Site icon Szallas.hu Blog

5 szuper túra Budapest környékén, amik télen még látványosabbak


Sokan nem is gondolnak arra, hogy télen bakancsot húzzanak, és nyakukba vegyék az erdőt, pedig ilyenkor valami egészen különleges élmény a természetben túrázni. Mi nagyon szeretjük, sőt, újévi hagyományként minden január elsején túrával kezdjük az évet valamelyik Budapest környéki kirándulóhelyen.

Pilisi panoráma

Néhány ok, hogy miért jó ilyenkor nekivágni:

A legkézenfekvőbb tipp: a Budai-hegység

A fővárosban élőknek az egyik legjobb választás lehet, ha felpattannak egy tömegközlekedési eszközre, és elzötyögnek Budára, ahonnét számos túraútvonal indul. És még az sem feltétlenül szükséges, hogy körtúra legyen, mert bármelyik pontján lyukadjanak ki a városrésznek, valamivel biztosan hazajutnak.

Árpád-kilátó

Nekünk az egyik legemlékezetesebb ilyen kirándulásunk a Pasaréti térről indult a zöld jelzés mentén, érintve az Apáthy-sziklát, majd az Árpád-kilátót. Előtte éppen lehullott egy nagy adag hó, így néha igazi kihívás volt benne gázolni, de az egésznek olyan sejtelmes és különös hangulata volt, hogy azóta is ilyen nagy hóról ábrándozunk. A kilátónál áttértünk a kékre, ami a Glück Frigyes úton halad a Vadaskerti-emlékműig. Vissza a városba a piros jelzés visz, de itt aztán tényleg nem lehet nagyon eltévedni!

A fagyos solymári Jegenye-völgy

Ehhez a túrához érdemes megvárni, hogy beköszöntsön az igazi zimankós idő, mert akkor a leglátványosabb, amikor a Paprikás-patak befagy.

Túra a befagyott Paprikás-pataknál

Nem nagy táv, ezért még kisgyerekkel is bátran neki lehet vágni! A sétát a solymári várhoz közeli parkolóból kezdtük, és minden különösebb terv nélkül elindultunk a patak mentén a Rózsika-sétányon. Bár visszafelé is ugyanitt kellett jönni, de egyáltalán nem bántuk, mert a jeges patak látványával nem tudtunk betelni.

Panoráma a solymári vár környékéről

Körtúra kalandkedvelőknek a pilisszántói mészkőbányánál

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb túrája ez, és nem csak azért, mert látványos, hanem azért is, mert kicsit elszámítottuk magunkat, és mire a végére értünk, besötétedett.

Újévi naplemente a Pilisben

Éppen ezért egy hasznos tipp: elemlámpa és feltöltött mobil mindig legyen nálatok, hogy sötétben is megtaláljátok a célt. Megnyugtatásképpen annyit még hozzátennék, nagyon eltévedni a Pilis hegységben sem lehet, mert előbb-utóbb lakott területen lyukad ki az ember.

A bányához közeli parkolóból a piros-sárga jelzést követve elsőként a mészkőbányához, és a különleges formájú Boldogasszony Kápolnához jutunk. Innen többfelé is lehet menni, mi a Legény- és a Leány-barlangot vettük célba.

Boldogasszony Kápolna

Ezután jött az igazi kaland, mert a piros jelzés egy meredekebb, kövekkel és kidőlt fákkal nehezített terepen vitt. Miután itt átküzdöttük magunkat, a zöld jelzés már visszavezetett a kiindulópontig, de egy elég hosszú séta következett. Kicsit sietősebbre is fogtuk, de mikor megláttuk, milyen csodálatos panoráma tárult elénk a vörösen izzó naplementében, már nem aggódtunk.

Turul körút vs. Zsivány-sziklák

Ha szép, száraz téli napon kerekedünk fel, akkor Dobogókőtől érdemes körbejárni a Turul- vagy más néven Thirring-körutat, amit sárga körrel jelölnek. Már az út elején van egy meredekebb szakasz, ami hó, vagy jég, esetleg sár esetén nehezebben járható, így csak azok induljanak el, akik be merik vállalni, hogy esetleg elcsúsznak. Mi csak az elejét tettük meg, de úgy döntöttünk, majd megnézzük egy másik alkalommal, mert a póráz végén egy szeleburdi kutyával biztos, hogy nem úsztuk volna meg dagonyázás nélkül.

Zsivány-sziklák ködbe burkolózva

Szerencsére Dobogókő környékén rengeteg a túraösvény, így van miből választani, elindultunk hát a piros körtúra jelzésen a Zsivány-sziklák felé. Jó döntésnek bizonyult, mert ez is nagyon szép útvonal, de sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, ha csúszós a talaj.

Aki ide készül, vegye számításba, hogy Dobogókőnél a parkolásért fizetni kell.

Dobogókő

Túrák a Lajos-forrás környékén

Ha a Pilisről van szó, nekünk ez az egyik kedvenc környékünk, mert innen több körtúra is indul, ráadásul vannak hosszabbak, rövidebbek, könnyebbek és nehezebbek.

Lajos-forrás környékén

Az egyik kedvenc téli túra útvonalunk a forrástól a piros négyzeten indul, majd a zöld háromszögre váltva elvezet a Janda Vilmos-házig. Visszafelé a sárga pluszt kell követni, ami egy erdész emlékmű mellett visz tovább a Lajos-forráshoz. Itt hatalmas látványosságokra senki ne számítson, viszont nagyon hangulatos, és gyerekekkel, kutyával is könnyen teljesíthető.

Aki szeret túrázni, annak érdemes tervbe venni valamelyiket erre a télre. Ne felejtsétek el, réteges öltözködés, és forró tea a termoszban mindenképpen jól fog jönni az út során!

Szállást keresel Budapesten és környékén? >>

További programok Budapesten és környékén >>

/Fotók: Bene Marianna/

 


Exit mobile version