Site icon Szallas.hu Blog

Szellemkastélytól a bakonyi szovjet laktanyáig: 5 lélegzetelállító, elhagyatott hely


Ezúttal nem fényűző villákat, vagy erdőszéli, romantikus vendégházakat szeretnénk mutatni nektek, hanem olyan ismeretlen helyeket, melyeket az idő vasfoga sem kímélt meg. Kis-Moszkva a Bakony déli lankáin? Lipótmezei Sárga ház? A dunai szénrakodó? Derecskei óriás betonlabda? Tartsatok velünk, és megmutatjuk nektek azokat az elhagyatott épületeket, melyeknek eddig talán a létezéséről sem tudtatok…

5 lélegzetelállító, elhagyatott hely

1. Dunai szénrakodó

Esztergomtól nem messze, a Prímás-sziget nyugati csúcsánál egy igazán rejtélyes épület emelkedik a víz fölé. A Dorogi Szénbányák által épített dunai szénrakodó, az 1920-as évek végén kezdte meg a működését, azonban ma már elhagyatottan árválkodik a folyóban. Az épülethez egy 5,7 km-es drótkötélpálya is tartozott a múltban, melyen csillékben szállították a szénport a több emeletnyi magasan található fogadóterembe. A közel 200 nm-es teremből egy csúszdán keresztül vezetett le a szénpor útja a Dunán várakozó uszályokra, hajókra.

A Szénrakodó 1963 óta nem üzemel, így mára már a drótkötélpályát és a kapcsolódó berendezéseket is lebontották. Az épületet Esztergom szélső házai után nagyjából 1,5 km-re találjátok a Duna partján. 

Esztergomban keresel szállást? Itt nézz körül >>

2. Barcsi Kremsier-kastély

A Somogy megyei Barcson egykor gyönyörű kastély pompázott, ma már azonban csak romos épületmaradványok őrzik a dicső múlt fényét. 1800-as évek végén épült Kremsier-kastély eklektikus stílusát Kremsier Károly gazdag földesúr álmodta meg. A kor technikai vívmányait is magába foglaló épület, ma omladozó műemléki védettségű magántulajdon. Mivel a tetőszerkezete teljes mértékben hiányzik, így nem csak a külseje, hanem a belseje is folyamatosan amortizálódik.

Az épületet életveszélyesnek nyilvánították, ezért csak kívülről tekinthető meg. Barcs belvárosából Pécs irányába haladva, a Klapka utcánál jobbra fordulva közelíthető meg és a vasúton túl néhány perces sétával érhető el a kastély.

Barcsi szálláshelyek >>

3. István-akna, a pécsi szellemváros

A pécsi István-aknán élni egykor büszkeség számba ment, mára azonban az üresen árválkodó épületek és az ipari telep igazi szellemvárossá vált. Az 1925-ben épült bányatelep anno Európa egyik legmodernebb bányájának számított, azonban a kőszénbányászat megszűnésével, 1988-ban a telepet is lezárták. A nyolc darab objektumból álló épületegyüttest ipari műemléknek minősül. 

Apartmanok, vendégházak és hotelek Pécs városában >>

4. Szovjet laktanya a Bakonyban

A Bakony déli részén, Veszprém megyében, Nagyvázsony külterületén egy valódi kísértetváros rejtőzik. A „Kis-Moszkva” névre hallgató hajdani szovjet katonai lakótelep 1968-ban készült el, és egészen a rendszerváltásig az egyik legszigorúbban őrzött épületnek számított, ami nem csoda, ugyanis nukleáris robbanófejeket is tároltak itt. A 90-es években (az oroszok kivonulását követően) azonban szép lassan az enyészeté lett az egykori lakók által csak Kisvárosként emlegetett terület, ami ma is csak engedéllyel látogatható. 

A 77-es úton, Tótvázsony közelében más emlék is tanúskodik a szovjetek itt tartózkodásáról: a jelenleg már elhagyatott szemletorony, mely hamarosan megújul és kilátóként fog funkcionálni. 

Nagyvázsonyi szálláshelyekért itt érdemes körülnézni >>

Elhagyatott szovjet laktanya

5. A híres Sárga ház Lipótmezőn

A Budapest II. kerületében álló, lipótmezei Sárga ház épülete ma is fogalomnak számít a köztudatban. Nem véletlenül. Az ikonikus falak mögött egykor az elmegyógyintézet lakóit ápolták. Kevesen tudják azonban, hogy mielőtt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet beköltözött volna, előtte már étteremként és turistalátványosságként is működött a hely. 

Szállások Budapesten >>

+1. Szellemkastélyok az Alföldön

Békéscsaba és Gyula között félúton fekszik az egykor szebb napokat megélt Széchenyi-Wenckheim kastély – pontosabban az, ami megmaradt belőle. Az épületet az 1900-as évek elején emelték és fénykorában több mint 70 neobarokk stílussal megáldott szobával rendelkezett, tetejét pedig manzárd cserepek díszítették. A második világháború alatt a kastély lakói elmenekültek, a világégés után pedig állami kézre került a birtok és az ingatlan is. A romos épület ma már nem látogatható, de tavaly a kastélypark megújult, melyet bárki megcsodálhat. Tökéletes fotótéma, ráadásul autóval, kerékpárral és gyalogszerrel is könnyen megközelíthető. 

Gyulai szálláshelyek >>

Cziráky-kastély – Lovasberény

A lovasberényi Cziráky-kastély legkorábbi részét a Buzlay család építtette a 15. században. A Cziráky család az 1700-as évek első felében szerezte meg a birtokot és hozzá tartozó kastélyt, melyet 1810-ig egyre nagyobbá bővítettek. Klasszicista formáját és fénykorát Ybl Miklós tervei alapján nyerte, mikor is jobboldali udvari szárny és a hátsó sarokpivakon is elkészült. A kastély timpanonjában a Cziráky család címerei, az oszlopcsarnok alatt pedig mitológiai témájú domborművek figyelhetőek meg. A kastélyt az 1940-es években renoválták, azonban államosítása után állapota fokozatosan romlott. A Cziráky-kastély hétvégente, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Szállások Lovasberény közelében >>

+2. Kihalt város a nyüzsgő Balaton-parton

A magyar tenger északi partján, Balatonfüreden sajnos nem sikerült meghonosítani a mediterrán hangulatot, melyet 1994-ben a Görög falu befektetői szerettek volna. A hely eredetileg egy remek szórakozó- és bevásárlónegyedként funkcionált volna, de a nagyszabású ötletekből tartósan sajnos nem sok valósult meg. A koronavírus-járvány pedig szintén nem tett jót a szebb jövőre hivatott „Görög falunak”, melynek utcái az elmúlt egy évben szinte teljesen elnéptelenedtek. 

Foglalj szállást Balatonfüreden! >>

„Görög falu” Balatonfüreden

És Te melyik elhagyatott helyet keresed fel legközelebb? Bármelyiket is választod, mi garantáltan tudunk mellé szállást ajánlani! >>

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version