Site icon Szallas.hu Blog

5 szuper látnivaló a Pilisben, ki ne hagyjátok!


A 10-es fölött, Budapest és Esztergom között magasodó Pilis-hegység kicsi, de tele van látnivalókkal. Vegyetek ki néhány napot, fedezzetek fel a következő 5 szuper látnivaló egyikét-másikát a Pilisben!

A Pilis-tető a Budai-hegység felől

A Pilisre a többség a Budapest-EsztergomVisegrád háromszögben elterülő hegységként gondol. Ez a Pilis-Visegrádi-hegység. De míg a Pilis mészkő, addig a Visegrádi-hegység vulkanikus. Koruk és fejlődésük története más, mégis összenőttek. A mezsgye voltaképpen a Pomáz-Pilisszentkeresz-Pilisszentlélek-Esztergom országút. Cikkünkben az ettől az úttól délnyugatra eső résszel, a voltaképpeni Pilissel foglalkozunk. Ki ne hagyjátok a következő 5 látnivaló valamelyikét a Pilisben, ha itt kirándultok! Nem kell persze egy napra bezsúfolni; vegyetek ki szállást a környéken egy hétvégére, bakancsot fel, hajrá!

Szállásajánló Pomázon: Caso Vintage House

5 kihagyhatatlan látnivaló a Pilisben

Háromszázgarádics, Kesztölc

Ha tegyük fel, kesztölci szállást foglaltok, első túrátok vezessen a Háromszázgarádicsra! Az út a meredek és látványos Kétágú-hegyen át vezet az 574 méter magas csúcsra. Nem véletlen a neve; az utolsó emelkedőt megtehetitek egy lépcsőn is. Számoljátok meg, valóban 300! A tetején pedig pihegjétek ki a mászást a nem véletlen Sasfészeknek hívott turistaház teraszán! Ha nem túráznátok saját szakállatokra, szintén részt vehettek vezetett túrán a Pilisben.

Klastrom-szirtek, Kémény-szikla

A pálosok egyik korábbi lakhelyéről, Klastrompusztáról éritek el. A zöld kereszt jelzésről elérhető Kémény-szikláról bámulatos kilátás nyílik a 10-es út völgyére. Innen egy ugrás Magyaroszág egyik legnagyobb barlangrendszere, az Ariadne-barlangrendszer. Látogatható, de időben jelentkezzetek be! Ha kimásztatok a föld alól, lejöttetek a szikláról, csodáljátok meg a kesztölci levendulást !

A kép jobb szélén a Kémény-szikla (forrás: Wikimedia Commons)

Pilis-tető

756 méteres magasságával a Pilis-tető a Dunántúli-középhegység legmagasabb csúcsa. A tetején lévő lapájon valaha a Magyar Néphadsereg játszott légvédelmirakétásdit. Szerencsére már nem; a terep a turistáké. A csúcson lévő Boldog Özséb kilátó pedig igazi pilisi látnivalót kínál. A Pilis-tetőt kényelmesen elérhetitek mondjuk a pilisszentkereszti Kislugas Panzió és Vendéglőből, vagy a kicsit távolabbi, piliscsabai Summa Vitae Üdülőből.

A kilátó békaperspektívából

Oszoly

Szerintem a Csobánka fölötti Oszolyról nyílik a Pilis-tetőre az egyik legszebb kilátás. Persze nem csak ezért kihagyhatatlan pilisi látnivaló a nyugatra néző, hosszú sziklafal. Oszoly sziklái a főváros környéki sziklámászók egyik legfontosabb helyszínei. Ha ti is másztok, ne hagyjátok otthon a felszerelést! A közeli Ürömön pedig Zsákos Frodóként lakhattok a Hobbit Ház apartmanjában. Ez is egy pilisi látnivaló.

Hobbit Ház

Egri vár másolata

Nem, nem ittam semmit. Van ilyen. Mégpedig a Pilisborosjenő fölötti Kevélyek előterében. Az Egri Csillagok forgatásakor itt építették fel az Egri Vár forgatási makettjét. Menjetek el, nézzétek meg alaposan, majd utána a újra a filmet; minden bokor ismerős lesz. Ha pedig elég volt a gyaloglásból, megszállhattok a közeli pilisborosjenői Malomdűlő Farmházban.

Az egri vár másolata Pilisborojenőn

A Pilis mesés helyszín, könnyű túrával érhetitek pilisi látnivalók sokaságát. Egész évben. Csak szállásotok legyen! >>

(fotók: shutterstock, wikipedia, szallas.hu)


Exit mobile version