Site icon Szallas.hu Blog

Az öt legszebb felvidéki vár és kastély, amit érdemes megnézni


A Felvidék olyan, mint egy élő történelem óra. Számtalan, a magyar történelem dicső pillanataira emlékeztető vár, kastély, kisváros várja az utazni vágyókat. De ha csak kedveljük Mikszáth világát (Szent Péter esernyője, A fekete város),  és utaznánk egyet az időben – mert hogy itt valahogy megállt az idő valamikor pár száz éve – akkor is jó helyen járunk.

Árva vára

Annyi a látnivaló, magyar vonatkozású emlék, hogy szinte felsorolni is lehetetlen. A következő lista az én személyes kedvenceimet veszi sorra. De biztos vagyok benne, hogy megannyi meseszép épületet tudnak a Felvidék-rajongók még felsorolni.

Betléri kastély, Betlér (Aggtelektől 35 km-re)

Az Andrássyak egykori vadászkastélya szerencsésen átvészelte a XX. századot és ma szinte egykori pompájában várja a látogatókat. A fantasztikus állapotban megmaradt berendezés és csodálatos kastélypark egyedülálló a környéken, de a régióban is. A XV. századi alapokra a XVII. században épült kastélyba költözött a nem messze álló krasznahorkai várból Andrássy István a családjával.

Betléri kastély

A XIX. században már át is építették a kastélyt francia mintára, amelyben játékterem, vendéglakosztályok, könyvtár is helyet kapott. A család egyébként a II. világháború végéig a kastélyban élt, majd az épületet államosították, de valamilyen csoda folytán az eredeti berendezéshez nem nyúltak. Erre a berendezésre alapozva ma egy főúri életet bemutató kiállítás található a kastélyban, amelyen végighaladva remekül látszódik, hogyan változott a divat, az ízlés a XVIII. század közepétől.

Kiállítás a Betléri kastélyban

A kastélyt egy több mint 80 hektáros park övezi, amely ma a legnagyobb botanikus kert Szlovákiában. Ha az épületbe nem is szeretnénk bemenni, a parkot kár kihagyni a programunkból. Csodaszép rétek, fás ligetek, patak, tavak várják a pihenni vágyókat.

Jó tudni: A park ingyenesen látogatható, a kastély csak vezetéssel tekinthető meg.

Szállások a Betléri kastély környékén >>

Közelben érdemes még megnézni:

Árva vára (Ružomberoktól 25 km-re)

Az Árva-folyó fölé magasodó, meredek sziklára épült várat nehéz nem észrevenni. A történelmi Magyarország északi részén épült vár több mint 400 éve magasodik, szinte változatlan formájában a Lengyelországba tartó út felett. Már a tatárjárás idején is állt itt favár, amely nem bizonyult túl erősnek, és a tatár vész után kezdték megerősíteni, majd kővárat építeni.

Legfelső torony Árva várában

A terület tartozott Csák Mátéhoz, Károly Róberthez, Mátyás királyhoz, majd a Thurzó család kezébe került, amikor is elnyeri mai formáját. A Thurzók után erős hanyatlásnak indult a birtok és végül utolsó tulajdonosai az Erdődy és Pálffy családból kerültek ki. Az épületet az 1920-s évekig lakják, majd a II. világháború után állami tulajdonba kerül.

A nem túl izgalmas helytörténeti kiállításon kívül megismerkedhetünk a vár történetével, felkapaszkodhatunk a legmagasabb toronyba, amely 122 méterrel emelkedik a folyó fölé és pazar panorámában gyönyörködhetünk. Az alsó vár alatt található a Thurzó család sírboltja.

Jó tudni: A vár csak vezető kíséretében látogatható, időnként van magyar vezetés is.

Szállások Ružomberok (Rózsahegy) településen >>

Közelben érdemes még megnézni:

Vöröskő vára (Pozsonytól 40 km-re)

A vár a Magyar Királyságot védő nyugati védelmi vonal része volt a középkorban, a Pozsonyból Morvaország felé vezető utat védte. Az épület egy hatalmas kvarckősziklán épült, amelyet a várlátogatás során a pincerendszerben mi magunk is megtekinthetünk. Az 1500-as évek közepén került a birtok a Thurzók kezébe, majd rokoni szálak kapcsán Fugger tulajdonba. A Fuggerek Európa egyik, ha nem a leggazdagabb kereskedő családja voltak ekkoriban. Az épület alatt húzódó egyedülálló katakombarendszerben rezet, szőlőt és bort tároltak. Vöröskő várának csak egy párja akadt szerte Európában, a svájci Schaffhausenben található erőd, ami befogadott mindent, amit már a felvidéki vár nem tudott raktározni.

