Site icon Szallas.hu Blog

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban


Osztrák Dunakanyarnak is nevezik Wachau bortermő vidékét, amely Bécstől alig egy órányira fekszik Alsó-Ausztriában. Hangulatos kisvárosok, teraszos szőlőföldek sorakoznak a Duna mentén, Melk és Krems között, a 33 km hosszú terület akár kerékpárral is végig járható. Wachau az UNESCO Kulturális Világörökség része, a National Geographic pedig 2009-ben a melki bencés apátsággal együtt a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki. Lássuk, mely helyeket érdemes megnézni, ha az osztrák Dunakanyarban járunk!

Melk és az apátság

Wachau nyugati bejáratánál fekszik Melk városa, amelynek népszerű apátsága már messziről látszik a dombok között. A barokk stílusú épületegyüttes helyén egykor vár állt, majd 1089-ben II. Lipót őrgróf kolostort alapított itt és a bencéseknek adományozta. A jelenleg is látható apátság 1747-re készült el, legjelentősebb látnivalói az apátsági templom, a pazar könyvtár, a Márvány-terem és a Császári-szárnyban lévő kiállítások. Nem szabad kihagyni a páratlan panorámát sem az erkélyről!

A melki apátság

A jellegzetesen sárga színű apátsághoz hangulatos macskaköves utcákon is felsétálhatunk, így megismerve Melk épületeit és kedves kis üzleteit.

Nyitvatartás:

májustól szeptemberig minden nap: 9.00-17.30, márc. 28-április, október: 9.00-16.30 között. November végétől március végéig csak előzetes bejelentkezéssel, csoportosan látogatható.

Belépő:

A kolostort vezetéssel és egyénileg is lehet látogatni.

Egyéni látogatás: 11,00 €, Vezetővel: 13,00 €.

További információk: www.stiftmelk.at

Dürnstein óvárosa

Wachau egyik legszebb településének tartják Dürnsteint, amely bájos fekvésével, kék-fehér barokk templomával és romantikus várromával azonnal belopja magát a látogatók szívébe.  Legfőbb látnivalója, az apátsági templom a Duna túlpartjáról vagy hajóról nyújtja a legszebb látványt, de érdemes belülről is megnézni. A templomba az apátsági udvaron keresztül juthatunk be, teraszáról csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Dürnstein, Wachau egyik gyöngyszeme

Dürnstein óvárosa városfallal van körbekerítve, a falak meredeken húzódnak fel egészen a sziklákon épült várig. A két városkaput köti össze a középkori épületekkel tarkított Hauptstrasse, a főutca, itt található a Városháza árkádos udvara és több neves étterem is (pl. az Altes Presshaus vagy az Altes Klosterkeller).

Dürnsteini vár

Dürnstein óvárosa felett magasodik a sziklákon álló középkori várrom, amely hírnevét Oroszlánszívű Richárdnak köszönheti. Az angol királyt ugyanis a Szentföldről hazatérve itt tartották fogva és az érte kapott hatalmas váltságdíjból a -legenda szerint – több ausztriai erődöt, többek között Bécs erődfalait is felépítették. A Kuenringek által 1140 környékén emelt várat a harmincéves háborúban, 1645-ben svéd csapatok pusztították el, azóta rom. A város felől két útvonalon is megközelíthető (mindkettő a Steiner Tor közeléből indul), az irányt mindenhol táblák jelzik. A 20-25 perces túra végén lenyűgöző panorámában lehet részünk a Dunára és a környező szőlőhegyekre is.

Dürnsteini vár

Kerékpárral Spitz és Krems között

Wachau a kerékpárosok mekkája, köszönhetően a remek bicikliutaknak és a rengeteg látnivalónak. A legnépszerűbb útvonal Melktől Krems an der Donau városáig tart, de a két város között kisebb szakaszokat is érdemes bevállalni. Ha Spitzből indulunk a Duna bal partján, érinthetjük a legszebb településeket, Weissenkirchent, Dürnsteint és Kremset is. A túra hossza kb. 32 km, időtartama 4 óra (kényelmes tempóban). De a látnivalók és a megállások miatt érdemes egész napos túrát tervezni. Jelentős szintkülönbséggel sem kell számolni, hiszen a bicikliút szinte végig a Duna partján halad.

Panorámautak a teraszos szőlők között

Wachau régió jellegzetességei a teraszos szőlőtőkék, amelyek között bárki sétálhat a kijelölt túraútvonalak egyikén. Talán a legszebb kilátást a Weissenkirchen település melletti utak kínálják, de Spitz belvárosából induló Rotes Tor Gasse is megér egy kirándulást. Utóbbi a Rotes Tor (vörös kapu) romhoz vezet fel, amely a harmincéves háború idejéből maradt fenn. Innen csodás kilátás nyílik Spitz házaira, a környező szőlőkre, a Dunára és a Tausend-Eimer-Bergre.

Teraszos szőlők Weissenkirchen település határában

Szállást keresel Wachauban?

Hotel Weinberghof & Weingut Lagler Spitz ****

Hotel Weinberghof & Weingut Lagler Spitz ****

LOISIUM Wine & Spa Resort Langenlois ****

LOISIUM Wine & Spa Resort Langenlois ****

Hotel Schloss Durnstein *****

Hotel Schloss Durnstein *****

Exit mobile version