Site icon Szallas.hu Blog

Érik a szőlő, nyakunkon a szüret! 5 csodás borvidék Magyarországon I. rész


In Vino Veritas, vagyis borban az igazság. És valóban így is érezhetjük, ha igazán nemes, és értékes borokat kóstolhatunk, páratlan és romantikus környezetben. Hazánk számos borvidékkel büszkélkedhet, ahol kitűnő borokat készítenek. A szőlő már érik, a szüret a nyakunkon, s ha puttonyt nem is fogunk, de induljunk, s legyünk részesei egy igazi szüretnek! Én ehhez az alábbi borvidékeket ajánlom.

Egri borvidék – Szépasszonyvölgy

Eger, több mint ezeréves történelmi múltjával, természetes és épített örökségeivel bevéste magát Magyarország turisztikai térképére. Történelmi város, ahol a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok jelenlétének együttese igazi élettel teli közeget teremt. Már első királyunk, Szent István király egyik kedvenc helye, amit még életében, uralkodása alatt püspöki székhellyé emelt. A borkultúra egyik fellegvára, ahol mintegy 5400 hektárnyi területen terül el a Bükk hegység déli lankáin az egri borvidék. A riolittufába vájt pincék és csárdák sokasága várja az érdeklődőket a Szépasszonyvölgyben. A völgy északi ágában megtekinthető a borvidék legrégebbi, műemlék pincéje, az „Istenes Pince”, amely a török korban titkos templomként működött. Ma is látható az egy kőtömbből faragott oltár és a dombormű, amely Jézust ábrázolja a kereszten. A gasztronómiai élvezetek helyszíne ez, ahol számos környékbeli étteremben válogathat a vendég az egri borokra komponált étkek között.

Szállást keresel Egerben? Mi ezeket a helyeket ajánljuk >>

Tokaji borvidék – Szerelmi pincesor

Szinte el sem tudjuk képzelni, amikor több ezer hektárnyi területről kell beszélni, hogy mekkora is az valójában. A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegyen, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben. Egy olyan zárt tájegység, ahol más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék megőrizte különlegességét és egyediségét.

Tokaji borvidék

Számos legenda kötődik a tokaji borokhoz. Így tudni illik, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival. Ezen felül, szinte egész Európa szerte nagy uralkodók, költők, zenészek, mint pl. Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Állítólag az itteni boroknak gyógyító erejük van, amiről Paracelsus is dicsőn írt.

Borospincék Hercegkút közelében

A borvidék egyik jellegzetessége a Szerelmi pincesor, amit a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hoztak létre, a vasúttal szemben lévő hegylábon. A finom és nemes borok kóstolása után, a környék és a város számos látnivalója is csalogatja az utazókat. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Dessewffy-kastélyra gondolunk.

Szállások Tokajban >>

Hajós – Bajai borvidék – Hajósi pincefalu

A Hajós – Bajai borvidék, az alföldi régió egyik kiemelkedő bortermelő vidéke, amely kitűnő otthona a Kadarka szőlőfajtának. XVIII. század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken is, és ebben az időben német ajkú lakosság telepedett le, akik hozták magukkal a nyugati szőlő-, és borkultúrát. A hajósi pincefalut mai napig is egykori német ajkú gazdák utódai gondozzák.

Az Alföldi Borrégión belül a klíma itt a legkedvezőbb, hisz a környezetéhez képest magasabb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és téli fagyokat, és az átlagosnál több a napsütéses órák száma. A löszös talajban termett szőlő és bor kóstolása egy Gemenci-erdőben való túrához vagy egy kalocsai városnézés alkalmával is jó választás lehet.

Szállásfoglalás >>

Villányi – borvidék – Villányi-Siklósi borút

A borturizmus első hazai bástyája a Villány- Siklósi Borút. A táj értékét növeli a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éves, nagy múltú technológiával készítik és őrzik boraikat. A borút telis-tele van látnivalókkal.

Szársomlyó, Villányi borvidék

A természeti látnivalók, a Csodabogyó-tanösvény csodálatos kincseket mutat; a borút mentén található hazánk legrégebbi búcsújáró helye a Máriagyűdi kegyhely; számos épített örökség, mint pl. a Nagyharsányi Szoborpark, és a Siklósi vár várja a látogatókat, de érdemes megnézni a Malkocs bej Dzsámit, a 16. században épült török templomot is.

Szállások Villányban és környékén >>

Pannonhalmi borvidék – Pannonhalma

A Pannonhalmi Borvidéken a környék történelmi, kulturális értékei is táplálják a szőlőtőkéket, nemesítik az érlelődő borokat. A szőlőtermesztéshez a természeti adottságok itt mindig ideálisak voltak, így ez a tájegység ma is meghatározó a magyar borászat térképén. A Dunántúlon a római korig nyúlik vissza a szőlőtermesztés, bortermelés, sőt többen a magyarországi borászat egyik bölcsőjének tekintik ezt a környéket.

A borvidék középpontjában áll a Pannonhalmi Főapátság, amely a Világöröksége része, így kulturális, és kultikus szempontból is meghatározó mai napig működése. Megéri egy kirándulást tenni a dombokra futó, csillogó szőlősorok között, megkóstolni a táj borait a völgyekben megbúvó kisebb pincékben vagy a nagyobb borászatokban, a gasztronómia találkozási pontjain pedig felfedezni a helyi ízeket, ételkülönlegességeket.

Pannonhalmi szállások >>

Te melyik vidékre indulsz idén ősszel bort kóstolni?

Folyt. köv. 🙂

 


Exit mobile version