Vöröskő vára

Az 1700-s években szerencsésen megmenekült a Habsburgok nagy várrombolási tevékenységétől és az 1945-ös államosításig a Pálffyak tulajdonában maradt az épület. A család történetét, gazdag hagyatékát láthatjuk a várban, de megcsodálhatjuk még a barokk patikát és várkápolnát, kínzókamrát vagy a Sala Terranat, ahova hűsölni jártak az urak.

Jó tudni: A várkastély csak csoportosan, vezetővel látogatható, kétféle útvonalon. Babakocsit a jegyirodában lehet hagyni a várlátogatás idejére.

Szálláslehetőségek Pozsonyban >>

Közelben érdemes még megnézni:

Dévény (Pozsonytól 13 km-re)

A Duna és a Morva összefolyásánál található vár egy 80 méter magas sziklaszirten magasodik a táj fölé. A története egészen a római időkig nyúlik vissza. Mivel zarándokút és a Borostyánkő-út is itt futott, a térség bástyájaként is tekintettek rá a középkorban. A vérzivataros időkben többször gazdát cserélt az épület, de a Pálffyak mintegy 300 éves birtoklása érintetlenül hagyja a vár falait.

Dévényi várfal

A kuruc idők után vesztett jelentőségéből, majd napóleoni katonák véglegesen megpecsételték a sorsát, amikor indokolatlanul felrobbantották a várat. Ma már csak rom, de pazar helyen, meseszép kilátással a környék zöld erdőire és a csendesen hömpölygő Dunára és Morvára. Érdekesség, hogy átellenben magasodnak Hainburg várának romjai, mintha farkasszemet néznének egymással már évszázadok óta. Pozsonyból óránként induló autóbusszal is megközelíthető a vár.

Kattints a pozsonyi szállásokért >>

Közelben érdemes még megnézni:

Bajmóc

Sok-sok tornyával, festői környezetével egészen meseszerű hatást kelt a Felvidék egyik leglátványosabb várkastélya. Picit kilóg a listán szereplő épületek közül, hiszen ebben a formájában alig több mint 100 éves. Bár már állt itt vár a XII. század óta, de 1889 után alakult ki a Loire-menti kastélyokra hasonlító épület mai formája.

Bajmóc (fotó: pixabay)

Meglehetősen bonyolult várszerkezettel (sokszögű óvár és a belső, ötemeletes, százszobás újvár), rengeteg folyosóval, kisebb és nagyobb várudvarokkal osztott épület termeiben jórészt eredeti berendezési tárgyakat láthatunk. A korábbi tulajdonos, Pálffy család gazdag örökséget hagyott hátra. Így az egykori nemesi életet bemutató kiállításon korabeli fegyverekkel, bútorokkal, műkincsekkel találkozhatunk. A vár alatti természetes barlangban található gróf Pálffy János síremléke. A kastélyt övező ősparkban a gyerekek legnagyobb örömére állatkertet alakítottak ki. Nyaranta számtalan koncerttel, fesztivállal várják a látogatókat, a legnépszerűbb mind közül a szellem és kísértet fesztivál.

Jó tudni: Csak vezetővel látogatható a vár (kb. 1,5 órás a vezetett program).

Szállást keresel Bajmóc környékén? >>

Közelben érdemes még megnézni:

Nyaranta a túrázók, míg telente a síelők paradicsoma Szlovákia. Ha már úgyis a környéken járunk, érdemes fellapozni az útikönyveket, interneten tájékozódni, hiszen szinte minden faluban megbújik egy-egy vár, kastély, kúria. Jó időben remek dolog hűsölni az évszázados várakban, míg telente jól esik a hideg elől bemenekülni a komfortos kastélyokba.

Szállást keresel Pozsonyban? Itt tudsz válogatni >>

/Fotók: Kozma Judit/

 

 


Exit mobile version