Site icon Szallas.hu Blog

5 látnivaló, amit ne hagyj ki Hallstatt környékén


Budapestről 5-6 órára van autóval, mégis egy teljesen más világot rejt az ausztriai Salzkammergut vidéke. Hatalmas hegyek ölelik körbe a csodálatosan kék tavakat, a levegő kristálytiszta, távolról tehenek kolompolnak. Ez vár azokra, akik ellátogatnak erre a gyönyörű helyre.

Mi négyen barátok fedeztük fel a környéket, valamint egy kutya is velünk tartott kalandozásaink során. Bad Goisernben szálltunk meg, egy hagyományos alpesi vendégfogadóban, ahonnan csillagtúraszerűen jártuk be a környéket.

Szállást keresel Felső-Ausztriában? Itt tudsz nézelődni >>

Bad Ischl

Első utunk az Osztrák-Magyar Monarchia szellemiségét idéző városkába vezetett. Bad Ischl volt egykoron Ferenc József kedvenc nyaralóhelye, a Kaiservilla és szépen ápolt parkja a mai napig is látogatható. A várost kettészeli az Ischl folyó, amelynek olyan tiszta a vize, hogy egészen le lehet látni a legaljáig.

Bad Ischl

Érdemes elidőzni egy kicsit a folyó partján egy padon és magunkba szívni a friss levegőt, élvezni a napsütést.


GASZTROTIPP: Tegye fel a kezét, aki szereti az islert! Személy szerint nekem az egyik kedvenc süteményem, és pont ebből a városkából származik. A sétálóutcán találhatjuk az 1832 óta működő Zauner cukrászdát, ahol megkóstolhatjuk ezt az édességet.

Isler Bad Ischlben

Az íze nem hasonlít az itthon kaphatóéra, itt ugyanis a lekvár helyett csokis krémmel ragasztják össze a kis tésztakorongokat, ám ez is nagyon finom.

Dachstein

Második napunkon a Halstättersee melletti legmagasabb hegyre, a Dachsteinre látogattunk el. Az erre járók 2 szakaszos felvonó segítségével juthatnak fel a 2000 méter magasan lévő csúcsra, a Krippensteinre.

Dachtstein

Már az első szakasz végén is sok izgalmas látnivalóval találkozhatunk. Érdemes befizetni a Jégbarlangban és a Mammut barlangban tartott vezett túrákra. Megfigyelhetjük, hogy a hó olvadásakor képződő csapadék a hegy gyomrába szivárogva milyen képződményeket alkot újra megfagyva. A Mammut barlang pedig nem az állatról, hanem annak hatalmas méreteiről kapta a nevét, ugyanis Európa legnagyobb barlangjaként tartják ma számon.

A második felvonó már a hegy tetejére visz minket. Lélegzetelállító a panoráma, ami itt a szemünk elé tárul. A tavak, a környező hegyek változatossága, valamint a szemben fekvő Dachstein gleccser látványa várja a csúcsra érkezőket.

Egy jó 40 perces séta vezet a Five fingers kilátóhoz, ami egy emberi kéz öt ujját szimbolizáló acél építményként emelkedik a mély szakadék fölé. Útközben álljunk meg a Világörökség spirál kilátójánál, talán innen a legszebb a kilátás, amit a képek sajnos közel sem tudnak igazán visszaadni.

5 fingers kilátó

 

TIPP: Készüljünk meleg ruhával, mert a barlangokban hideg van. Ha egyébként szép idő van lent a völgyben, a hegy tetején akkor is sokkal hűvösebb, szelesebb az idő.

GASZTROTIPP: A felvonók közelében két hütte is várja a vendégeket, kóstoljuk meg a tradicionálisnak számító Apfelstrudelt vaníliaöntettel. Remek étel remek kilátással.

