Site icon Szallas.hu Blog

2020. december 21-én ismét látható lesz a betlehemi csillag


Olyan égi jelenséget figyelhetsz meg karácsony előtt három nappal, amelyre utoljára 397 évvel ezelőtt volt példa. A karácsonyi, ismertebb nevén betlehemi csillag a Jupiter és a Szaturnusz nagy együttállásának köszönhetően úgy tűnik majd, mintha egyetlen nagy csillag lenne. Mutatjuk, mit érdemes tudnod az eseményről! 

Jupiter

Érdemes lesz felnézni az égboltra december 21-én!

Legutóbb 1623-ban fordult elő, hogy a két bolygó 13 fokos szöget zárt be a Nappal, bár azt szinte lehetetlen volt észlelni, azonban a következő együttállás már nem várat magára évszázadokat. Várhatóan 2080-ban következik be ismét, ezért sokan akár az idei, és a 2080-as eseménynek is tanúi tehetnek.  

Mi vár ránk december 21-én? Az éjszakai égboltot fürkészve már most is érzékelhető, hogy a Jupiter és a Szaturnusz egyre közelebb kerül egymáshoz. Ez a közeledés egészen december 21-ig folytatódik, ekkor ér a csúcsára. Természetesen csak a Földről nézve tűnik úgy, mintha valóban egymás mellé kerülnének az égitestek, a két bolygó így is megközelítőleg 643 millió kilométerre lesz egymástól. Valójában a Nap körüli pályájuk hasonló szakaszán lesznek majd. Ez az együttállás 800 éve fordult elő utoljára. 

Érdekesség! A NASA számításai alapján a Jupiter és a Szaturnusz csupán egy centiméter távolságra lesz egymástól a Földről nézve. A Szaturnusz egyébként 29, míg a Jupiter 12 év alatt kerüli meg a Napot. 

Mi volt valójában a betlehemi csillag?

A keresztény Bibliában Jézus születéséhez társítják a betlehemi csillagot, amely egy nagyon ritka bolygóegyüttállás volt. A csillagászok természetesen hosszú ideje foglalkoznak azzal, hogy milyen égi jelenségnek lehettek tanúi azokban az időkben, vagyis: mi volt valójában a betlehemi csillag. 

Feltételezhetően egy szupernóva, üstökös, vagy több bolygóegyüttállásról lehetett szó. Mivel azonban a távol-keleti országokban észlelő csillagászoktól nem maradt olyan feljegyzés, mely szerint a különleges égi jelenség egy üstökös lett volna, így ez a feltételezés nem bizonyított. 

A Magyar Csillagászati Egyesület szerzője szerint a betlehemi csillag megjelenése mögött a Jupiter és a Szaturnusz háromszoros együttállása áll.

Szaturnusz

Merre kell majd nézned, hogy ne maradj le az élményről? 

A bolygók alkonyatkor, az északi féltekén a délnyugati horizonthoz közel lesznek majd láthatóak a csillagászok szerint. Érdemes olyan helyet választani az ég kémleléséhez, ahonnan jól látható az égbolt, nem nehezítik fák, esetleg nagyobb hegyek a kilátást. 

További érdekesség, hogy maga az alkonyat inkább csillagászati fogalom, szürkületként a Napnak a látóhatár és a ‒18° közti tartózkodási helyét jelöli. 

Ha te is megnéznéd ezt a különlegesen ritka égi jelenséget, célszerű utána olvasni a bolygóegyüttállással kapcsolatos híreknek, akár a NASA honlapján is. 

A 2021-es csillagászati eseményekkel is hamarosan érkezünk, ezeket – reméljük – már össze lehet majd kötni szállásfoglalással és kirándulással az ország számos pontján. 

(fotók: shutterstock, Instagram)


Olvass tovább a témában: 8 remek helyszín nyári csillagnézéshez


Exit mobile version