Site icon Szallas.hu Blog

3 nap Ljubljanában – családi városnézés a szlovén fővárosban


Őszinte leszek: amióta gyerekeim vannak, a pár napos kiruccanásokra az olyan helyeket részesítem előnyben, ahol nem feltétlenül kell rohanni, de mi is nagyvilágot látunk. Még akkor is, ha ez belföldön van. Szeretem, ha a gyerekeknek van idejük a saját tempójukban szaladgálni, felfedezni és nekünk is nyugodtan, ráérősen nézelődni, felfedezni, kikapcsolni egy kicsit a mókuskerékből.

Szlovénia fővárosa pont ilyen: egy kis ékszerdoboz, ami épp arra csábít a csendes, nyugodt óvárosával, hogy ne siess, kapcsolj ki!

1.nap

Szóval teljesen ráérősen Budapestről Ljubljana autópályán 5 óra alatt elérhető. Pihenőnek Szlovéniában Trojanet ajánlom, ami messze földön híres óriás fánkjáról. A kisvárosba Ljubljanából is kiruccannak fánkot vásárolni, akár nagy tételben is. Persze kapható itt más édesség is, van étterem és nagyon kulturált mosdó is. Innen Ljubljana már csak egy óra.

Ljubljana belvárosa

Kora délutáni érkezés után, ha sikerült a szállásunkat elfoglalni, érdemes a piacon (Trznica) kezdeni a városnézést. Jó magyarként éhes az ember és itt aztán megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere: sör, bor, kolbász, hal stb. A tér szélén látható árkádok alatt helyi finomságokat kóstolhatunk, miközben a folyóban, a várban és úgy egyáltalán a kilátásban gyönyörködünk. A gyerekek persze az összes köztéri installációt felfedezik, megmásszák, minden hídról keresik a folyót (mert hogy Ljubljana a hidak fővárosa is lehetne), sárkányokat, érdekes lámpákat. A piac egyébként napközben egy átlagos zöldség és gyümölcspiac, virágszekcióval. Érdemes napközben is egy sétát tenni errefelé, ha már úgy is átvettük a szlovén tempót és körbenézni.

Némi korzózás után a folyóparton hasznos, ha keresünk asztalt a vacsorához, mert hétvégén 7 óra után ellepik jó időben az utcákat a szlovének. A folyó két partján egy kanalat nem lehet leejteni, de mégsem zavaró a tömeg. Mindeközben felgyúlnak a fények és valóban egy kisebb ékszerdobozzá válik a város a szemünk előtt. A Hármas-híd körül utcazenészek szolgáltatják a hangulatos zenét.

2. nap

Nem kell a reggelivel sietnünk és korán indulnunk, mert itt az egész élet ráérősen, későn kezdődik. A folyóparton többen kocognak, babakocsit tolnak és kényelmes tempóban kerékpárral munkába igyekeznek. Lassan nyitnak az üzletek, elindulnak a városnéző hajók a folyón. Senki nem siet sehova. 8 óra is elmúlt már régen.

Ljubljana belvárosa és a vár

Mi is kényelmesen sétálunk a vár felé, közben egy pékségben feltankolunk édes és sós péksüteményekkel. A Szent Jakab templom mögötti Ulica na Grad utcácskán indulunk fel a vár felé. Az út elég meredek néhol, de babakocsival csak sikerül feljutni. Siklóval is fel lehet menni egyébként, a piac mögötti részről. Fentről gyönyörű panoráma a hegyek felé (és az elmaradhatatlan panel rengeteg felé). A várban kiállítás várja a lelkes turistákat (mi ezt a gyerekek miatt kihagytuk), a várat körbesétálva lejöttünk a másik oldalon (ami még meredekebb volt, mint a templom felőli) és éppen a piactérre jutottunk le. Szóval ott folytattuk a városnézést, ahol abbahagytuk tegnap. De ekkor már dél volt, éhesek voltunk és körbenéztünk a piacon. Szerencsére megint találtunk valami finomságot.

Megnéztük a Szent Miklós székesegyházat, majd a vár alatt futó kis utcácskákban andalogtunk, ami tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal. Némi fagyizás után, majd 4 óra volt, mire visszaértünk a reggeli kiindulópontunkhoz. Ekkor még egyszer átsétáltunk a folyó túlpartjára és megnéztük a 13 emeletes Neboticnik ’felhőkarcolót’, aminek a tetején bár is van és remek a kilátás a városra – most már a várral kiegészítve. Két lift viszi fel a látogatókat, de egy gyönyörű csigalépcsőn is fel lehet jutni az épület tetejére.

A „felhőkarcoló” Ljuljanában

Ismét esteledni kezdett és kényelmesen visszasétáltunk a folyópartra, ahol mutatványosok szórakoztatják a turistákat, helybelieket. Helyet kerestünk a vacsorához és ráérősen andalogtunk egyet a szűk utcácskákon, a főtéren található Ferences templom körül. Ami nekünk kimaradt, az a Tivoli park és a Cekin-kastély, ha több napra érkezünk vagy kicsit sietünk, még ez is belefér a hétvégébe. Minden bejárható gyalog, de kerékpárral is jól közlekedhető a város.

3. nap

A mini-vakáció vége, indulunk hazafelé, de útba ejtjük még Skofja Lokát, Szlovénia legrégebbi városát. Ljubljanától valamivel több, mint 20 kilométernyire található a bájos kisváros, szűk utcácskákkal, terekkel, hidakkal és a város fölé magasodó várával egy „ezt látni kell” városka. Itt található Közép-Európa legrégebbi kőhídja.

Skofja Loka

Érdemes a várhoz felsétálni és tenni egy kört a kanyargós utcácskákon, a főtéren pedig valamelyik kávézóban ráérősen inni egy kávét, enni egy fagyit és még utoljára hagyni a gyerekeket, hogy nyugodtan szaladgáljanak a gyönyörű polgárházakkal díszített főtéren. A várból lefelé sétálva egy parányi játszótér is található jobbra, ha hinta- és homokozóigény is felmerülne a legkisebbekben.

Ljubljana igazi kisváros a többi európai főváros között a mindössze négyszázezres lakosságával. De aki szereti a csendet, nyugalmat, tisztaságot, jó ételeket, némi látnivalóval megfűszerezve, az ne hagyja ki a szlovén fővárost! Gyerekkel is klassz program, de romantikázásra is megfelelő hely.

 

/Fotók: Kozma Judit/

 

 


Exit mobile version