Site icon Szallas.hu Blog

5 őslénylelőhely Magyarországon, amit nem szabad kihagyni


A középkori műemlékek és az ókori római maradványok mellett könnyű elfelejtkezni arról, hogy hazánkban olyan őskori leleteket is találtak, melyek nemzetközi szinten is nagy jelentőséggel bírnak. Most összeszedtük a legfontosabb helyeket, amiket mindenképp látnotok kell, ha érdekel, milyen állatok éltek az őskorban, hol lakott az ősember, vagy épp milyen szerszámokat használt! Íme 5 őslénylelőhely Magyarországon!

5 őslénylelőhely Magyarországon, amit nem szabad kihagyni

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont 

Mit nekünk a pár száz éves középkor; itt nem kevesebb, mint 23 millió évet utazhatunk vissza az időben, amikor még a Pannon-tenger hullámzott a mai Ipolytarnóc területén! Szinte felfoghatatlan ép ésszel, milyen régen volt. 17 millió éve pedig ősállatok járkáltak errefelé, melyek lábnyomát egy vulkánkitörés konzerválta.

Az informatív időutazást a legmodernebb technológiák kísérik: 4D-s mozi, illetve 3D-s vetítés a geológiai tansövényen. A miocén erdőben pedig olyan állatokkal találkozhatunk, mint a medvekutya vagy az ősvíziló. Sőt, még a Bükkábrányból előkerült 7 millió éves mocsárciprusokat is megtekinthetjük!

Belépő: teljes árú jegy 2600 Ft, kedvezményes 2000 Ft, geológiai tanösvény 1600 Ft.

TIPP: Foglaljatok a közelben szállást, és a kapott kedvezménykuponnal 12 % kedvezmény jár a geológiai tanösvényre és túravezetésre, 3D-s vetítéssel!

Szállástipp a közelben: Major Hotel és Apartmanház Szécsény ** 

Major Hotel és Apartmanház Szécsény ** 

Rudapithecus Látogatóközpont, Rudabánya 

Emlékeztek még Rudira? Rudabányán találták meg a Rudi névvel elhíresült ősleletet, melyről a koponya alapján megállapították, hogy nőnemű volt. Tudományos neve a Rudapithecus hungaricus, amit az emberszabású majmok egyik nemzetségébe sorolnak. Rudabánya másik vonzereje a tó, ami egyben Közép-Európa legmélyebb bányatava is. A Látogatóközpont bátran ajánlott gyerekeknek is, hiszen kifejezetten játékosan ismerteti az őslények kutatásának eredményeit.

Míg a szoborparkban szemügyre vehetünk néhány korabeli állatot, addig a Majomszigeten található Látványtárban a Rudapithecus hungaricus lelőhelyét tekinthetjük meg. Érdemes végigsétálni a tanösvényen, mert így elénk tárul a különös színű Bányató panorámája is.

Belépő: Felnőtt 700 Ft, kedvezményes 400 Ft

A közelben szállást foglalók 10 % kedvezményben részesülnek a belépő árából.

Szállástipp a közelben: Mokka Apartments Miskolc

Mokka Apartments Miskolc

Archeopark, Szilvásvárad

Szeretnétek kipróbálni, hogy megy-e a tűzcsiholás vagy a kőpattintás? A szilvásváradi Archeopark a Bükk ősi múltját mutatja be, méghozzá igen interaktív módon. Kipróbálhatjuk az íjászatot, a szövést-fonást, az agyagozást, és készíthetünk kőbaltát is, hogy csak egy pár őskori mesterséget említsünk. Ráadásul nem csupán az ősemberbarlangot fedezhetjük fel, de a kelta rönkházat, szkíta jurtát vagy bronzkori paticsházat is.

Belépő: Felnőtt 450 Ft, kedvezményes 350 Ft

Archeopark, Szilvásvárad

Szállástipp Szilvásváradon: La Contessa Kastélyhotel Szilvásvárad ****

La Contessa Kastélyhotel Szilvásvárad ****

Mátra Múzeum, Gyöngyös 

A gyöngyösi Mátra Múzeumban aztán minden van, ami egy időutazáshoz kell! A múzeum Természetrajzi Pavilonjában három szinten barangolhatunk; a tárlat közepén lévő 15 méter magas fához igazodva a gyökérszint, a cserjeszint és a lombkoronaszint állat- és növényvilágát tanulmányozhatjuk. A Pálmaházban élőállat bemutató, egzotikus hüllők és édesvízi akváriumok várnak, a múzeum kertjében pedig igazi gyíkparadicsom tárul a szemünk elé. Persze a múzeum leghíresebb látványossága az ország egyetlen, majdnem teljes épségben kiállított mamutcsontváza, amit minden őslény- és őskor rajongónak látnia kell!

Mátra Múzeum, Gyöngyös 

TIPP: Ne felejtsétek, ha a közelben foglaltok szállást, 10 % kedvezmény jár a belépőből!

Szállástipp Gyöngyösön: Hotel Opál Gyöngyös ***superior

Hotel Opál Gyöngyös ***superior

Geoda Interaktív Ásvány és Őslénykiállítás, Esztergom 

A magántulajdonban lévő múzeumban vezetett túra keretén belül ismerhetjük meg az őslény maradványokat és ásványokat. Sőt, még az aranymosást és ékszerkészítést is kipróbálhatjuk! Gyerkőcöknek különösen nagy élmény az esztergomi őslénylelőhely!

Belépő: Interaktív belépőjegy 1800 Ft, kísérő 700 Ft.

Geoda Interaktív Ásvány és Őslénykiállítás, Esztergom 

Szállástipp Esztergomban: Bellevue Hotel Esztergom **** 

Bellevue Hotel Esztergom **** 

+ 2 kakukktojás, ami nem múzeum, hanem szállás – mégpedig az őskor tematikájában!

Pangea Hotel Nyíregyháza 

Ha egy igazán különleges hotelt kerestek, ami kapcsolatban áll az őslényekkel, akkor a Pangea Hotelt nektek találták ki! Itt vár Magyarország egyetlen dínósimogatója, és minden az állatokról szól. Szobaszámok helyett állatos elnevezések vannak, a kertben pedig dínós játszótér található, amit a gyerekek imádni szoktak. Ráadásul az ország egyik legjobb állatkertjének tartott Sóstó Zoo is a szomszédban van!

Pangea Hotel Nyíregyháza 

Sirocave Barlanghotel, Sirok 

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában is egyedülálló ez a szálláshely: 300 éves barlangokból kialakított szobákban alhatunk! Ezek mind remekül felszereltek, a kilátás a Mátra környező hegyeire pedig gyönyörű.  A siroki vár csak 15 perc sétára van. Ez szintén megér egy külön kirándulást – de vigyázzatok a kísértetekkel !

Nektek melyik őslénylelőhely a kedvenc? Melyiket néznétek meg a legszívesebben? >> 

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version