Site icon Szallas.hu Blog

5 látogatható úti cél, ahol egykor katonai objektum működött


Szívesen felfedeznéd azokat a hazai területeket, amelyek gazdag történelmi múlttal rendelkeznek? Az alábbi helyszíneken egykor katonai objektum működött, napjainkban pedig még mindig megtalálhatóak a korábbi katonai jelenlét nyomai. Történelemrajongók számára igazi bakancslistás helyszínek következnek. 

Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár – Visegrád

Bár a Római Birodalom határán haladó limes magyarországi szakaszát még nem tárták fel teljesen, számos helyen láthatóak a romai kori őrtornyok maradványai, így a Dunakanyarban is. 

Programok a közelben >>

A térségben érdemes felkeresni Visegrádot, ahol egy hat őrtoronnyal védett katonai tábor állt a Sibrik-dombon, ezen kívül Dunabogdányban, Verőcén, Leányfalun, és a Szentendrei-szigeten is találkozhatunk az őrtornyok maradványaival.

Szállástipp: Dunavirág Vendégház Visegrád

Strázsa hegyi-kilátó – Esztergom

Az esztergomi Kökörcsin Ház területe egy felhagyott katonai terület, amely az első és a második világháború alatt is fontos stratégiai pont volt. A Strázsa-hegynél található ház tiszti kaszinóként működött, a közelben felfedezhetünk egykori katonai létesítményeket, pl. harckocsi beállókat, és bunkereket. 

Programok Esztergomban >>

A hegy derekán található egy felhagyott víztározó, a földalatti üregbe, amely bunkerként működött, vaslétrákon lehet bemászni, a falon pedig cirill betűs feliratok láthatók. A kilátótornyon lévő graffitik szintén cirill betűsek, a kilátó szakvezetett túrák alkalmával látogatható.

Szállástipp: Hotel Adalbert-Szent Tamás Ház Esztergom

Aquincumi katonai amfiteátrum – Budapest

A Katonavárosi Amfiteátrum Óbudán található, ez hazánk egyik legértékesebb római öröksége, amelynek feltárása 1925-ben kezdődött meg. 

A legjobbi budapesti programok >>

A régészeti leletek arra engednek következtetni, hogy a körszínházat, amely egykor küzdőtérként is funkcionált, a II. század derekán építették, Antoninus Pius császársága alatt. A katonai gyakorlótér gladiátorok és vadállatok harcának adott helyet.

Szállástipp: Wine Cellar Boutique Apartment Budapest

Gorsium Régészeti Park – Székesfehérvár

A Gorsium Régészeti Park területén egykor egy Gorsium nevű római kori város és katonai tábor állt, amely napjainkban számos történelmi emlékkel, és kiállítással várja az érdeklődőket. 

Programok a környéken >>

A szabadtéri múzeumban érdemes felkeresni a főutcát, a helytartói palotát, a testőrségi laktanyát, a főteret, a lakomatermet, illetve a lakóépületek és a templomok maradványait is. A várfal egy része ma kilátóként működik, amelyre szabadon fel lehet mászni. 

Szállástipp: Várkert Apartman Székesfehérvár

Komáromi Erődrendszer – Komárom

A Komáromi Központi Erőd helyén a 10. században már állt egy erődítmény, amely egykor palotaként is működött. Az 1763-as és 1783-as nagy erejű földrengések során az erdő sajnálatos módon megrongálódott, így a helyőrség megszüntetése mellett döntöttek. Később, a felújítás alkalmával laktanya és parancsnoki épület is épült az erőd területén.

Programok a közelben >>

A bevehetetlen erőd a 20. században is hadi célokat szolgált, napjainkban az építmény múzeumként és rendhagyó programok helyszíneként funkcionál. Érdemes felkeresni, remek helyszín egy egynapos kiránduláshoz.

Szállástipp: Nagy Apartman Komárom

Szállást foglalnál a katonai létesítmények közelében? Nézz körül a szallas.hu kínálatában, és szervezz akár többnapos programot a családdal!

(Képek: szallas.hu)


Exit mobile version