Site icon Szallas.hu Blog

4+1 látnivaló Bükkszentkereszten, ami elvarázsol


Ha Bükkszentkeresztre gondolok, mindig egy kifejezés jut eszembe: a nyugalom vidéke. Amikor azt érzem, hogy kicsit kiszakadnék a mindennapi rohanásából, ellátogatok ide. Valahogy számomra egyértelmű, hogy ha nem is havonta, de legalább kéthavi rendszerességgel autóba pattanjak és meg sem álljak a falu táblájáig. De miért is kötelező másoknak is ide utazni? Hamarosan elárulom…

Szálláshelyek Bükkszentkereszten

Lillafüreden át vár a csodavilág

Miskolcról közelítve Lillafüred irányába szükséges vennünk az irányt. Ha úgy gondoljuk, hogy innen már nem szeretnék tovább autókázni, akár mehetünk libegővel is! A magasból csodás kilátás nyílik az erdőre, és a libegő végállomásától csupán 2 km kényelmes erdei sétával elérjük a települést. Ha mégis az autó mellett döntenénk, akkor az Egri Országúton haladva hamar célba érünk.

Lillafüredi Libegőpark – Lillafüred

1. Boldogasszony köve

A legenda szerint Szűz Mária Bükkszentkereszten járt, amikor a közeli erdőben egy kőre leült megpihenni. Azóta ezt a helyet Boldogasszony Kövének nevezik. Rengeteg embert vonz, úgy tartják, hogy itt mindenki kigyógyul betegségéből. Habár rengetegszer jártam már Bükkszenten, megmondom őszintén, ezen a helyen most voltam életemben először. Azt, hogy a kövek valóban pozitív hatást gyakorolnak-e az ember egészségére, majd pár hónap múlva elárulja a táppénzen töltött napjaim száma! Én nagyon hiszek benne, hogy ez most segített!

Ebben a faluban nem csak a kövek gyógyítanak, hanem bizony a levegő is. Mivel ez az egyik legmagasabban fekvő település Magyarországon, ezért a levegő gyógyhatású, megoldást nyújthat légúti panaszokra. Egy biztos: amint hazaérünk, az alvás garantált!

2. Lófő-tisztás

Ha már gyógyulás, akkor a Boldogasszony kövek mellől elindulva két helyszín látogatása közben érezhetjük a friss levegő zamatát.

Lófő-tisztás

A Lófő-tisztás szinte a falu szélén helyezkedik el, történelmi szálak is fűzödnek hozzá. IV. Béla vitézei itt ütköztek meg utoljára a tatárokkal, a muhi csatából menekülve. Ennek emlékére egy szobrot is találunk a helyszínen.

3. Kilátó

Ha leparkolunk a falu szélén balra, a játszótér felől egy rövid sétával elérhetjük a távolban magasodó kilátót (Kis-Dél tető, 665 m magas).

A dombra felfele mászva párszor felmerülhet bennünk a kérdés: „Vajon megéri ez nekem?” Viszont amint felérünk a tetejére, minden kétségünk elszáll. A panoráma valami eszméletlen! Tiszta időben a Magas-Tátra vonulatait is felfedezhetjük, sőt az egész település belátható innen.

4. Gyuri bácsi növényháza

Szabó Gyuri bácsi, avagy a bükki füvesember neve sok mindenkinek ismerős lehet. Nincs olyan betegség, amire  ne lenne teakeveréke. Az általa alapított gyógynövényházban gyógynövény ismertetésen, gyógyteakóstoláson vehetünk részt, és természetesen vásárolhatunk is. Szombatonként és vasárnaponként előzetes bejelentkezés alapján személyes tanácsadást is tart.

5. Dorongos

Ha egy kicsit hosszabb gyaloglásra vennénk rá magunkat, akkor nekivághatunk Dorongosnak! Itt a kék jelzés mentén szükséges haladnunk, egészen addig, amíg egy nagy mezőre nem érkezünk. Kellemes őszi időben piknikezhetünk is, a rét hangulata csodálatos! Ha a közeljövőben látogattok ide, még a szarvasok bőgését is hallhatjátok!

 

Szívből ajánlom Bükkszentkeresztet fiatalnak és idősnak, pároknak vagy családoknak, legyen szó  egynapos túráról, vagy egész hétvégés programról! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Szállást keresel Bükkszentkereszten és környékén? >>

/Fotók: Varga Csaba – Bükki Fotós/

 


Exit mobile version