorámát ígér a magyar tengerre.

9. Haladó túrázóknak ajánlott a Suba-lyuk barlang, Cserépfalu

A Bükk-vidéken fellelhető Cserépfalu számos remek alkalmat biztosít nektek a természetjáráshoz. A falu központjából startoló piros T jelzést követve bebarangolhatjátok a fontosabb nevezetességeket útba ejtő 11,27 km-es Ördögtorony tanösvényt, aminek egyik legizgalmasabb állomása a Suba-lyuk barlang, melyről több monda is szól. Vigyázzatok, mert ide csak meredek és csúszós úton juthattok fel, amihez tanácsos a jó fizikum!

Eldugott észak-magyarországi sziklák és szurdokvilág nyomában >>

10. Kisvonatozás a Hortobágyi halastónál, Hortobágy

A Hortobágyi Nemzeti Park zöld oázisának is nevezhetnénk a Hortobágyi halastavat, amit hangulatos kivasúttal is felfedezhettek. Az Öreg-tavak belső gátján közlekedő szerelvény 5 km-es utat jár be, mielőtt megérkezne a célhoz, a 460 m-es pallóúthoz, amin andalogni garantáltan különleges élményt jelent. Nézzétek meg a magaslesek védelméből a jégmadarakat és a szárnyaló kócsagokat!

11. A Magyar Zarándokút része a Szent Jakab Sétány, Dabas

A Pesti-síkság és a Kiskunság találkozásánál kialakított, cölöpökön nyugvó Szent Jakab sétány a fővárosi nyüzsgésben megfáradt lakóknak és a vidékről érkezőknek is igazi felüdülés lesz. Ez ugyanis a Magyar Zarándokút egyik legszebb szakasza, ahol lágyan ívelő hidak, kétszintes kilátó és gazdag élővilág teszi felejthetetlenné az itt töltött órákat. 

A tanösvényről bővebben itt olvashatsz >>

12. Erdei kiruccanás az Égervölgybe, Pécs

Gyönyörű források, kilátópontok, túraútvonalak húzódnak a Nyugati-Mecsek egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Pécs peremén található Égervölgyben. A hangulatos Éger-tó partjáról nagyszerű turistautak futnak a Jakab-hegy keleti és északi oldala felé, amik mentén megpihenhettek egy szalonnasütésre is, mielőtt folytatjátok a gyaloglást. 

13. Élvezetes kenutúra a Hernádon, Vizsoly

Észak-Magyarország kalandos vidékén egymást érik a csodálatos túraútvonalak, de azt tanácsoljuk, hogy ne csak a szárazföldi, hanem a vízi lehetőségeket is aknázzátok ki, amihez tökéletes választás lesz a Hernád völgyében fekvő Vizsolyról elindulni. Az apró zátonyok, illetve a kidőlt fák között vadregényes kenuzáson vehettek részt, miközben a helyi állat- és növényvilágot is megszemlélhetitek. 

Kenutúra a Hernádon

14. Keserédes látvány a Magyar Kálvária, Sátoraljaújhely

A szlovák határ mentén, a Zempléni-hegységben találhattok rá a hegyekkel és vizekkel szorosan átölelt Sátoraljaújhelyre. Gyalogoljatok fel a Szár-hegyen kialakított Magyar Kálváriához, mely a trianoni békeszerződés során elcsatolt városokról emlékezik meg 14 gyönyörű stáción keresztül és biztosan megdobogtatja a szíveteket!

15. Lombkorona sétány és kilátó a vízparton, Gyomaendrőd

Az őszi tárázáshoz gyűjtött tippjeink közül nem maradhat ki a békés megyei Gyomaendrőd sem, mely a Hármas-Körös partján fekszik. Látogassatok el a Hantoskerti holtággal körülölelt, aprócska félszigetre, ahol az Erzsébet liget lombkorona sétány és kilátó magasodik!

Járjátok be a 3 féle interaktív tanösvényt, hogy közelebb kerülhessetek a helyi élővilághoz, fejtsétek meg a játékos feladatokat és masírozzatok fel a lombkorona sétányra, valamint a 15 méter magas kilátóba is! Írjátok is be a naptáratokba a hétvégére: őszi túrázás!

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen őszi túrázás mellé! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

További őszi bakancslistás programokat ajánlunk ebben a cikkünkben:

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version