Site icon Szallas.hu Blog

Hogyan tölts el 3 napot Amszterdamban?


Az Északi-tenger partjára, egy végtelenül nyitott és ezerarcú holland városba, Amszterdamba utazunk. Egy hely, amely télen és nyáron is nyüzsgő, metropolita élettel várja a látogatókat. Az egész város maga a titok, s ha egyszer belevetjük magunkat…

Most megmutatjuk, hogy mi mindent lehet 3 nap alatt megnézni Amszterdamban! 

Amszterdam

Első nap – Klasszikus városnézés és esti zene

Dam tér

Amszterdam főterére érkezve majdnem 800 évet utazunk vissza a történelemben. Az 1200-s évek végétől a főtér fontos kereskedelmi központ volt, s nem mellesleg itt található a Királyi palota, az Új-templom, a Madame Tussaud viaszmúzeum, valamint egy huszonkét méter magas második világháborús emlékmű is.

Királyi Palota

Ha már a főtéren járunk, érdemes meglátogatni a 17. századi Királyi Palotát, ami eredetileg városházának épült, majd 150 évvel később Louis Napoleon, Napóleon császár öccse királyi palotaként használta rövid uralkodása alatt.

Az épület érdekessége, hogy 13 ezer facölöp tartja a homokos talajon, homokkőből készült homlokzatán pedig tengeristeneket és Amszterdammal kapcsolatos szimbólumokat helyeztek el.

Artis Royal Zoo

A város állatkertje egy igazi zöld oázis, amely már közel kétszáz éve, tizennégy hektárnyi területen több mint 700 állat és 200 fafaj otthonául szolgál. Itt fantasztikus történelmi épületek között sétálhattok kifutótól kifutóig. A kertben egy állattani témájú könyvtár, egy múzeum, planetárium, botanikus kert és egy akváriumház is várja a látogatókat.

Begijnhof

A beginák a 12-13. században aktív női vallási mozgalmuk révén váltak híressé. A szerzetesekhez hasonlóan zárt közösségekben éltek, azonban nem a világtól távol, hanem a városokban építették ki, saját zöld kerttel, műhelyekkel, üzletekkel tagolt élőhelyüket. Az eredeti gótikus stílust már nem mindegyik épület őrzi, de az UNESCO által védett udvar ma is hasonlít hétszáz évvel korábbi képére.

Hortus Botanicus

A világ egyik legrégebb óta működő botanikus kertjébe invitállak titeket, amelyet az 1600-s években alapítottak.

Botanikus kert Amszterdamban

A kertet kezdetben helyi orvosok és gyógyszerészek használták gyógynövényeik termesztésére, majd a Holland Kelet-Indiai Társaság által begyűjtött növényekből és magokból alakult ki a kiállításra szánt gyűjtemény nagy része.

Paradiso

A Paradiso a város egyik legismertebb szórakozóhelye, amely eredetileg templomnak épült, azonban a hippi mozgalom hatására a város egy ifjúsági központot nyitott itt. A hely első sorban zenei központként funkcionál, olyan zenészek játszottak itt, mint David Bowie, Adele, Frank Zappa, Lady Gaga, Prince, a Red Hot Chili Peppers, a Guns ‘N Roses, a Metallica vagy a Pink Floyd.

Leidse tér

S ha már zene, akkor természetesen el kell látogatni a város éjszakai életének egyik központjába, a Leidse térre.

Éttermek, kávézók, szórakozóhelyek sokaságát találjátok itt. Jó tudni, hogy nem csak könnyűzenei programokat, hanem színházi előadásokat és klasszikus zenei koncerteket is szerveznek az ide látogatóknak.

Szállást keresel Amszterdamban? >>

Második nap – Virágok nyomában

Virágpiac – Bloemenmarkt

A világ egyetlen úszó virágpiacára is el kell látogatni: ez a Singel csatornán található Bloemenmarkt.

Virágpiac Amszterdamban

A százötven éves piac egész évben üzemel, egzotikus növényeket, cserepes és vágott virágokat vásárolhattok, fotózhattok, szagolhattok, miközben azon gondolkodtok, hogy milyen virágmagot és hagymát vásároljatok.

Vondelpark szabadtéri színház

A kultúra is kivirágzik Amszterdamban, a Vondelparkban. A szabadtéri színház ugyan csak időszakosan üzemel, de a hozzá nagyon közel található Blauwe Theehuisban egész évben működik egy étterem és kávézó. A harmincas években, eredetileg teaházként épült pavilon már csak építészeti értéke miatt is megér egy kitérőt.

Waterloo téri piac

Ki tudna ellenállni egy bolhapiacnak, főleg Amszterdamban? A városháza és a Rembrandt Múzeum szomszédságában lévő piac az egykori zsidónegyedben kezdett el működni az 1880-s években. Ma a vasárnapokat és az ünnepnapokat kivéve bármikor válogathattok a nagyon vegyes kínálatból, hiszen kézműves tárgyak, régiségek, használt ruhák, könyvek, lemezek és különféle lakberendezési tárgyak várják, hogy rájuk találjunk.

Harmadik nap – Kerékpározz és egyél jókat Amszterdamban!

A 3. napon, benne a város sűrűjében a világ egyik legbringásabb városában, Amszterdamban biciklire kell ülni! Hiszen a városban nagyon régi hagyománya van a tömeges kerékpározásnak, mert a középkori belváros szűk utcáin mindig is ez volt a leggyorsabb közlekedési mód. S ha kerékpárra ültök, inkább ne kövessétek a helyiek szokásait, ugyanis az itt élők a közlekedési szabályokkal nem igazán törődnek.

A város, főleg a Központi Pályaudvar, a Dam tér és a Leidseplein környéke azonban tele van kölcsönzőkkel, így könnyen elindulhattok, hogy egyetek egy jó Wafelt, poffertjest, oliebollent, sajtokat, vagy belevághattok a nagy kalandba és megkóstolhatjátok a nyers heringet, amit rögtön leöblíthettek egy fantasztikus kaassal vagy patattal.

Wafel

Itt, az édességek, kerékpárok, kávézók és szórakozóhelyek birodalmában 3 nap csak a kezdet. De aki egyszer belevág a nagy kalandba, csalódni nem fog. Egy jó tanács: ne hagyjátok otthon a sapkát és sálat a szél miatt, esernyőt és esőkabátot pedig a gyakori esőzések miatt. No és persze az elengedhetetlen jó kedvet is vigyétek magatokkal, ha legközelebb Amszterdamba utaztok! 

Szállások Amszterdamban >>

(fotók: shutterstock)

Látnivaló a közelben:


Exit mobile version