Site icon Szallas.hu Blog

4 tipp egy izgalmas őszi kiruccanáshoz a Bükkben


A Bükkben kirándulni azért is csodálatos, mert minden évszakban új arcát mutatja meg számunkra. Talán a legszebb időszak egy erdei kirándulásra az ősz. Nemrégiben részt vettem egy túrán a Bükki Fotóssal, ha érdekel, hogy merre barangoltunk, tarts velem, és elmesélem!

Őszi kirándulás a Bükkben

Kiindulási pontunk Miskolcon a régi Herman Ottó Emlékpark parkolója volt, innen vette kezdetét a kaland. Az Emlékpark és a patak közötti gyalogúton haladtunk, majd a kisvasút síneket elhagyva jobbra, egy emelkedőn kapaszkodtunk fel a piros turistajelzésen (Szinva-tanösvény). Első úti célunk a Molnár-szikla volt.

Szállások a Bükkben

 

Molnár-szikla

A hely, amiről többféle legenda is szól. Egyik ezek közül a helyi molnár lányának, Piroskának, és a náluk dolgozó legény szerelmének története. A fiatalok az apa akarata ellenére szerettek volna együtt lenni, viszont ő egy jómódú úrnak szánta leányát. A két szerelmes végső elkeseredésében a mélybe vetette magát a szikláról, hogy örökre együtt lehessenek. Sok különböző történetet hallhatunk, de közös mindegyikben, a szerelem és a tragédia. A szikla mellől letekintve az alsó-hámori völgyet láthatjuk, illetve a szemben lévő hegy vonulataiban közlekedik az Erdei kisvasút is!

Szeleta-barlang

Egy kicsit meredekebb, sziklás ösvényen lentebb ereszkedve jutunk el a Szelete-barlanghoz, amit már az előemberek is lakóhelyüknek használtak. A barlang az első magyarországi ásatások helyszíne, eredménye bejárta a világot. Előcsarnokában barlangi medve csontjaira, tűzhelyre, illetve a későbbiekben cserépedény töredékek nyomára is bukkantak. Ajánlatos magunkkal vinni vastagabb öltözetet, ha bemegyünk a barlangba, mivel bent pár fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint a kinti!

 

Kecskelyuk-barlang

Bejárata 6 méter magas és ugyanekkora széles, könnyen felismerhető háromszög alakjáról. Az első pár tíz métert akár gyalogosan is megtehetjük bármilyen extra felszerelés nélkül, ha elég bátrak vagyunk. Csupán egy elemlámpára lesz szükségünk.

Úton az autóhoz még lehet élményekben részünk! A mellettünk csorgadozó patak látványa főként tavasszal és ősszel fantasztikus, megéri pár percre megállni, és hallgatni a természet hangjait!

Szállások a Bükk hegységben >>

Király-kút

A helyiek egyik kedvenc kiránduló helyszíne, mindössze egy rövid sétára található a Kecskelyuk-barlangtól. A kihelyezett padoknak köszönhetően akár egy kellemes piknikre is megállhatunk, és kortyolhatunk a kristálytiszta vízű Király-kút forrásból. Az ösvényt és a síneket végig követve kiérünk az emlékparkhoz, ahonnan hamarosan elérünk kiindulópontunk helyszínére.

Gasztrotipp: Ha szereted a palacsintát, nem szabad kihagyni a Creppy Palacsintaház Éttermet Miskolc belvárosában, isteni ételeket kóstolhatunk! A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a palacsinták árából! 

Lillafüred

A kirándulás körülbelül 3-4 órát vesz igénybe kényelmes tempóban. Ha még szeretnénk kicsit kiegészíteni a napot, érdemes meglátogatni Lillafüredet, ami pusztán pár percnyi plusz autózást jelent számunkra.

Látnivalók Lillafüreden >>

Hogy kiknek ajánlom ezt a túrát?

Habár szintbeli különbségek vannak, úgy gondolom bárki számára teljesíthető a táv, nem szükséges gyakorlott túrázónak lenni.

Ha esetleg gyermekkel indulnánk útnak, csakis a Kecskelyuk felé vezető út lehet veszélyes, de ezt nyugodtan ki is hagyhatjuk. A Bükk gyönyörű ebben az évszakban, szívvel ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el ide!

Még több szálláshely a Bükkben >>

/Fotók: Varga Csaba – Bükki Fotós/


Exit mobile version