Site icon Szallas.hu Blog

5 mediterrán város Magyarországon, ha túl messze a Riviéra


A mediterrán életérzés évszaktól függetlenül mindig csábít. Ha tél van, azért vágyunk a napfényre, ha nyár, akkor azért. Szerencsére Magyarországon is vannak csodás, déli városok, ahol a napsütéses órák száma, a mediterrán tájat idéző épületek és az élettel teli hangulat mind a Riviérára emlékeztetnek. Tenger ugyan nincs, de minden más igen: íme, 5 klassz mediterrán város Magyarországon!

Pécs belvárosa

5 mediterrán város Magyarországon

Pécs – mintha egy tengerparti város lenne

Pécs a kultúra és a történelem városa, aminek extra varázsát kellemes déli fekvése és szubmediterrán klímája adja. Az olyan kötelező látnivalók, mint Gázi Kászim pasa dzsámija vagy az ókort felidéző ókeresztény sírkamrák is erősítik a mediterrán hangulatot. De már önmagában a kiülős vendéglők és műemlékek között sétálgatva is könnyedén olyan érzése támad az embernek, mintha egy Adria-menti városban mászkálna.

Háttérben a pécsi dzsámi

Szimatoljatok bele a friss mecseki-mediterrán levegőbe Pécsett! Azt se felejtsétek, hogy sok-sok látnivaló belépőjére jár a kedvezmény, ha a szállás.hu-val foglaltok a városban! Itt találjátok a kedvezményes látnivalók listáját >>

Szállástipp Pécsett: Szinbád Hotel Pécs ***

További szálláshelyek Pécsen >>

Szeged – a napfény városa

Szeged hivatalosan is hazánk legnaposabb városa, évente több, mint 2000 órát süt a nap. Ehhez jön még a pezsgő mediterrán hangulat, ami a város terein és sétálóutcáin tapasztalható. Például a Dóm tér és a Széchényi tér között húzódó Kárász utcán finom illatok, éttermek, teraszos kávézók és igazi nyüzsgés vesz körbe, érdemes végigsétálni rajta. Épp csak a tenger hiányzik a mediterrán atmoszférához, de ezt remekül pótolja a Tisza-part, ami szintén tele van élettel.

A szobrokkal díszített Kárász sétálóutca Szegeden

Szegeden egész évben annyi színes program és fesztivál vár, hogy felsorolni is nehéz. Egy kiadós szegedi városnézésről ITT olvashattok bővebben, itt pedig azt szedtük össze, hol érdemes enni-inni Szegeden!

Szállástipp Szegedre: Hotel Auris Szeged ****

Szállások Szegeden >>

Baja – mediterrán életérzés a Duna mentén

A fenti szlogen a város hivatalos mottója, és klasszul összefoglalja, mire számíthatnak az idelátogatók. Szegedhez és Pécshez képest Baja jóval kisebb, így kevésbé jellemző rá a turisták nyüzsgése. Aki szereti a lusta, meleg, nyugis napokat, az tökéletes kikapcsolódásra számíthat a halászlé fővárosában.

Baja belvárosa

A Szentháromság tér a lenyűgöző Grassalkovich palotával persze kihagyhatatlan program, de érdemes a környéket is felfedezni, mert Baja egyik vonzereje a csodás természet. A Duna-part és az ártéri erdők, a Gemenc vidéke remek hely kirándulásra, horgászásra. 

Szállástipp Baján: Főtér Panzió Baja

Főtér Panzió Baja

Szállások Baján >>

Villány – mediterrán borváros, ahol megállt az idő

Ha európai mediterrán borvidékről van szó, általában az olasz Toszkána dombjai vagy a francia Provence szőlőteraszai jutnak az eszünkbe. Pedig itthon is van ám konkurencia: Villány a legdélebbi olyan városkánk, amely messzi földön híres zamatos boráról. A villánykövesdi pincesoron 57 műemlék védettségű pince sorakozik, ami építészetileg is igazi látványosság.

Műemlék pincesor Villánykövesden

A környező szőlős dombok, a napsütéses órák száma, a szívélyes borosgazdák és persze a minőségű nedű mind igazi mediterrán életérzést kölcsönöznek Villánynak. Egy kis romantikázáshoz is kiváló úti cél!

TIPP: Ne hagyjátok ki a Gál Pincét és Bormúzeumot, ahol a szőlőművelés és bortermelés történetét mutatják be a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présházában. Különleges desszertborokat is kóstolhattok, és mindezt 10 % kedvezménnyel, ha a közelben foglaltok a szallas.hu-val! 

Villány szállástipp: Vinatus Pince és Fogadó Villány

Vinatus Pince és Fogadó Villány

További szállások Villányban >>

Siklós – napsütötte vár és török emlékek

A Villányi-hegységben megbújó város fő látványossága a siklósi vár, melynek minden köve a történelemről mesél. Ha érdekel, hol raboskodott Luxemburgi Zsigmond királyunk, vagy szeretsz a kínzókamrában borzongani, esetleg a bormúzeum vonz, jó helyen jársz! 

A siklósi vár

Amikor a napsütötte várfalak közt sétálsz, vagy a fantasztikus panorámát csodálod, könnyedén egy mediterrán vidéken érezheted magad. A törökök által megszállt vár mellett a városban található Malkocs bej dzsámija is a török időkről regél. 

TIPP: A Siklósi Termálfürdőben a medencéket színes bástyák veszik körbe, így itt is olyan érzésetek lesz, mintha a várban fürödnétek.  

Siklósi szállástipp: Tenkes Wellness Apartman Siklós

Tenkes Wellness Apartman Siklós

Még több szállás Siklóson >>

Nektek melyik a legszimpatikusabb? Ha vágytok a fényre, pezsgésre, és balzsamos levegőre, ne habozzatok, itthon is vár a Riviéra hangulata!  További szállások >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version