Site icon Szallas.hu Blog

Irány Tihany! 15 szenzációs élmény Tihanyban, ami csak rád vár


Tudod már, merre kirándulsz idén nyáron? Nem szívesen mondanál le a Balaton északi partjáról? Tihany az egyik legizgalmasabb balatoni úti cél, panorámás kirándulóhelyekkel, hangulatos programokkal, remek strandokkal és fenséges gasztronómiai élményekkel vár ez az alig 1400 fős kis település. Következzen a legjobb 15 program, látnivaló és élmény Tihanyban, amiről kár lenne lemaradnod! 

Tihanyi Bencés Apátság

15 szenzációs élmény Tihanyban, ami csak rád vár

1. Jártál már a Tihanyi Skanzenben? 

A Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a Pisky sétányról érheted el, különlegessége, hogy bemutatja a település egykori népi építészetét, az itt élő emberek életmódját, mindennapjait, dísztárgyait, illetve fazekas és kézimunkáit. 

A Parasztgazda ház és a Halászcéh ház a Tihanyi Skanzen két legjellegzetesebb épülete.

Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum

2. Hajós élmények minden korosztálynak! 

Ha Tihanyban pihensz, egyszerűen muszáj a hajózást is beillesztened a programba. A község hajóállomásáról Balatonfüredre, Siófokra és Révfülöpre is indulnak járatok. 

A hajóállomás környékén szállnál meg? >>

A menetrenddel, a jegyárakkal és a programokkal kapcsolatban a Balatoni Hajózási Zrt. weboldala nyújt bővebb tájékoztatást. 

Hajóállomás

3. Strandolnál Tihanyban? Ezek a legnépszerűbb helyek!

Nem vitás, hogy a kánikulában nincs is annál jobb, mint elmerülni a Balaton hullámai között. A hűsítő vízben az úszás és lubickolás mellett vízibiciklizhetsz is, vagy körbejárhatod a büféket, hogy rátalálj a legjobb strandos palacsintára. 

A Sajkodi, a Somosi, és a Gördösi strand mellett a Tihany Napsugár Beach és a Plage 18 is nagyon népszerű vízi élményekkel vár. 

Szállások a Napsugár Beach környékén! >>

A tihanyi strandok is szuper élményeket tartogatnak

4. Sétálj végig a Pisky sétányon, és gyönyörködj a kilátásban! 

A Pisky sétány a Visszhang-dombtól a Tihanyi Bendés Apátságig fut, ez a sétány Tihany kultikus pontja, nyári időszakban zsúfolásig tömve van turistákkal. 

A sétányon elhelyezett padokon üldögélve mélyen beleszippanthatsz a csodás balatoni levegőbe, a félköríves kilátópontról pedig a fizetős távcsöveken keresztül alaposabban is szemügyre veheted a vízpartot, és a vízen ringatózó vitorlásokat.  

A sétány végén, az apátság lábánál áll I. András és Anasztázia Hercegnő szobra.

Pisky sétány

5. Ismerd meg a Tihanyi Bencés Apátság történetét! 

A Tihanyi Bencés Apátság 950 éve található a Tihanyi-félszigeten, és bár az elmúlt évszázadok során többször is elpusztult, majd újjáéledt, ma ez Magyarország egyik legértékesebb épülete. 

A legjobb szállások az apátság környékén >>

Népszerű turistalátványosság, a templombelső, és az épület külső megjelenése egyaránt figyelemre méltó. Érdemes legalább 1-2 órát szánni a felfedezésére. 

Tihanyi Bencés Apátság

6. Mit jelent a Tihanyi Visszhang? Tényleg hallható?

A Tihanyi Visszhang a település legismertebb jelképe, de vajon tudod, hogy honnan hallható? 

A Visszhang dombon egy ülő hölgyet ábrázoló szobor található, ha itt elkiáltjuk magunkat, a hangunk az apátság falairól verődik vissza, ami nagyjából 300 méterre található. Ennek a visszhangnak a neve Tihanyi Visszhang.

Tihanyi Visszhang

7. Mászd meg a Tihanyi Kálváriát a csodás kilátásért! 

A Visszhang szobor mellett találod a Kálváriát. A kőből készült stációk között érdemes felsétálni a domb tetején álló kereszthez, ahonnan elképesztő kilátás nyílik nem csak a Balatonra, de Tihany gyönyörű dombjaira és az apró, piros tetős házakra is.  

