Site icon Szallas.hu Blog

4 nap – 4 emlékezetes program a Karancs-Medves mesebeli vidékén


Szeretem ezt az évet, mert elhalmoz minket hosszú hétvégékkel, és igyekszünk is mindet a lehető legjobban kihasználni. A legklasszabb pedig, hogy még mindig nincs vége, mert hamarosan újabb két négy napos hétvége következik. Ha még nincs programotok, most mutatok egy olyan helyet, ahol ennyi időt is bőven el lehet tölteni anélkül, hogy unatkoznánk. Nekünk az egyik nagy kedvencünk volt az elmúlt évekből a Karancs-Medves mesébe illő vidéke.

Hol érdemes megszállni?

Ez nagymértékben függ attól is, milyen programokat tervezünk. Akik a városnézést és a múzeumokat favorizálják, azoknak Salgótarján a legpraktikusabb, ahol az előzők mellett éttermekből is van választék bőven. Akik pedig a várakat és a vidékiesebb hangulatot kedvelik, azoknak az elbűvölő, határ menti Somoskőújfalut ajánlom. És vannak azok, akik hozzánk hasonlóan szeretnek sokat kirándulni és túrázni, nekik kitűnő választás lesz a csendes, nyugodt zsákfalu, Salgóbánya.

Ha sikerült a legmegfelelőbb szállást kiválasztani, akkor pedig indulhat a program, a környéken garantáltan mindenki talál neki tetszőt!

1. Salgótarján legjobb múzeumai

Salgótarján nem az a tipikus romantikus város, hiszen sokáig a bányászaté volt itt a főszerep, ami a városképen is látszik. Mégis érdemes tenni egy sétát, mert nagyon érdekes kiállításokra bukkanhatunk. Kezdjük a programunkat a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban, ahol a beltéri kiállítóhely mellett egy szépen kialakított tanösvényen lehet egy jót sétálni a Baglyas-kő Természetvédelmi Területen. Innen nincs messze a salgótarjáni Bányamúzeum, aminek érdekessége, hogy a valaha működő bánya területén kapott helyet.

Tipp: Itt érdemes kombinált jegyet vásárolni, amivel a Dornyay Béla Múzeum tárlata is megtekinthető.

Ez utóbbi képtárában olyan neves festőművészek alkotásaival is találkozhatunk, mint például Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, vagy Mednyánszky László.

 

2. Somoskő vára és a különleges bazaltorgonák

A somoskői várnál először még egészen kiskoromban jártam egy családi nyaralás alkalmával. Akkor egy elérhetetlen, misztikus vár maradt, mert pontosan a magyar – szlovák határon áll, és útlevél híján nem lehetett belépni.

Somoskő vára

Szerencsére ma már nem így van, úgyhogy éltünk a lehetőséggel, mert a várból csodálatos panoráma nyílik a környékre, köztük Salgó várára. Amitől pedig még különlegesebb, hogy a tövében olyan hajlott formájú bazaltorgonák magasodnak, amik Európában ritkaságnak számítanak.

Bazaltorgonák

Túra tipp: Somoskő több irányból is elérhető gyalogosan, az egyik a Medves-fennsík, vagy éppen Salgóbányáról is vezet ide egy nagyon hangulatos ösvény. Sétáljunk kicsit a szlovák oldalon is, ahol valóságos kőtenger mellett halad a zölddel jelölt túraútvonal.

Szállást keresel a környéken? >>

3. Kilátó a határon

A Karancs-kilátó felkeresését azoknak ajánlom, akik szeretnek túrázni, és nem riadnak vissza egy kis kaptatótól sem. A túra a somoskőújfalui vasútállomástól indul, és a sárga jelzést követve szinte végig a határ mellett haladunk, majd rátérünk a piros háromszögre, ami már elvezet egészen a kilátóig. A táv nem túl hosszú, de emelkedő van bőven, ezért mi is sűrűn megpihentünk egy-egy határkőnél.

Panoráma a Karancs kilátóból

Tipp: Ha már Somoskőújfalunál jártunk, innen nem volt messze Fülek vára sem, úgyhogy átruccantunk kicsit Szlovákiába is.

Füleki vár

4. Boszorkányok nyomában Salgóbányán

Salgó várához egy igazán kellemes túra vezet fel a faluból, miközben elhaladunk egy erdei tornapálya mellett is, ahol kicsit rágyúrhatunk az előző napi Karancs-túra okozta izomlázra. Nekem személy szerint ez a kedvenc helyem a környéken, mert a várból egészen elképesztő a kilátás minden irányba.

Salgó vára

Jól látni innen Somoskő várát, a térség hegyeit, és a Boszorkánykőt, amihez szintén érdemes elsétálni, mert szuper naplemente-nézős hely. És hogy miért boszorkánykő? Ehhez több legenda is fűződik, a legnépszerűbb szerint ez volt az a hely, ahol a boszorkányok gyakran táncot lejtettek. Más történetek szerint a meredek sziklánál szabadultak meg a boszorkánysággal vádolt nőktől. Hogy melyik igaz, nem tudjuk, egy biztos, a hely borzongató, de jó értelemben, mert gyönyörű panorámát nyújt.

Kazári riolittufák

További kivételes látnivalók a közelben:

Ipolytarnóc

Azt hiszem, a fentiek után nem kérdés, a Karancs-Medves vidékén érdemes eltölteni egy hosszú hétvégét, mert nem csak sok, hanem változatos programokkal is vár minket hazánknak ez a kevésbé ismert, ám annál különlegesebb szeglete.

Szállások Salgótarjánban >>

/Fotók: Bene Marianna/


Exit mobile version