Site icon Szallas.hu Blog

5+1 remek hely Észak-Olaszországban


Még nem múlt el a nyár, vár titeket Észak-Olaszországban a végtelen, homokos tengerpart, hangulatos kis- és nagyvárosok, különleges tájak! 

Észak-Olaszország egyik nagy előnye, hogy relatíve közel van Magyarországhoz. De tisztázzuk: cikkünkben terjedelmi okok és amiatt, hogy Észak-Olaszország egésze legalább akkora, mint Magyarország, a térség Velencétől keletre eső felével foglalkozunk. Egészen pontosan Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban kalandozunk. Utazzatok ide akár repülővel Budapestről vagy autózzatok bárhonnan Magyarországról, 7-10 óra út után megérkeztek. Ha homokos tengerpartra vágytok, megtaláljátok, ha magas hegyek közt túráznátok, szintén jó helyen jártok itt. Hasonlóképpen, ha különleges étel-ital az óhajotok, vagy izgalmas városokat látogatnátok, Észak-Olaszországban utazgatni kitűnő választás.

Életre szóló élmények várnak Észak-Olaszország festői tavai körül

Grado

5+1 hely Észak-Olaszországban, amit látnotok kell!

Összeválogattunk három népszerű, tengerparti nyaralóhelyet Észak-Olaszországban és két, a parttól kissé távolabb eső különleges kisvárost. Meg még Velencét is. Íme!

Lido di Jesolo

Észak-Olaszország örök klasszikusa. Hosszú, aranyló homokos tengerpartján szálláshelyek, éttermek, kávézók sokasága vár titeket. A velencei lagúnák szomszédságában fekvő Lido di Jesolo partján a tenger lassan mélyül, az Adria vize kellemes, ideális hely, ha kisebb gyerkőcöt visztek magatokkal. És remek kiindulási pont egy velencei kiránduláshoz is.

Jesolo tengerpartja

Bibione

Bibione a másik klasszikus az észak-olasz tengerparton. Bibionébe nem elsősorban a látnivalók miatt érkeznek az emberek, mivel ebből szinte nincs is. Az 1950-es években létrejött település szintén hosszú, közel 8 kilométeres, homokos tengerpartjától ismert. A parton és közelében jobbnál jobb szállodák sorakoznak.

Bibione világítótornya

Lignano Sabbiadoro

Bibione szomszédja Lignano Sabbiadoro. Az Adria és a Laguna di Marano partján. Szintén 20. századi település, amit a fenti kettőhöz hasonlóan a turizmus kedvéért hoztak létre a mocsarak lecsapolása után. A békés üdülőtelepülésen nyaralva nehéz elhinni, hogy a II. világháború végnapjaiban óriási tengeri csata helyszíne volt Lignano. Még az új-zélandi flotta is kivette részét az adok-kapokból!

Lignano Sabbiadoro

Velence

Tehát, a fenti három észak-olaszországi üdülőhely látványosságokban nem bővelkedik, de annál nagyobbat tudtok tengerpartozni. Ugyanakkor aligha kell bemutatni a közeli, tengerre épült várost. Ha még nem jártatok ott, egyszer az életben érdemes megnézni a bámulatos palotákat, hidakat és hajózni a velencei csatornákon. Azért lélekben készüljetek nagy tömegre!

Karneváli jelmezben Velencében

Valdobbiadene

A különös nevű város Olaszország habzóbor-, a prosecco központja, 80 kilométerre a tengertől. A barokk és középkori épületekkel teli, festői város az olasz Alpok első vonulatainak előterében terül el. A környező kedves kisvárosok és falvak alkotják a prosecco-vidéket. Még mielőtt nekilátnátok proseccózni, szürcsöljetek el Valdobbiadene főterén egy kapucínert!

Valdobbiadenei táj

Bassano del Grappa

Bassano del Grappa igazi felfedezés. Jómagam először a hobbim miatt (nem, nem a grappa ivás) jártam ott közel 20 éve. Azóta ámulatba ejt az észak-olasz város hangulata, ikonikus, középkori fahídja, amelyiknek a hídfőjében mérik a város nevéhez méltón a legjobb grappát és egyéb finom italokat. A belvárost középkori fal öleli körül. A háttérben a közel 2000 méteres Monte Grappa áll büszkén. Csúcsán gigantikus I. világháborús emlékmű, rajta sok magyar névvel.

Bassano del Grappa

Tengerpart, napsütés, késő nyár, habzóbor, mesés tájak és egy jó olasz eszpresszó. Soroljuk még? Menjetek el, jó lesz!

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version