Kálvária

8. Hangulatos séta a Belső-tó partján

A tihanyi Belső-tó vulkanikus tevékenység következtében alakult ki, ma az egyik legromantikusabb helyszín egy tihanyi sétához. A vízpart csendes, és nyugalmas, séta közben gémeskutat is láthatsz, vagy akár csónakázhatsz is.  

Belső-tó

9. Örömmel készítenél néhány képet a Külső-tóról?

A tihanyi Külső-tó a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozik, és bár maga a tó nem látogatható, a közeli dombokról megcsodálhatod ezt a gyönyörű természeti képződményt. 

A tóparton énekesmadarak, ludak, és más állatok is otthonra leltek az élőhely-rekonstrukciónak köszönhetően. 

Külső-tó

10. Fedezd fel a 18 km hosszú Lóczy Lajos gejzírösvényt! 

Ha szívesen kirándulnál Tihanyban, járd végig a félszigetet körbeölelő, végig kitáblázott tanösvényt, amely az apátság mellől indul, és az Ősközségben ér véget. 

A gejzírösvény legnépszerűbb része az Aranyház gejzírkúp, amely a rajta lévő sárga zuzmóról lett elnevezve. A túra során a Csúcs-hegyre is felkapaszkodsz majd, ez a félsziget legmagasabb pontja. 

Aranyház gejzírkúp

Útközben érdemes megnézni a barátlakások épületegyüttesét is, a sok száz évvel ezelőtt készített remetelakok ugyanis egész Közép-Európában egyedi építészeti látványosságok. Innen nem messze fakad a tiszta vizű Ciprián forrás, amely a Belső-tavat táplálja. 

Tihanyi barátlakások

11. Jártál már az Apáti Templomromnál? – Mutatjuk, merre indulj!

A román stílusban épült több száz éves Apáti Templomrom az Apát-hegy lábánál fekszik, és a török uralom alatt elpusztult, egykori Apát településnek állít emléket. A templomot 1942-ben kezdték renoválni, végül 1999-ben teljesen felújították. 

Az Apáti Templomrom a 71-es főútról letérve gyalogosan is elérhető, alkalmanként szentmiséket és koncerteket is tartanak benne. 

Apáti Templomrom

12. Keresd fel a Garda-szobrot a tihanyi kompátkelőnél! 

Ha éppen a kompra vársz, ne töltsd tétlenül az időt. Az átkelőhelynél megnézheted a Balaton felé néző, kőtalapzaton álló Garda-szobrot, amely a tihanyi halászoknak és a balatoni halászatnak állít emléket. A domborműn Herman Ottó portréja látható. 

Garda-szobor

13. Gasztroélményeket keresel Tihanyban? 

Tihanyban kirándulsz, de nem tudod, hol kaphatsz egy jó kávét, süteményt, vagy gulyáslevest? 

Szállások Tihany éttermei közelében >>

Ez az öt hely biztosan nagy kedvenced lesz!  

Apátsági Rege Cukrászda

14. Hazavinnél magaddal Tihanyból egy kis szuvenírt? 

A településen számos hangulatos üzlet vár arra, hogy felfedezd őket. A kézműves termékek, levendulaillatú dísztárgyak, és helyi finomságok legjobb lelőhelye a következő: 

PaprikaHáz

15. Téged is elkapott a levendula-őrület? 

Az egész országban híres a tihanyi levendulás, amely a visszhang mellett az egyik meghatározó szimbóluma a településnek. A Szedd magad! akció keretében évről évre több turista gyűjt egy csokorra való levendulát otthonra.

A levendulamező közelében szállnál meg? >>

A gyógynövény igen sokrétűen felhasználható, sokan szörphöz, szappanhoz, süteménykészítéshez és parfümhöz is gyűjtenek alapanyagot.

Tihanyi levendulás

Reméljük, kedvet kaptál ahhoz, hogy alaposabban is megismerd Tihany látnivalóit, és élményeit. Családi és baráti kikapcsolódáshoz egyaránt remek célpont a település! 

Többnapos kikapcsolódást tervezel Tihanyban? Foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és térképezd fel a község nyújtotta ígéretes szabadidős programokat! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version