Apfelstrudel vaníliaöntettel

Salzburg

Harmadik napunkat Mozart szülővárosának, Salzburgnak szenteltük. Megtekintettük a szülőházát, majd későbbi lakóházát is. Napjainkban mindkét helyen múzeum működik, amit nekünk sajnos az idő szűke miatt nem volt lehetőségünk meglátogatni. Végigsétáltunk azonban a Salzach folyót átszelő lakatos gyaloghídon, meglátogattuk a Dómot, felsétáltunk Hohensalzburg várához, majd elidőztünk egy kicsit a Mirabell kastély rózsakertjében.

Kilátás a várból

GASZTROTIPP 1: A városból származik a hazánkban is ismert és sokak által szeretett Mozart golyó. Keressük fel valamelyik itt található Fürst cukrászdát, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, kék-ezüst csomagolású kis marcipános golyót. Én nem szeretem annyira az itthon kaphatót, de ez még engem is levett a lábamról.

Augustiner sörház

GASZTROTIPP 2: Látogassunk el az Augustiner sörházba, hogy megkóstoljuk a frissen sütött csülköket egy kis friss perec és egy finom helyi sör társaságában. Nyáron hatalmas sörkerttel várják a vendégeket, de ha hűvösebbre fordul az idő, a benti nagy termek is rengeteg embert képesek befogadni.

Schafberg

Negyedik napunkon felvonatoztunk a régió legnépszerűbb kilátóhelyére, a Schafbergre. A fogaskerekű kisvasúttal mintegy 40 perc alatt küzdhetjük le a több, mint 1000 méteres szintkülönbséget. Maga a vasút is egy nagy élmény, de ami fent vár ránk az még ezt is felülmúlja. Életemben nem láttam olyan szépet, mint itt.

Vonattal a Schafbergre

Ausztria legrégebbi vendégfogadóját körbejárva 360 fokban csodálhatjuk meg a panorámát. Szerencsénk volt, mert mi ragyogó napsütésben élvezhettük a három nagy tó, a Wolfgangsee, az Attersee és a Mondsee fantasztikus kékségét.

A lefele úthoz választhatjuk szintén a kisvasutat, vagy leereszkedhetünk a jól kiépített túraútvonalon. Mi az utóbbi lehetőséggel éltünk, közel három óra alatt sétáltunk le a kiinduló állomáshoz. Vannak néhol picit meredekebb szakaszok, de közepes edzettségi szinttel simán teljesíthető. A csend és a látvány, amivel útközben találkoztunk mindenért kárpótolt.

Szállások a környéken >>

Hallstatt

Utolsó napunkon ellátogattunk a régió, de talán egész Ausztria egyik legtöbbet fotózott városába, Hallstattba. A hely egyedisége annak köszönhető, hogy a tó és a sziklafal között korlátozott volt az építkezés lehetősége, így a sziklafal lábánál, szorosan egymás mellé épült színes házakat szűk kis utcák választják el egymástól. Sajnos rengeteg a turista, így küzdeni kell azért, hogy egy-egy jó fotót tudjunk készíteni.

Hallstatt

A város felett a hegyoldalban található a 838 magasan lévő Sóbánya. Ha már itt járunk, mindenképpen fizessünk be egy vezetett túrára. Az egész túra nagyon igényesen és interaktívan van megtervezve, a bent töltött másfél-két óra szinte észrevétlenül tűnt el. Odabent kipróbálhatjuk a bányászok tradicionális közlekedési módját a hegy belsejében, valamint felülhetünk az igazi bányászvasútra is. A bányában egyébként a mai napig folynak kitermelő munkálatok.

Hallstatti-tó

Kilátás Hallstattra

Bátran vigyük a négylábú kedvenceinket is, az osztákok nagyon állatbarátok. Szinte az összes helyre be tudott jönni a velünk lévő kutyus, néhol a pincérek külön fel voltak szerelve jutalomfalatokkal. Ami az egyik legmeglepőbb, ám annál pozitívabb élmény volt számomra, hogy a helyiek nagy része népviseletben jár. Nemtől és kortól függetlenül. Szép módja ez a hagyományok őrzésének.

Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el Salzkammergutba, kiránduljon sokat, egyen, igyon finomakat, nem fog csalódni.

Szállások Felső-Ausztriában >>

/Fotók: Nagy Enikő/

 


Exit mobile version